Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Bezienswaardigheden

Westerkerk Amsterdam

Deze hervormde Kerk (1631) heeft een gedenksteen van Rembrandt. Op de toren staat een carillon met 48 klokken van o.a F. en P. Hemony (1658). Stadsbeiaardier Boudewijn Zwart bespeelt het carillon. Rondleidingen zijn mogelijk. Er vinden geregeld concerten plaats.

Gebouw

De Westerkerk werd gebouwd door Hendrick de Keyser (1565-1621) en op 8 juni 1631 in gebruik genomen. De kerk is gebouwd in Renaissancestijl en staat aan de rand van de Amsterdamse Jordaan, aan de Prinsengracht. De kerk is 58 meter lang, 29 meter breed, 29 meter hoog en telt 36 vensters. Het hoofdorgel, gebouwd door Roelof Barentz. Duyschot, werd in 1686 opgeleverd, voorzien van prachtige orgelluiken, geschilderd door De Lairesse. De kerk, het grote orgel en het koororgel zijn recent gerestaureerd.

Westertoren

De ruim 85 meter hoge toren staat, volgens de middeleeuwse traditie, midden voor de westgevel van de kerk en kwam in 1638 gereed. Het onderste gedeelte tot de eerste omgang bestaat uit baksteen. Daarboven volgt een gedeelte dat in hoofdzaak bestaat uit een houtconstructie, bekleed met natuursteen. De bovenste geledingen zijn houtconstructies bekleed met lood.

Bezichtiging

De kerk is dagelijks te bezoeken tussen 11:00 uur en 15:00 uur (behalve op zondag).

Beklimmen Westertoren

De Westertoren is tot 31 maart op afspraak te beklimmen. Vanaf 1 april t/m 31 oktober is de toren open van maandag tot en met zaterdag. Vanaf 10 uur 's morgens is er ieder half uur een rondleiding.

Toegankelijkheid

Bekijk hoe de Westerkerk een bezoek voor mensen met een beperking of handicap toegankelijk maakt

Meer informatie