Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Three women gathered around Rembrandt's Nachtwacht (Nightwatch) painting in the Rijksmuseum.
Afbeelding van Koen Smilde

5 dingen om te doen in Zuid

Van grote auto’s tot grote meesters en van schol op je bord tot Amsterdamse School op je netvlies: in Amsterdam-Zuid kijk je je ogen uit. En omdat we niet graag hebben dat je verdwaalt óf verdrinkt in alle mogelijkheden, hebben we alvast voor je voorgesorteerd.

Jansen & Hermsen
Freelance redacteuren. Mogen dan wel 2 enorme Alfa’s zijn met hun tien voor taal, maar dat één en één drie is, hoeft niemand ze te vertellen
Volg Jansen & Hermsen

Musea bezoeken

Three women gathered around Rembrandt's Nachtwacht (Nightwatch) painting in the Rijksmuseum.
Afbeelding van Koen Smilde

Dol op kunst en cultuur? Dan zit je hier goed, want in Zuid zindert het van de mooie musea. Op het museumplein sla je meteen drie vliegen in één klap: je vindt hier het Rijksmuseum (met natuurlijk de wereldberoemde Nachtwacht), de meesterwerken van Vincent van Gogh in het Van Gogh Museum, en hedendaagse kunst in het Stedelijk Museum. En dat allemaal op loopafstand van elkaar. Vierkante ogen gekregen van de schilderijen? Geef ze de kost in het Diamantmuseum (het enige in Europa), waar je via de mooiste exemplaren langs 400 jaar geschiedenis wordt geleid.

Eten in De Pijp

Een restaurantje in de Pijp, héb je even? Het barst hier werkelijk van de eettentjes met verschillende keukens. Leuk om eens uit te proberen. Ga bijvoorbeeld voor de food en koffie van Scandinavian Embassy, kies voor de kaas(fondue) van Kaasbar Zuid, de Italiaanse keuken van Fa. Pekelhaaring, de Oost-Mediterrane keuken van Neni, de Aziatische keuken van Mr. Sam, of, als je meer van het zilte bent: oester-, vis- en wijnbar Brut de Mer of visrestaurant Simply Fish

Keuzestress? Het wordt nog erger. Graham’s Kitchen, Bar Baut en de Vondeltuin (aan de rand van het park) hebben ook een uitgebreide kaart. Overdag kun je bij Little Collins lekker brunchen, net als bij Omelegg (gespecialiseerd in… precies: gerechten met ei) en Bakers & Roasters. Hier kun je trouwens langer blijven hangen, want er staan ook cocktails op de kaart.

Amsterdamse School in de Nieuwe Pijp

De Nieuwe Pijp, bestaande uit de Diamantbuurt en het gedeelte tussen de Tweede Van der Helststraat en de Van Woustraat, staat bekend om de architectuur uit de Amsterdamse School-beweging. Je herkent de gebouwen aan veel baksteen, decoratief metselwerk, gevels met versieringen, laddervensters en details van smeedijzer. Dan kún je natuurlijk op eigen houtje door dit gebied gaan lopen, maar met deze wandeling kijk jij rustig rond, terwijl je de route lekker aan iemand anders overlaat.

Luxe en vintage shoppen

Dure winkels, grote auto’s: de PC Hooftstraat heeft de luxe en allure van een winkelstraat in hartje Parijs. Ook als je er niets wil kopen, is het leuk om door deze straat te lopen en lekker om je heen te loeren naar al het goud dat er blinkt.

Van een geheel andere orde is de Albert Cuypmarkt, waar elke dag opnieuw 260 marktkraampjes in alle vroegte worden opgebouwd. Op deze grootste dagmarkt van Europa vind je zowel sieraden als stroopwafels, maar ook verse vis en vlees.

Vintage vind je veelal op de Ceintuurbaan. Sla je slag bijvoorbeeld bij Vintage Outlet of Betty Jane.

Het Koninklijk Concertgebouw

Afbeelding van Jan de Ridder

Het openingsconcert van het Concertgebouw vond plaats op 1 april 1881 (!). Dat begon al meteen goed, of beter gezegd: te laat. Een file van 600 rijtuigen leverde een vertraging van 1.5 uur op. Sinds die tijd is het concertgebouw hét muzikale toneel voor (inter)nationale musici, orkesten en artiesten in verschillende muziekgenres. En, sinds jaar en dag vaste prik: het zondagochtendconcert van een uurtje. Leuk: er zijn speciale kinderconcerten voor kinderen vanaf zes jaar en, als ze echt niet kunnen wachten: Kleutersinfonietta (korte concertjes) voor kleintjes van 4 en 5 jaar.

Het Concertgebouw | Concertgebouwplein 10

Jansen & Hermsen
Freelance redacteuren. Mogen dan wel 2 enorme Alfa’s zijn met hun tien voor taal, maar dat één en één drie is, hoeft niemand ze te vertellen
Volg Jansen & Hermsen