Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Afbeelding van Koen Smilde

Wandelroute langs vintagewinkels

Van kiloshoppen en struinen op vlooienmarkten tot ‘pre-loved’ design scoren in luxe boetieks: onze stad is een waar vintagewalhalla. Sara Dubbeldam van whensarasmiles.nl neemt ons mee langs de plekken waar je stuit op de grootste schatten.

Penny Lane

Vintage clothing in the shopwindow.
Afbeelding van Myscha Oréo

In deze boetiek in De Pijp vind je kleurrijke, unieke en een tikkeltje extravagante items. Vooral voor spul uit de sixties en seventies slaag je hier gegarandeerd, zoals bloesjes en minirokken met print. Sara: ‘Ik vind de kleding hier heel groovy. Mijn beste aankoop is een gigantische ronde jarenzestigzonnebril.’

Indianaweg

Deze winkel wordt gerund door 2 zussen met een voorliefde voor vintage en zit zowel in de Pijp als in West. Hier kun je terecht voor ‘zwierige lange jurken en grof gebreide truien’, maar de winkel verkoopt ook sieraden.

  • Indianaweg | Eerste Jan Steenstraat 81h, Kinkerstraat 104

Vijzel Vintage

Even serieus terug in de tijd gaan, kan hier als nergens anders. ‘De eigenaar heeft zo veel verstand van alles wat hij inkoopt. Hij kan bij elk kledingstuk een verhaal vertellen over de stijl en de periode waarin het is gemaakt.’ Hier kun je trouwens ook terecht voor mannenkleding, camera’s en interieuraccessoires.

Woensdagwinkel Noord

Vintage sweaters
Afbeelding van De Woensdagwinkel

Een kleurrijke, funky zaak met kinder-, mannen- én vrouwenkleding. De naam zegt het al: deze winkel is alleen op woensdag geopend. Ook mooi: van elk verkocht item gaat een euro naar een steeds wisselend goed doel.

  • Woensdagwinkel Noord | Schaafstraat 21

Alt Vintage

Een minimalistisch mode-adres dat meer bekendheid verdient, volgens de volgers van Sara. Wekelijks wordt een nieuwe ‘drop’ gedeeld op hun Instagram-account. Zie je iets dat je wilt hebben? Stuur een berichtje en haal het op in de winkel in het Lola Luid-gebouw in Nieuw-West. Winkelen op afspraak is ook mogelijk.

De IJhallen

Alom bekend, maar ze mogen niet ontbreken in dit lijstje natuurlijk. De maandelijkse markt op de NDSM-werf is voor veel Amsterdammers dé plek om betaalbaar pareltjes te scoren. Sara: ‘Ik vind het extra leuk dat je hier de mensen achter de kleding kunt spreken.’ Puilt je kledingkast al uit, ga dan eens aan de andere kant van een kraam staan.

Episode & Zipper

Vaste krachten in de stad, deze vintagewinkels die bekendstaan om hun vaste prijzen en grote assortiment. Sara: ‘Hier ga ik niet heen voor de unieke items, maar als je op zoek bent naar de perfecte klassieke spijkerbroek of leren jas, zit je hier goed.’ Beide winkels hebben meerdere vestigingen in de stad, maar zowel Zipper (sinds 1984) als Episode (1999) zijn op loopafstand van elkaar te vinden in De 9 Straatjes.

Ensō

Minimalistisch, designer en modern. Het is wat aan de prijs, maar alles wordt met de hand gekozen door de eigenaresse. ‘Super goed gecureerd.’ Daarnaast is er ook veel ‘oude’ kleding te vinden die is gerepareerd of gemoderniseerd in hun eigen atelier.

  • Ensõ | Albert Cuypstraat 36HS