Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Image alt

Manieren om musea vanuit huis te ontdekken

Veel musea in en rondom Amsterdam hebben een online aanbod. Ontdek hier de leukste manieren om een musea vanuit huis te bezoeken.

Amsterdam Museum

Panorama exhibition at Amsterdam Museum aan de Amstel H'ART Museum
Afbeelding van Gert Jan van Rooij

Bij het Amsterdam Museum is online van alles te zien, leren en te doen. Vele tentoonstellingen zijn online te bezoeken. Door blogs, virtuele tours en verhalen lijkt het alsof je live bij de tentoonstelling bent.

Cobra Museum

Haal het Cobra Museum in huis! Ga thuis zelf of met de hele familie creatief aan de slag met de tekenopdrachten. In het werk van Cobra-kunstenaar Constant zie je vaak de vrolijk geschilderde mensen, dieren of fantasiewezens terugkomen. Voor een van de tekenopdrachten ga je zelf een dier of fantasiebeest tekenen of schilderen. Voor de andere opdracht ga je oefenen met de verschillende stijlen van Constant, door een tekening te maken die tegelijkertijd superstrak én grillig is. Klik hier om de tekenopdrachten te downloaden.

Het Scheepvaartmuseum

Leer meer over de mythische Noordpool en het belang van Nova Zembla. Het Scheepvaartmuseum biedt minicolleges aan, artikelen met interessante verhalen en een podcast, oftewel de ‘IJscast’. Op de website leer je alles over de wereldwijde impact van smeltend ijs en de stijgende zeespiegel. Speciaal voor kinderen: leer scheepsknopen leggen, kleur jouw verstopte schat of maak een periscoop en beleef je eigen huis op een hele andere manier. Wil je meer leren over Nova Zembla of Amsterdam? Het Scheepvaartmuseum heeft naast activiteiten ook lesprogramma’s over Nova Zembla en verschillende scheepsverhalen uit de audiotour. Genoeg voor de boeg. De topstukken van de hoofdgalerij kun je online bezoeken. Leer hoe Nederland is uitgegroeid tot het land dat het nu is. Verschillende video’s brengen je langs het slavernijverleden tot de Zeeslag bij Kijkduin. Haal het café-restaurant van het Scheepvaartmuseum in huis met de recepten van Ralph. Chef-kok Ralph Dahlhaus plaatst heerlijke recepten die je makkelijk thuis kunt maken. De gerechten zijn met duurzame en seizoensgebonden producten – lekker en verantwoord. Laat die rabarbercake maar komen… Leer nog meer van het Scheepvaartmuseum met de vlogs van museumgidsen. Zij vertellen in de video’s verhalen over communiceren op afstand of krijg een opleiding tot matroos. Schip ahoy!

Joods Virtueel Kwartier

Jewish Cultural Quarter exterior of Jewish Joods museum
Afbeelding van Nichon Glerum

Ontdek het Joods Virtueel Kwartier! Bekijk de virtuele tours en leer daarbij alles over het Jodendom. Van een gesprek met Maurits de Bruijn en zijn moeder over de Holocaust, door de Hollandsche Schouwburg en het Nationaal Holocaust Museum tot aan Een kijkje in het Droombos voor kinderen. Leer alles over Pesach, wat ook wel bekend staat als het lentefeest, bevrijdingsfeest of matzefeest. Maar meer gaan wij niet vertellen - kijk snel op de website. Houd jij van wandelen? Luister onderweg naar de Podcast van het Joods Cultureel Kwartier. Leer hier door meer over de joodse cultuur en geschiedenis. Ken je Charlotte Salomon al? Naast haar interessante leven als joods meisje tijdens de Tweede Wereldoorlog, heeft ze het werk ‘Leben? Oder Theater?’ gemaakt. Haar werk en levensverhaal zijn hier te vinden.

Anne Frank Huis

Anne Frank Huis Museum diary
Afbeelding van Cris Toala Olivares

Het Anne Frank Huis heeft een uitgebreid aanbod op de website waardoor je het museum ook online kunt bezoeken en je kennis bijspijkeren. In 15 afleveringen wordt op YouTube het videodagboek van Anne Frank gedeeld. Luna Cruz Perez speelt Anne Frank en deelt haar leven, gedachten en gevoelens in Het Achterhuis met behulp van de camera. Binnenkijken in Het Achterhuis kan met Google Street View via de link op de website of met een virtual reality optie met de gratis app ‘Anne Frank House VR’. Via de website is het ook mogelijk om rond te kijken in de woning van de familie Frank, voordat zij gingen onderduiken. Het interieur van de woning is gefotografeerd in 360 graden en is te zien in Google Arts & Culture. Bekijk de Google Arts & Culture-tentoonstelling ‘Anne Frank, haar leven, haar dagboek, haar erfenis’ verteld in 20 talen. Tenslotte staan op de website van het Anne Frank Huis drie verschillende thema’s met de daarbij behorende filmpjes. De thema’s die besproken en uitgelegd worden zijn stereotypen en voorbeelden van discriminatie, vooroordelen en antisemitisme. Erg educatief dus!

