Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Bimhuis
Afbeelding van Govert Driessen

20 dingen die je gratis kunt zien en doen in Amsterdam

In Amsterdam kun je veel gratis zien en doen en dat is goed om te weten nu het leven alsmaar duurder wordt. Bekijk hier onze tips voor gratis activiteiten, ideaal voor dagjesmensen, maar zeker ook voor Amsterdammers die hun eigen stad beter willen leren kennen.

Rust opzoeken in Begijnhof

Verborgen achter een onopvallende deur op het Spui vind je het 14e-eeuwse Begijnhof. De historische binnenplaats was vroeger het terrein van een groep religieuze vrouwen die allemaal de gelofte van kuisheid hadden afgelegd. Het Begijnhof huisvest tegenwoordig een kapel en een Engelse Gereformeerde kerk. Je kunt het hofje dagelijks overdag bezoeken.

Bezoek een museum

The City Archives
Afbeelding van Dorain Kransberg

Er zijn diverse musea in Amsterdam waar je delen gratis van kunt bezoeken. Neem een kijkje in de Schatkamer van het Stadsarchief - de kluis van de voormalige Nederlandsche Handel-Maatschappij - die door The Guardian is uitgeroepen tot 1 van de 10 beste gratis musea(onderdelen) in Europa. Voor de allerkleinsten is het Mini Museum van Het Muizenhuis in de Jordaan een goede, gratis optie. Hier vind je alle originele decors van het Muizenhuis: de geheime hut, circus Roberti en de muizenkermis met mini-achtbaan. 

Wandel- en fietsroutes

Artis
Afbeelding van Edwin van Eis

Amsterdam verkennen kan te voet of per fiets. Pak de fiets en ga op verkenning uit of volg een wandelroute in Amsterdam. Zo kun je op eigen houtje de stad en de vele pittoreske wijkjes als de Jordaan, de Pijp of de Plantage verkennen. Denk ook aan de audiowandeling door de Concertgebouwbuurt, waarin je in dik een uur wordt meegenomen door de wijk aan de hand van verhalen over de buurt, de componisten, dirigenten en musici die in de wijk hebben gewoon of nu in het orkest spelen, of aan de app Off-track waarmee componist Sophie Jurrjens muziek ontwikkelde muziek voor bij de wandelroutes waardoor het lijkt alsof je in je eigen film loopt.

Expo's in de Melkweg

Melkweg Expo exhibition opening contemporary art
Afbeelding van Francoise Bolechowski

Wist je dat de Melkweg ook een openbare expositieruimte heeft? De Melkweg begeleid, promoot en presenteert hier roulerende expo's (minimaal 6 per jaar) van opkomend talent. In deze ruimte zie je vooral innovatieve en hedendaagse beeldcultuur.

  • Geopend van dinsdag t/m zondag, 11:00 - 19:00

Buurtmarkten

People shopping at market
Afbeelding van Koen Smilde

Amsterdam kent vele gezellige (buurt)markten waar van alles te koop is: van biologisch eten en bloemen tot aan antiek en (tweedehands)kleding. Breng bijvoorbeeld eens een bezoek aan de Albert Cuypmarkt, de Noordermarkt of de Dappermarkt.

Natuur in de stad

People on the grass in Vondelpark
Afbeelding van Niels Blekemolen

De hele dag rondstruinen door Amsterdam kan in de prachtige parken en tuinen die de stad rijk is. Denk hierbij aan de grote parken zoals het Vondelpark, het Oosterpark, het Westerpark en het Rembrandtpark, maar ook de tuin van Het Rijksmuseum of de Botanische tuin op de Zuidas. Elke zomer kun je in het Vondelpark naar gratis optredens in het Vondelpark Openluchttheater. In het Oosterpark en het Westerpark vind je ook jaarlijks gratis openluchtfestivals.

