Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Second-hand book market at Het Spui.
Afbeelding van Koen Smilde

5 dingen om te doen in het Centrum

Oh centrum van Amsterdam, met je grachten, historische panden en ontelbare winkels. En oké, toegegeven: ook veel bezoekers en dito shops. Niet erg, dan zoeken we gewoon nóg iets beter naar de plekken die je niet wilt missen. En dat zijn er, ook in hartje Amsterdam, meer dan genoeg. Dit wil je zien, doen en eten in het Centrum.

Jansen & Hermsen
Freelance redacteuren. Mogen dan wel 2 enorme Alfa’s zijn met hun tien voor taal, maar dat één en één drie is, hoeft niemand ze te vertellen
Volg Jansen & Hermsen

Winkelen en markten

Het centrum van een (grote) stad staat synoniem voor winkels en markten. Dat is in Amsterdam niet anders. Op de Dam vind je het luxe warenhuis de Bijenkorf, en daar vlakbij de Kalverstraat, de langste shopstraat van de stad. Je vindt hier grote ketens als Zara en HEMA. Liefhebbers van boetiekjes en speciaalzaakjes kunnen hun shophart ophalen in De 9 Straatjes en de Utrechtsestraat. 

Op zoek naar markten? Op de Bloemenmarkt vind je iedere dag bloemen, op de Noordermarkt struin je op maandag en zaterdag langs antiek, curiosa, schilderijen, boeken, sieraden en vintage kleding, en op het Waterlooplein, oorspronkelijk bekend als de ‘Joodse markt’ vanwege de locatie in de Joodse wijk, vind je voornamelijk vintage kleding, goedkope snuisterijen en tweedehands goederen.

En tot slot: op de Nieuwmarkt en de Noordermarkt-Boerenmarkt kunnen fijnproevers op zaterdag terecht voor verse producten.

Restaurants

Liever neerstrijken in een restaurant dan een haring happen op de markt? De keuze, zoals je van een centrum verwacht, is reuze, maar even zoeken kan het wel zijn. We helpen je een handje: boek een tafeltje bij Breda (bourgondische levensstijl), Lotti’s (fancy, maar toch laid-back - in hotel Hoxton), Pastini (Italiaans), De Zotte (Belgisch proeflokaal), Kanteen25 (een zogenoemde culinaire speelplaats) of Scheepskameel (Frans, zéker de madeleines proberen). Gegarandeerd een geslaagde middag of avond.

Eindeloos struinen

Struinen is altijd een goed idee, maar als er een plek is die zich hiervoor leent, is het het Centrum van Amsterdam wel. Verdwalen is eigenlijk onmogelijk, en mocht dat wel gebeuren, dan is dat eigenlijk een feestje. Begin op Amsterdam Centraal met je ontdekkingstocht, wandel over de grachtengordel, slalom daar de kleine straatjes door en vooruit, als je Google Maps er soms dan toch bij pakt, sla dan de volgende plekken niet over: het Begijnhof, de Haarlemmerstraat, Westerdoksdijk en de (gratis toegankelijke) tuinen van het Rijksmuseum.

Toch liever een wandelroute, omdat je het richtingsgevoel hebt van een deur? We hebben verschillende wandelroutes door het centrum voor je, zoals deze lhbtiq+-route en de route door het Paleiskwartier.

Tot in de late uurtjes uitgaan

Uitgaan in Amsterdam, we kunnen er een website aan wijden. Gaan we niet doen, je hebt betere dingen te doen. Stappen, om precies te zijn. Wie verzekerd wil zijn van een Hollandse meezinger of lekkere top-40 hit, zit zowel op als rondom het Leidseplein als het Rembrandtplein gebakken. Plekken als Cooldown Café, de Surprisebar en Café Nasty geven je precies wat je zoekt.

Iets meer richting het hippe, fancy uitgaan? Dan zijn Chicago Social Club, (poptempel) Paradiso en Escape plekken voor jou. Op de Reguliersdwarsstraat, sinds 1980 dé lhbtiq+-uitgaansstraat van Amsterdam, vind je tot slot de perfecte mix van meezingen (Duke of Tokyo), ongedwongen biertjes drinken, en dansen tot in de late uurtjes (Bar Exit en Club NYX).

Cocktail experience bij House of Bols

Inside the House of Bols
Afbeelding van Maria Tomasella

Nederland is natuurlijk het land van melk, kaas en stamppotten, maar ook voor exotischer werk, zoals cocktails, draaien we onze hand niet om. Sterker: ‘s werelds oudste gedistilleerde jenevermerk vind je in Amsterdam: Bols. Voel, proef, ruik en ontdek welke geheimen schuilgaan achter de bekendste mixjes tijdens de cocktail experience 'World of Cocktails’.

House of bols | Paulus Potterstraat 12

Jansen & Hermsen
Freelance redacteuren. Mogen dan wel 2 enorme Alfa’s zijn met hun tien voor taal, maar dat één en één drie is, hoeft niemand ze te vertellen
Volg Jansen & Hermsen