Koninklijk Paleis Amsterdam

People wandering through the Royal Palace at Dam Square. Koninklijk Paleis op de Dam
Afbeelding van Koen Smilde

Bezoek vanuit eigen huis het Koninklijk Paleis Amsterdam! Het Koninklijk Paleis Amsterdam is het officiële ontvangst paleis van Koning Willem-Alexander. Het gebouw is zoveel mogelijk opengesteld voor bezoekers. Ook online kun je het paleis bezoeken via de website. Het is mogelijk om virtueel door het paleis te lopen en de gehele collectie is online te bekijken. Op 27 april 2017 vierde Koning Willem-Alexander zijn 50ste verjaardag. Ter gelegenheid daarvan was in het Koninklijk Paleis Amsterdam een uiteenlopende selectie van objecten te zien, die het leven in Nederland in de afgelopen 50 jaar in beeld brachten. Deze waren beschikbaar gesteld door verschillende bruikleengevers en enkele door de Koning zelf. Deze speciale objecten zijn op de website nog steeds virtueel te aanschouwen!

Museum van Loon

Afbeelding van Tom Elst

Museum van Loon is een grachtenhuis uit de 17e eeuw aan de Keizersgracht en werd sinds 1884 bewoond door de familie van Loon. Met de online tour geleid door conservator Willem te Slaa kan je een kijkje nemen in de verschillende delen van het grachtenhuis. Je kunt de tour bekijken via deze link van de website, via YouTube en in de hoogtepunten op Instagram.

NEMO Science Museum

Nemo museum
Afbeelding van DigiDaan

NEMO Science Museum biedt een interactieve website voor jong en oud. Onder de uitspraak ‘Ontdek thuis de wereld om je heen’ heeft NEMO een pagina op hun website ontwikkeld met diverse activiteiten die je thuis kunt uitvoeren. Ze hebben dit verdeeld onder drie kopjes: wist je dat, doe het zelf en test jezelf.

Het Rijksmuseum

Het Rijksmuseum is op talloze manieren digitaal te 'bezoeken'. 'In het Rijks' is een podcast, waarbij met meerdere gastsprekers verschillende onderwerpen worden besproken. De Rijksstudio bestaat uit een online collectie van meer dan 700.000 hoge resolutie beelden van de schilderijen in het Rijksmuseum. Masterpieces up close is een online digitale tour door het Rijksmuseum. De beheerders van het Rijksmuseum delen korte video’s over hun favoriete kunstwerken. Alle video’s worden gepost op de social media kanalen van het Rijksmuseum en zijn gemakkelijk te vinden op YouTube met de hashtag #rijksmuseumfromhome. Rijkscreatives is een initiatief van het Rijksmuseum waarmee ze op YouTube tutorials posten. Door middel van deze filmpjes leer jij je eigen meesterwerk te maken. Meer informatie: https://www.rijksmuseum.nl/nl/thuis

Zuiderzeemuseum

Zuiderzeemuseum brengt alle informatie van de vroegere Zuiderzee (nu IJsselmeer) naar jouw huis! Begin met een online tour door het museum! Met de 360 graden online tour wandel je door de tentoonstelling 'Zee vol verhalen'. Breng een digitaal bezoek aan het binnenmuseum en krijg toegang tot verdiepende informatie, audioverhalen en doe-activiteiten. Kinderen van 4 t/m 12 jaar kunnen in de tentoonstelling op pad met Marretje de meeuw. Die vliegt over het voormalige Zuiderzeegebied en vertelt alles over het leven van de bewoners rondom de Zuiderzee. Het Zuiderzeemuseum verzamelde de afgelopen 70 jaar een bijzondere collectie over de Zuiderzeecultuur. Deze collectie is gedeeltelijk digitaal beschikbaar! Het Zuiderzeemuseum heeft ook een YouTube-kanaal. Hierop zijn vele video's te vinden, zo zijn er korte tours door gebouwen in de omgeving te zien, zoals een kapel of stoomwasserij.

My Daily Shot of Culture

De Cultuurvloggers van My Dailyshot of Culture nemen door middel van korte video’s je mee op een virtuele tour. Zo hebben ze bijvoorbeeld een online rondleiding gevlogd door het Amsterdam Museum.