Gratis naar de sauna

Het is de eerste sauna die geheel gratis is. In plaats van te betalen, doet iedere saunagebruiker een vriendelijke daad voor het milieu of voor een ander. De sauna wordt gerund door de mensen die wonen op het asielzoekerscentrum AZC Willinklaan. Hun doel is om zo iets goeds te doen door en voor Amsterdammers. Lekker van de sauna genieten en iets goeds doen voor de ander. Win-win!

Klassieke & jazz concerten

Bimhuis
Afbeelding van Govert Driessen

In Amsterdam kun je vrijwel dagelijks gratis concerten bijwonen. Het Conservatorium van Amsterdam (CvA) verzorgt wekelijks op meerdere dagen gratis toegankelijke concerten, bekijk de CvA concertagenda voor de exacte data en locaties. Het Bimhuis organiseert wekelijks minstens een gratis avondconcert, workshop of jamsessie. Bij Café Alto kun je elke avond voor de prijs van een drankje van 21:00 tot 3:00 of 4:00 naar jazz luisteren. Van grote, meeslepende repetities van het Concertgebouworkest in de Grote Zaal tot kamermuziek van studenten van het conservatorium in de Kleine Zaal. Op woensdagmiddag kun je in het Concertgebouw van 12:30 - 13:00 wegzakken in het rode pluche, een meegebrachte boterham met kaas (stilletjes) verorberen terwijl je luistert naar Mozart, Rossini of Brahms. Helemaal gratis. Je moet wel van tevoren reserveren.

Varen met de pont

A ferry on it's way towards the Pontsteiger.
Afbeelding van Jan de Ridder

Een perfecte trip naar Amsterdam-Noord begint bij het nemen van een van de (gratis!) pontjes. Pak de pont naar Buiksloterveerweg voor een bezoekje aan het Eye Filmmuseum en de Tolhuistuin of neem de pont naar de NDSM-werf, het terrein vol ateliers, kunstenaars en creatieve bureaus en drink een kop koffie bij het Noorderlicht Café.

De OBA en openbare boekenkastjes

Little library in old phone booth
Afbeelding van Uitkrant

Naast de enorme boeken- en tijdschriftencollectie biedt de Centrale OBA ook onderdak aan diverse gratis activiteiten. Bezoek bijvoorbeeld exposities, wekelijkse lezingen of concerten. Zeker ook leuk voor de niet-boekenwurmen onder ons: de prachtige architectuur van het gebouw waarin de bibliotheek huist alleen al is al een bezoekje waard. Vergeet vooral niet het panoramisch uitzicht over de stad en het IJ vanaf de bovenste etage te bekijken. Daarnaast heb je door de hele stad verspreid steeds meer mini-biebs: kleine boekenstalletjes waar hun ouder boeken aan voorbijgangers aanbieden. 

Livemuziek in Café DeLaMar

live music in a new venue of DeLaMar Theatre. You see musical actor René van Kooten.
Afbeelding van Café DeLaMar

In Café DeLaMar kun je na een voorstelling in DeLaMar nog langer genieten van optredens. Hier zie je op het podium jong talent en af toe zelfs bekende artiesten. Je bent ook van harte welkom zonder van te voren een voorstelling bij te wonen. Dus ga gezellig langs om elkaar te ontmoeten, na te praten of te borrelen terwijl je geniet van de optredens. 

  • Café DeLaMar | Marnixstraat 402 | vanaf 18:00 geopend op voorstellingsdagen, vanaf 12:00 op matineevoorstellingen

Festivals

Canal Gay Parade celebrate on a boat in the Prinsengracht in Amsterdam, the Netherlands August 4, 2018
Afbeelding van cris toala olivares

Elke jaar zijn er in Amsterdam een enorme hoeveelheid festivals en evenementen. Het festivalseizoen begint in april en eindigt rond januari. Dat betekent dat er in die periode elke maand wel iets te doen is. Een paar van de gratis te bezoeken festivals zijn Koningsdag, PrideOpen Monumentendag, het Grachtenfestival, Roots Open Air en het Amsterdam Light Festival.

