Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Image alt

De beste verborgen parels

Met de wereldberoemde musea, galerieën en historische monumenten is Amsterdam een cultureel walhalla. Maar als je verder kijkt dan de grote, bekende locaties tref je een heleboel prachtige verborgen juweeltjes en bijbehorende verhalen die je zullen verrassen.

Een origineel Picasso in het Vondelpark

Als je niet oplet, loop je er zo aan voorbij: een origineel Picasso-beeld aan de zuidkant van het Vondelpark. Het beeld, met de naam ‘Figure découpée l’Oiseau’ (De Vogel), maakte in 1965 deel uit van een beeldententoonstelling ter gelegenheid van de 100e verjaardag van het Vondelpark. Picasso doneerde het kunstwerk aan Willem Sandberg, voormalig directeur van het Stedelijk Museum. Sindsdien is het beeld op dezelfde plek te zien in het park.

Het symmetrische huis van de gebroeders Trip (en het kleine Triphuis)

Gebouwd in een tijd waarin mensen belasting betaalde voor de breedte van hun huis – hoe breder het huis, hoe rijker de eigenaar – staat het Trippenhuis op de Kloveniersburgwal 29 bekend als het breedste huis van Amsterdam. De symmetrische voorgevel verhult niet 1 maar 2 aangrenzende huizen die in de vroege 17e-eeuw voor de gebroeders Trip zijn gebouwd. De broers erfden het fortuin van hun vader die onder meer in de wapen- en ijzerhandel zat. Verwijzingen naar het verleden van hun vader zijn terug te zien in de gevelversiering. Het verhaal gaat dat toen het Trippenhuis af was, de koetsier van de broers verzuchtte dat hij de gelukkigste man ter wereld zou zijn, als hij een huis zou hebben dat zo breed was als de voordeur van dit pand. De Trip-broers lieten zijn wens uitkomen en bouwden voor hem een huis aan de overkant van de gracht, dat vandaag de dag nog steeds bestaat.

Een origineel 18e-eeuwse kruidenwinkel

Reis terug in de tijd naar een 18e-eeuwse kruidenwinkel op de Nieuwmarkt, die in 1743 werd geopend door de 21-jarige matrozenzoon Jacob Hooy. In de winkel herleef je de tijd van de V.O.C. waarin tabak en opium beschouwd werden als remedies voor ziekten. De winkel heeft al die tijd zijn originele ontwerp behouden, inclusief antieke houten vaten voorzien van opschriften in Latijn, apothekerskasten en een prachtige collectie weegschalen omvlochten met 2 grote slangen. Deze slangen zijn uit een stuk hout gesneden en staan symbool voor de Griekse god van de geneeskunde. 

Amsterdam onder water

Afbeelding van NAP Bezoekerscentrum

Hoewel je misschien al weet dat Amsterdam onder de zeespiegel ligt, dringt dit pas echt tot je door als je een bezoek brengt aan het Normaal Amsterdams Peil bezoekerscentrum. Bekijk hier de 3 grote glazen buizen die de zeespiegelniveaus van verschillende delen in de omgeving van Amsterdam tonen, waarvan er 1 maar liefst 5 meter boven de grond uitsteekt.

Een voormalige gevangenis onder een brug

SONY DSC
Afbeelding van Koen Smilde

Deze brug uit de 17e-eeuw is met 42 meter een van de breedste bruggen van Amsterdam. Het is meteen ook een van de oudste bruggen van de stad en heet Torensluis, omdat er oorspronkelijk een toren bovenop de brug stond. Hoewel deze Jan Roodenpoortstoren in de 19e-eeuw gesloopt is, zijn sinds 2003 de contouren van de toren zichtbaar in de keitjesbestrating van de brug. De toren was destijds 55 meter hoog en diende als openbare klokkentoren en gevangenis.Dit is nog steeds zichtbaar door de kerkers en de tralies voor de ramen. De kerkers zijn gerestaureerd en toegankelijk gemaakt voor publiek, hierin worden vandaag de dag evenementen en tentoonstellingen georganiseerd.

7 landen in 7 huizen

Afbeelding van zevenlandenhuizen

Deze 7 huizen, die in 1890 op kosten van de rijke bankier en politicus Samuel van Eeghen gebouwd, zijn een afspiegeling van de 19e-eeuwse fascinatie voor exotische en verafgelegen bestemmingen. Geïnspireerd door de verschillende bouwstijlen van Europese landen, ontwierp architect Tjeerd Cuipers een rij huizen die 7 landen vertegenwoordigt. Het resultaat is een fascinerende en eclectische bouwkundige tour door het Europa in de 19e-eeuw, in één stukje straat in Amsterdam. Van Moorse invloeden in het Spaanse huis, de Engelse charme van het platteland en de Romantiek van de Loire vallei in het Franse huis. Ook Rusland, Italië, Duitsland en Nederland maken deel uit van de tour.

Klein huisje omringd door het Park Plaza Victoria Hotel

Toen de eigenaren van het Park Plaza Victoria hotel aan het einde van de 19e-eeuw hun hotel tegenover Centraal Station wilde bouwen, weigerde de eigenaresse van 2 kleine 18e-eeuwse huisjes haar panden te verkopen. Er zat voor de hoteleigenaren dus maar één ding op: het hotel om deze panden heen bouwen. De huisjes uit 1602 zijn 400 jaar later nog steeds te bewonderen, omringd door het gigantische 4-sterren hotel.

Street art van Keith Haring

Foodcenter Keith Haring building
wall art
Afbeelding van Caecilia Rasch

Deze parel was jarenlang écht verborgen. De muurschildering van een fantasiebeest uit het water, gemaakt door Keith Haring in 1986, was namelijk ter bescherming verpakt in stalen wanden en is enkele jaren terug pas weer onthuld. Het werk is met 12 bij 15 meter Harings grootste wandschildering die is overgebleven in de openbare ruimte in Europa. Het terrein, bij de centrale markthallen in West waarop het kunstwerk staat, is alleen niet openbaar. Maar vanaf Willem de Zwijgerlaan vang je het een goede glimp op van dit unieke kunstwerk.

  • Willem de Zwijgerlaan 334

Unieke botanische tuin met Bonsai

Afbeelding van Elsbeth Tijssen

Naast de beroemde botanische tuin op de Plantagelaan, de Hortus Botanicus Amsterdam, is er nog een plek waar het hart van plantenliefhebbers sneller zal kloppen: de Vrije Universiteit bezit een indrukwekkende botanisch tuin met meer dan 10.000 soorten en hybriden. Tussen het ziekenhuis en het hoofdgebouw in kun je de bijzondere (sub)tropische planten bekijken, inclusief een heuse Bonsai en Penjing-collectie. Op werkdagen is de tuin gratis te bezoeken, maar let op: de Bonsai zijn alleen in de zomermaanden te bewonderen.