Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
A couple is walking onto the terrace of café-restaurant and cultural hotspot Noorderlicht at NDSM.
Afbeelding van Jan de Ridder

Wandelroute door NDSM

Noord is in korte tijd uitgegroeid tot het hipste en meest innovatieve deel van Amsterdam. Het rauwe en industriële karakter van het NDSM-terrein trekt ondernemers, levensgenieters en avonturiers aan. Tijd om aan de wandel te gaan.

1. Tolhuistuin

Live performance at the Tolhuistuin
Afbeelding van Koen Smilde

Het zal je niet verbazen, maar Tolhuistuin is neergezet in de tuin van het naastgelegen Tolhuis. In die tuin hebben decennia lang muziek- en theateruitvoeringen plaatsgevonden, tot het rond de Eerste Wereldoorlog wat in verval raakte. Maar met de komst van dit culturele centrum in 2014 is die functie weer in ere hersteld!

2. A'DAM LOOKOUT

People on the  / ADAM Lookout / swings
Afbeelding van Pauline Arkesteijn

Architect Arthur Staal krijgt in 1965 de opdracht een nieuw hoofdkantoor voor Shell te ontwerpen. Hij tekent de toren op een hoek van 45° ten opzichte van de IJ-oever, waarmee het de naam 'Overhoeks' krijgt. Na de verhuizing van Shell in 2009 komt de toren leeg te staan. Na een grote verbouwing wordt het omgedoopt tot A'DAM Toren en in 2016 heropend en huisvest het kantoren, uitgaansgelegenheden en een observatiepunt met ronddraaiend restaurant.

3. Eye Filmmuseum

Eye Filmmuseum - film museum and cinema.
Afbeelding van Ruben Hanssen

EYE was de eerste grote culturele instelling die in 2012 de sprong heeft gewaagd over het IJ. Sindsdien streeft het ernaar om het 'huis van de film' te zijn, een modern museum waar van alles te zien en te doen is op het gebied van film. Naast de exposities en filmvoorstellingen is EYE alle dagen van de week gratis toegankelijk en bovendien een lust voor het...ehm...oog.

4. The Coffee Virus

Voor zij die besmet zijn met het koffie virus is dit de place to be. Maar ook als je niet van een bakkie houdt kun je prima terecht bij The Coffee Virus. Geef de menukaart een kans en bedenk dat alle sla uit de eigen vertical farm komt. Verser kan dus niet!

5. Broedplaats De Ceuvel

Café de Ceuvel terrace
Afbeelding van Koen Smilde Photography

De Ceuvel is dé broedplaats voor creatieve, duurzame en sociale ondernemers. Op een voormalige scheepswerf is een gemeenschap ontstaan met creatieve werkplekken, een cultureel podium, café-restaurant en heel veel meer. Oude woonboten zijn op zwaar vervuild terrein geplaatst, verbouwd tot duurzame werkplekken en verbonden door een meanderende steiger. Rondom de boten zuiveren bodemreinigende planten de vervuilde grond.

6. Neef Louis & Van Dijk & Ko

Het industriegebied aan de Papaverweg heeft niet de uitstraling waar je warme shop-gevoelens van krijgt. Toch is er in deze woestijn van sfeerloosheid een oase van smaak en design te vinden. Of eigenlijk 2 paradijsjes, die samen een toegang delen: Neef Louis en Van Dijk & Ko. Sla hier je slag als je thuis je eigen NDSM-werf wilt nabootsen, met een zalige overvloed aan industrieel vintage meubilair, lampen en andere designstukken.

7. Café Noorderlicht

Noorderlicht terrace
Afbeelding van Joris Raaijman

Café Noorderlicht is de belichaming van dat wat het NDSM-terrein zo uniek maakt. Duurzaam, gebruikmakend van lokale producten, sfeervol en bovendien nog betaalbaar ook! 's Zomers kun je hier perfect terecht voor een goede borrel op het terras (of in het gras), terwijl je 's winters binnen heerlijk tegen de kachel aan kunt kruipen en je toch buiten voelen. Houd ook een scherp oog op hun evenementen-agenda, want die zijn zonder uitzondering een bezoekje waard.

8. Kunststad

STRAAT graffiti street art Museum
Afbeelding van Mirte Vreemann

Als er één plek 'NDSM' schreeuwt dan is het deze scheepswerf wel. De essentie van creatief omgaan met oude industriële gebouwen vind je hier terug. De scheepswerf - die in 2020 al 100 jaar aan het IJ staat - is gevuld met ca. 80 ateliers en wordt verhuurd voor filmopnames, fotoshoots, dans- en muziekvoorstellingen en nog veel meer. Als je hier toch bent, vergeet dan niet om STRAAT te bezoeken: het museum voor graffiti en street art.

9. Crane Hotel Faralda

Nergens komt het innovatief hergebruik van bestaande bouwwerken zo duidelijk in beeld als bij Crane Hotel Faralda. Je verwacht het namelijk niet, maar deze Rijksmonumentale hijskraan is omgebouwd tot een luxe hotel. Met 3 5-sterren suites is het verre van de grootste plek om te overnachten, maar het is zéker een unieke plek! En hadden we al iets gezegd over de jacuzzi in de kruin van de hijskraan?

10. Pllek

The interior of restaurant Pllek at NDSM.
Afbeelding van Jan de Ridder

Nog zo'n horeca-pareltje aan de 'andere kant van 't IJ'. De containers waaruit Pllek is opgebouwd zijn een knipoog naar het verleden van de NDSM-werf, maar verkijk je niet op de rauwe buitenkant, je moet hier aan de binnenkant zijn voor de gezelligheid. Biologisch en verantwoord eten, met uitzicht op het centrum. Bij Pllek kun je ook prima terecht voor live muziek, internationale films, yoga lessen, kunstexposities, mini-festivals en nog veel meer.

  • Pllek | T.T. Neveritaweg 59

11. Woodies aT BerLin

Dit is wat er ontstaat als een styliste en een scheepstimmerman samen aan een nieuw avontuur beginnen. Woodies aT BerLin balanceert ergens tussen een scheepswerfje, designwinkel en eventlocatie in, dus een label kunnen wij er niet op plakken. Hoeft ook niet. Ga maar langs, laat je inspireren en je begrijpt precies wat we bedoelen.

12. IJhallen

Afbeelding van Koen Smilde

In de grote loodsen waar vroeger schepen aan elkaar gelast werden vind je elke maand Europa's grootste vlooienmarkt. Voor slechts €5,- stap je de NDSM-geschiedenis binnen en wacht er een gezellige wereld waar aan- en verkoop bij elkaar komt. En verwacht geen oude, waardeloze rotzooi, maar vooral spullen die nog een tweede leven verdienen. Kleding, mode-accessoires, meubels, schilderijen, elpees...moeten we nog doorgaan?

13. Loetje aan ‘t IJ

'Biefstuk van Loetje' is al jaren een begrip in Amsterdam en omstreken. Wat ooit begon als een buurt- en biljartcafé groeide, na de introductie van de biefstuk op het menu, uit tot een klein imperium. Van Overveen tot in het Gelderse Gorssel geniet men tegenwoordig van Loetjes ossenhaas in jus. Maar het mooiste uitzicht van alle Loetjes is te vinden aan 't IJ en daar hebben ze de zaak dan ook naar ingericht. Hoge ramen, veel licht en vooral een weidse blik Amsterdam.