Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Musea

Stadsarchief Amsterdam - De Bazel

Ontdek de rijke historie van Amsterdam in het Stadsarchief. Verschillende tentoonstellingen en activiteiten presenteren een unieke kijk op de hoofdstad verdeeld in spraakmakende thema's. Het Stadsarchief Amsterdam, is het voormalig gemeentearchief van Amsterdam.

Verhalen van Amsterdam

Stadsarchief Amsterdam bewaart en vertelt de verhalen van Amsterdam. Het is het historisch documentatiecentrum van de stad. Met 50 kilometer archieven, een historisch- topografische collectie met miljoenen kaarten, tekeningen, objecten, prenten, een bibliotheek en omvangrijke geluids-, film- en fotoarchieven is er altijd wel iets moois te vinden, te zien en te beleven.

Kaarten voor tentoonstellingen in de tentoonstellingszaal zijn te reserveren via deze ticketlink. Maak je bij het bezoek gebruik van de City Card, kies tijdens het reserveren bij ‘Ticketsoorten’ dan voor de optie: ‘ander geldig toegangsbewijs’. Zorg ervoor dat je City Card geldig is op het moment van je bezoek. Bezoek je een van de tentoonstellingen in de hal en/of in de schatkamer deze zijn gratis en reserveren is niet nodig.

Tentoonstellingen

Het archief heeft regelmatig wisselende tentoonstellingen en een vaste collectie bezienswaardigheden waaronder het Bezoekerscentrum Amsterdam Werelderfgoed en de Schatkamer van Amsterdam. Het monumentale gebouw De Bazel (een pronkstuk van de Nederlandse 20e-eeuwse architectuur, met koloniale en koninklijke allure) waarin het archief gevestigd is, is zeker het bezoeken waard. Het gebouw dat ooit dienst deed als bank zit vol prachtige verhalen.

Art Deco schatkamer

Ook architectuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het pand, ontworpen door Karel de Bazel, door een bezoekje te brengen aan de Art Deco schatkamer.

De Schatkamer, Amsterdam in 12 verhalen

Welke verhalen karakteriseren de stad Amsterdam? Achter de kluisdeuren van de monumentale safe deposit (nu Schatkamer) vindt je de voorspoed van de 17e eeuw en het centrum van de wereld tijdens de VOC, de tegendraadsheid in Provo, het magisch centrum in de jaren 60 en 70 en de gewelddadige krakersrellen van de jaren 80. En de duistere kant met onder meer de betrokkenheid bij de slavernij en de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. De bovengalerij toont de stad in een selectie foto’s van de groten van de Amsterdamse fotografie, Jacob Olie, George Breitner, Bernard Eilers, Wim van der Linden en Cor Jaring. De tentoonstelling in de Schatkamer is gratis en reserveren is niet nodig.

Rondleidingen

Iedere zondagmiddag is er een inlooprondleiding door het gebouw om 14.00 uur. Ontdek meer over de art deco Schatkamer, bekijk de oude stookkelder, bezoek de monumentale stijlkamers met een koloniaal verleden en luister naar bijzondere verhalen zoals onder andere het verhaal van de kogel in de klok tijdens een rondleiding door een deskundige door het hele pand. Een bezoek aan het historisch informatiecentrum, met alle informatie over Amsterdammers en hun stad staat ook op het programma. Meelopen kan, maar mail of bel naar 020-25115111 om te reserveren. Kinderen tot 16 jaar mogen gratis meelopen, volwassenen betalen €7.50.

Toegankelijkheid

Bekijk hoe Stadsarchief Amsterdam een bezoek voor mensen met een beperking of handicap toegankelijk maakt

Meer informatie