Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Terug
Tram with aids Congres advertisement
Afbeelding van Cees Glastra van Loon

Met het openbaar vervoer in Amsterdam

In Amsterdam kun je makkelijk en snel reizen met de tram, metro, bus en pont. Hier vind je handige informatie voor als je gebruik wilt maken van het Amsterdamse openbaar vervoer.

Handige apps

Plan je reis van te voren via 9292 of via de website van de GVB.

Tram

Vrijwel de hele stad, met uitzondering van Amsterdam-Noord, is goed te bereiken met de tram. Met je OV-Chipkaart kun je simpel in- en uitchecken. Geen OV-Chipkaart? Dan kun je bij de conducteur of chauffeur een kaartje kopen. Hier kun je wel alleen een kaartje kopen voor 24 uur en je kunt er alleen pinnen. Blijf je langer? Via ovshop.nl kun je ook meerdagenkaarten kopen. Daarnaast zijn deze kaarten ook verkrijgbaar via een aantal fysieke verkooppunten.

Metro

Naast een tramnetwerk heeft Amsterdam ook 5 metrolijnen. Deze brengen je eenvoudig van oost naar west en van zuid naar noord en vice versa. Ook hier kun je eenvoudig met je OV-Chipkaart in- en uitchecken. Mocht je deze niet hebben, dan kun je op het perron een kaartje kopen.

Bus

Het busnetwerk is misschien nog wel iets fijnmaziger dan het tramnetwerk. Daarnaast rijden er ook 11 nachtbussen, zodat je ook 's nachts huis kunt. Voor de bus kun je net als bij de metro en de tram in- en uitchecken met je OV-Chipkaart. Als je deze niet hebt kun je bij de chauffeur een kaartje kopen. Hier kun je wel alleen een kaartje kopen voor 24 uur en je kunt er alleen pinnen. Blijf je langer? Via ovshop.nl kun je ook meerdagenkaarten kopen. Daarnaast zijn deze kaarten ook verkrijgbaar via een aantal fysieke verkooppunten.

Pont

Om de verbinding met Amsterdam-Noord zo goed mogelijk te laten verlopen varen er 7 veerponten over het IJ. 2 van de 7 varen ook 's nachts. De pont is helemaal gratis. Je hoeft dus niet in- of uit te checken met je OV-Chipkaart of een kaartje te kopen. Ga voor meer informatie over het reizen met de tram, metro, pont of bus naar gvb.nl.

Met korting reizen

In Amsterdam zijn verschillende manieren om voordelig (onbeperkt) te reizen:

  • I amsterdam City Card: Met de I amsterdam City Card kun je 24, 48, 72 of 96 uur onbeperkt gebruikmaken van het openbaar vervoer in Amsterdam. Met de kaart krijg je ook korting op musea en attracties.
  • GVB dagkaarten: Van 1 tot 7 dagen, vanaf €9,-. Geldig op alle trams, bussen en metro's van het GVB. Maak het jezelf gemakkelijk en koop vooraf je kaart(en).
  • Amsterdam & Region Travel Ticket: Wil je ontdekken wat er binnen en buiten de stad te doen valt? Met de Amsterdam & Region Travel Ticket, een voordelig openbaar vervoerskaartje, maak je 1, 2 of 3 dagen onbeperkt gebruik van alle tram-, bus- en metrolijnen van GVB, Connexxion, AllGo, R-net en EBS (inclusief nachtlijnen) en NS in Amsterdam en de regio.

Vermijd drukke plekken

Sommige plekken in Amsterdam kunnen druk zijn, vooral in de weekenden en tijdens feestdagen. Als je drukke plekken wil vermijden, bekijk dan onderstaande druktemeter.