Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
The 'Kerkbrug'(churce bridge) over the river Amstel in the village of Oudekerk aan de Amstel.
Afbeelding van Koen Smilde

Fietsroute langs de Amstel

Amsterdam zou Amsterdam niet zijn zonder de rivier de Amstel. Vernoemd naar het kleine vissersdorpje Amstelredamme (dam in de rivier de Amstel), gebouwd in de 13e-eeuw. Deze Amstelroute volgt de stroom van de rivier de stad uit en brengt je tot diep in het typisch Hollandse platteland en langs oude stadjes zoals Ouderkerk aan de Amstel.

Wat is Amsterdam nou zonder de Amstel, waar het sinds de 13e-eeuw zijn naam aan te danken heeft? We volgen de rivier de stad uit, meanderen mee door Ouderkerk, Nes aan de Amstel, Uithoorn en Waver. 

De Riekermolen

Aan de Amsteldijk vind je de Riekermolen uit 1636. Deze molen hield het omliggende land droog. Maar niet op deze plek! De molen deed dienst bij de Riekerpolder en verhuisde in 1961 naar deze plek. Een mooie plek, vond ook Rembrandt, die hier veel tekeningen maakte en waarvan je naast de molen een standbeeld vindt.

Rembrandt Hoeve

Kaas en klompen: hoe Hollands wil je het hebben! Ze maken het op deze traditionele boerderij uit de 15e eeuw. Omgeven door windmolens en weilanden zie je Hollands Glorie op zijn best.

Ouderkerk aan de Amstel

Dit schilderachtige, middeleeuwse dorpje heeft een geschiedenis die teruggaat tot de 12e eeuw. Bezienswaardigheden zijn het oudste Joodse kerkhof in Nederland (uit 1614), Beth Haim, en de katholieke St. Urbanuskerk uit 1872, gebouwd door Pierre Cuypers die ook Amsterdam’s Centraal Station en het Rijksmuseum bouwde. Ook windmolen De Zwaan is zeker een bezoekje waard. Aan de Amstelzijde vind je veel gezellige restaurants en cafés met een prachtig uitzicht of je kunt Ouderkers speciaalbier proeven bij KEK! Bier Proeflokaal.

Huur een fiets

  • MacBike Waterlooplein: Waterlooplein 289 1011PG Amsterdam;reguliere fietsen, reguliere fietsen met kinderzitje, tandem, tandem ouder-kind, kinderfietsen, bakfiets, elektrische fiets, tourfiets
  • Boerderij Polderzicht: Polderweg 24 1191 JR Ouderkerk aan de Amstel: reguliere fietsen
  • Van der Schaft tweewielers Dorpsstraat 41 1421 AS Uithoorn: reguliere fietsen
  • OV fiets: Fietspunt Amsterdam Amstel, Julianaplein 1