Kerken

View of the Sint Nicolaaskerk building over the canal at spring
Afbeelding van Pauline Arkesteijn

In veel Amsterdamse kerken kun je terecht voor concerten en exposities. Ook kun je kerken bezoeken die nog echt worden gebruikt, zoals de Oude Kerk, Westerkerk, Noorderkerk, Sint Nicolaaskerk, De Papegaai (H.H. Petrus en Pauluskerk) en Onze Lieve Vrouwekerk. Woon bijvoorbeeld een mis bij of vergaap je aan het prachtige interieur.

Rondleiding in een diamantslijperij

People working in the atelier of Gassan diamonds.
Afbeelding van Gassan Diamonds

Amsterdam staat al vierhonderd jaar bekend als de 'City of Diamonds'. Het Amsterdamse diamantbedrijf Gassan Diamonds bevindt zich in een diamantfabriek die ooit op stoom werkte. In de diamantslijperij kun je een gratis rondleiding volgen. Kijk mee over de schouder van de diamantslijpers terwijl je uitleg krijgt van een gids over het diamant-bewerkingsproces. Aan het eind van de rondleiding kun je met een goedgevulde portemonnee de wereldberoemde Amsterdamse diamant kopen. 

Dakterras NEMO Science Museum

NEMO; Roof
Afbeelding van DigiDaan

NEMO Science Museum heeft het grootste dakterras van Amsterdam en je geniet hier van een prachtig uitzicht over de historische binnenstad. Het dakterras is gratis toegankelijk via de honderdtwintig traptreden of via de lift in de hal van NEMO. Voor de kinderen is er in de zomer een interactieve waterloop. En niet geheel gratis maar wel zo handig - er is een café en volop plek om rustig te zitten met een hapje en een drankje om te genieten van het mooie uitzicht. 

Tulpen plukken op het Museumplein

In Amsterdam wordt elk jaar in januari tijdens de Nationale Tulpendag de officiële aftrap gegeven voor het tulpenseizoen. Nederlandse tulpenkwekers creëren op het Museumplein een reusachtige tuin met zo'n 200.000 tulpen. Kom langs en pluk gratis je eigen tulpen in de speciaal aangelegde pluktuin. 

Street art bekijken

Foodcenter Markthaal Keith Haring graffiti street art mural
Afbeelding van Caecilia Rasch

In Amsterdam kun je genoeg street art in het straatbeeld ontdekken. Er zijn betaalde street art tours te voet of per fiets om de beste werken te bekijken maar je kunt natuurlijk ook gratis zelf op pad gaan. Op verschillende plaatsen in Amsterdam zijn de graffiti kunstwerken te spotten. Kijk bijvoorbeeld eens goed om je heen bij de NDSM-werf, de Jordaan, Spuistraat/Wijdesteeg en in het centrum. 

Los gaan bij livemuziek

Afbeelding van Facebook Zoku

In Amsterdam zijn er meerdere plekken waar je gratis livemuziek kunt zien. Zo zijn er regelmatig optredens in de platenzaak Concerto, is er iedere vrijdagavond een optreden van een local artiest in hotel Zoku en is er op zondag een chillsessie bij Pllek.

Sporten in de buitenlucht

Amsterdam kent zo veel buitensportplekken dat de gemeente een kaartje heeft gemaakt waarop je precies kunt zien waar je heen moet om te skaten, tennissen, jeu-de-boullen of fitnessen. Want je kunt natuurlijk door het park struinen, maar waarom niet naar een tafeltennistafel voor een potje rond-de-tafel? Een voetbalcompetitie opzetten bij een van de voetbalvelden in de stad of een rondje skeeleren in het skatepark? Je kunt zelfs beachvolleyballen op het enige beachvolleybalveld van de stad, aan de James Wattstraat in Amsterdam-Oost.

De Uitkrant

Inkoppertje, maar natúúrlijk mag ook je favoriete cultuurblad de Uitkrant die 10 keer per jaar verschijnt (en op 350 locaties in de stad voor het grijpen ligt) niet ontbreken in dit rijtje. Niet te verwarren met MUG magazine trouwens, het maandblad voor minima dat ook gratis verspreid wordt.