Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Image alt

Fietsroute door Waterland

Bereid je maar vast voor om verliefd te worden op het Amsterdamse Waterland. De route voert je langs typisch Nederlandse juweeltjes, zoals 17e-eeuwse houten huizen, oer-Hollandse dorpjes en platteland, het lommerrijke Noorderpark en bijzondere windmolens.

Je kunt tijdens deze route weer helemaal verliefd worden op het oer-Hollandse landschap. Je start op Amsterdam Centraal Station. Vandaar fiets je naar Het Schouw, Ilpendam en Purmerend en Purmerland. En als je er echt zin in hebt, kun je een extra rondje fietsen door natuurgebied Het Twiske. Via het hippe NDSM-werf fiets je weer terug naar Amsterdam Centraal.

Buiksloterdijk

Over deze dijk fietsend, langs het Noorderpark, zie je de 16e-eeuwse houten huisjes op de dijk. Zo krijg je een goed idee hoe Amsterdam in het verleden eruit moet hebben gezien.

Krijtmolen d’Admiraal

Deze molen werd in 1792 gebouwd in opdracht van de toen al 90 jaar oude Elisabeth Admiraal. De windmolen raakte in onbruik in 1954, maar is in 1964 gerestaureerd, functioneert weer en wordt nu gerund door vrijwilligers. Het is de enige werkende kalkmolen op windenergie ter wereld.

Koemarkt Purmerend

Zoals de naam al zegt: op dit plein uit 1645 werden koeien verhandeld, en tot 2007 was er nog een wekelijkse veemarkt. Nu is het plein vooral het hart van het uitgaansleven, maar een standbeeld, gemaakt door Hans Kuyper, herinnert nog aan oude tijden.

Huur een fiets 

  • MacBike Central Station North, de Ruijterkade 34B 1012AA Amsterdam; reguliere fiets
  • Macbike Oosterdok, Oosterdokskade 63A 1011 DL Amsterdam: reguliere fiets, reguliere fiets kinderzitje, tandem, tandem ouder-kind, kinderfiets, bakfiets, elektrische fiets
  • Amsterdam Bike Rent, IJdock 47 1013MM Amsterdam: stadsfietsen, e-bikes, kinderfietsen, bakfietsen en (kinder)tandems