Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Musea

Eye Filmmuseum

Eye Filmmuseum is hét filmmuseum van Nederland. Het opvallende, witte museumgebouw bevindt zich aan de noordelijke IJ-oever, tegenover Amsterdam Centraal. Bezoek de tentoonstellingen of een mooie film, de museumwinkel of het café-restaurant met schitterend panoramisch uitzicht.

erMuseum voor film en de kunst van het bewegend beeld

Per jaar zijn er drie tijdelijke tentoonstellingen van filmmakers of beeldend kunstenaars die zich bewegen op het grensgebied tussen film en kunst.

Filmzalen

Eye heeft 4 comfortabele filmzalen waar bezoekers genieten van de nieuwste arthousefilms en de mooiste gerestaureerde klassiekers. Er zijn retrospectieven, lezingen, Q&A's, voorstellingen met live muziek en festivals te bezoeken.

Te zien en te beleven voor jong en oud

Op de benedenverdieping bevindt zich de permanente tentoonstelling van Eye met filmapparaten die belangrijke momenten in de geschiedenis van de cinema markeren. Enkele topstukken zijn de Mitchell - een 35mm-camera waarmee vele grote Hollywoodfilms zijn opgenomen -, een mutoscoop die The Waiter van Chaplin toont, een toverlantaarn en de Kinamo, een zeer compacte camera waarmee filmpionier Joris Ivens de beroemde documentaire De brug filmde. Tezamen tonen zij de zoektocht van bevlogen uitvinders naar het vastleggen van bewegend beeld.

De presentatie voert ook langs de Film Catcher, langs minibioscoopjes met driezitsbank - en langs interactieve installaties als de Green Screen en onze TikTok-hit de Flipbook Machine voor een flipboekje!

Voor families zijn er ook films, een gratis speurtocht, en de videotour waarin spannende films tot leven komen.

De permanente tentoonstelling van Eye Filmmuseum is eind 2022 verrijkt met de spiksplinternieuwe en prijswinnende Film Catcher! In deze filmkamer kun je je onderdompelen in beelden uit duizend films uit de rijke collectie van Eye en deze naar hartenlust doorzoeken. Er zijn negen tablets die op vaste plekken in de ruimte staan waarop je kunt kiezen uit tientallen filters, zoals bloemen, fietsen, dansen, tekenen, en landschap. Door zo’n filter toe te passen tover je verrassende beeldverzamelingen tevoorschijn. Die scènes worden geprojecteerd op de wanden die rondom in de ruimte staan. Als je nieuwsgierig bent uit welke film een scène komt, kun je het vangen op je tablet en, als je wil, zelfs de hele film bekijken.

Bezoek Eye met de I amsterdam City Card

Eye Filmmuseum is gratis te bezoeken met de I amsterdam City Card. Het is niet nodig om een tijdslot te reserveren om deze locatie te bezoeken met je City Card. Bij sommige tentoonstellingen vraagt het museum een toeslag.

Toegankelijkheid

Bekijk hoe Eye Filmmuseum een bezoek voor mensen met een beperking of handicap toegankelijk maakt.

Meer informatie