Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
A person in an electric wheelchair riding on the metro platform.
Afbeelding van Jan de Ridder

Openbaar vervoer in Amsterdam

In Amsterdam kun je makkelijk en snel reizen met de tram, metro, bus en pont. Hier vind je handige informatie voor als je gebruik wilt maken van het Amsterdamse openbaar vervoer.

Let op: In het openbaar vervoer van de GVB kun je niet meer met contant geld betalen.

OVpay

OVpay is het nieuwe in- en uitchecken in het OV met je betaalpas. Houd je contactloze betaalpas, creditcard of mobiel tegen het incheckpoortje, en klaar. Vergeet niet om weer uit te checken met dezelfde pas op je eindbestemming. Download de OVpay-app voor een overzicht van je ritten, onkosten te declareren of gemiste check-ins en outs te herstellen.

Tram

A tram driving in Amsterdam - the Netherlands
Afbeelding van Leonid Andronov

Vrijwel de hele stad, met uitzondering van Amsterdam-Noord, is goed te bereiken met de tram. Met je OV-Chipkaart kun je simpel in- en uitchecken. Geen OV-Chipkaart? Je kunt ook reizen door je betaalpas te scannen. Blijf je langer? Via de app van de GVB kun je ook kaarten voor 1, 24, 48, 72, 96 en 120 uur kopen.

Metro

A person in an electric wheelchair enters the metro.
Afbeelding van Jan de Ridder

Naast een tramnetwerk heeft Amsterdam 5 metrolijnen. Deze brengen je eenvoudig van oost naar west en van zuid naar noord en vice versa. Ook hier kun je eenvoudig met je OV-Chipkaart of je betaalpas in- en uitchecken.

Bus

Woman in the bus near Haarlem Central Station.
Afbeelding van Creative bros

Het busnetwerk heeft nog meer mogelijkheden voor eindbestemmingen dan van de tram en metro. Daarnaast rijden er 11 nachtbussen, zodat je ook 's nachts naar huis kunt. Voor de bus kun je net als bij de metro en de tram in- en uitchecken met je OV-Chipkaart of met je betaalpas. Hier kun je wel alleen een kaartje kopen voor 24 uur en je kunt er alleen pinnen. Blijf je langer? Via de app van de GVB kun je ook meerdagenkaarten kopen.

Pont

People on a sailing ferry
Afbeelding van Irina Raiu

Om de verbinding met Amsterdam-Noord zo goed mogelijk te laten verlopen varen er 7 veerponten over het IJ. 2 van de 7 varen ook 's nachts. De pont is gratis. Je hoeft dus niet in- of uit te checken met je OV-Chipkaart, je betaalpas of een kaartje te kopen. Ga voor meer informatie over het reizen met de tram, metro, pont of bus naar gvb.nl.

Met korting reizen

In Amsterdam zijn verschillende manieren om voordelig (onbeperkt) te reizen:

  • I amsterdam City Card: Met de I amsterdam City Card kun je 24, 48, 72 of 96 uur onbeperkt gebruikmaken van het openbaar vervoer in Amsterdam. Met de kaart krijg je ook korting op musea en attracties.
  • GVB dagkaarten: Van 1 tot 7 dagen, vanaf €9,-. Geldig op alle trams, bussen en metro's van het GVB. Maak het jezelf gemakkelijk en koop vooraf je kaart(en).
  • Amsterdam & Region Travel Ticket: Wil je ontdekken wat er binnen en buiten de stad te doen valt? Met de Amsterdam & Region Travel Ticket, een voordelig openbaar vervoerskaartje, maak je 1, 2 of 3 dagen onbeperkt gebruik van alle tram-, bus- en metrolijnen van GVB, Connexxion, AllGo, R-net en EBS (inclusief nachtlijnen) en NS in Amsterdam en de regio.

Handige apps

Plan je reis van te voren via 9292, de website of de app van de GVB.