Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
People in line for Paradiso during Amsterdam Dance Event (ADE) 2022.
Afbeelding van Jan de Ridder

10 dingen om te doen in de Leidsebuurt Theaterbuurt

Vertier is hét thema van de Leidsebuurt. Je kunt in galajurk aan komen waaien bij één van de theaters, grijpt je croptop van de plank om tot in de late uurtjes de sterren van de hemel te dansen, of koopt een kaartje voor één van de vele culturele events en lezingen die er plaatsvinden. Wat je ook van plan bent, dit zijn de plekken waar het allemaal gebeurt.

Jansen & Hermsen
Freelance redacteuren. Mogen dan wel 2 enorme Alfa’s zijn met hun tien voor taal, maar dat één en één drie is, hoeft niemand ze te vertellen
Volg Jansen & Hermsen

Internationaal Theater Amsterdam

Het middelpunt van het Leidseplein is toch wel ITA, het Internationaal Theater Amsterdam. In de volksmond ook wel de Stadsschouwburg. Zelfs als je niet zo van de dans of theater bent, zal een avond (of middag) in dit statige pand met dito zalen, je zeker nog een tijdje bijblijven.

ITA | Leidseplein 26

DeLaMar Theater

DeLaMar Theater centre
Afbeelding van Igor Roelofsen/Twycer

Om de hoek van het Leidseplein, vind je het DeLaMar, het in 2010 volledig gerenoveerde theater waar je terecht kunt voor modern en klassiek toneel, cabaret, musical, familietheater, festivals en diverse spraakmakende internationale producties. Prettig meegenomen: voor of na de voorstelling kun je er ook een prima vorkje meeprikken.

DeLaMar Theater | Marnixstraat 402

De Balie

De Balie exterior
Afbeelding van De Balie

Voor de actualiteit in artistieke vorm, ben je bij De Balie aan de juiste… balie. Deze plek - waar kunstenaars, aanstormende talenten, denkers, wetenschappers, activisten, politici en publiek elkaar ontmoeten en raken, is de uitgelezen locatie om je eens compleet onder te dompelen in de journalistieke en kunstzinnige producties die Nederland rijk is. Eten en (of) drinken kun je hier ook. Mét uitzicht over het Leidseplein.De Balie | Kleine-Gartmanplantsoen 10

De Balie | Kleine-Gartmanplantsoen 10

Restaurants en cafés

SONY DSC
Afbeelding van Koen Smilde Photography

Van een stad als Amsterdam, en dan vooral van de hoeveelheid stappen die je er zet, krijg je honger. En dorst. Bij Belgisch biercafé De Zotte weten ze vooral met dat laatste wel wat raad. Bij Cafe de Klos schieten de spareribs je lege maag te hulp.

Leuk als Theater Bellevue op je programma staat, is het bijbehorende café De Smoeshaan. Artiesten zitten hier vaak nog wat drinken na hun voorstelling, en daar kun jij dus bij zijn. Cafetaria De Prins is een snackbarbegrip in Amsterdam, en bij Cafe & Bar Americain beland je in een klassiek grand café dat dateert uit 1902. Oh de nostalgie. En tot slot: bij Umaimon kun je terecht voor Japanse lekkernijen.

Rembrandts Amsterdam Experience

Afbeelding van Erik Karst

Leiden mag de geboortestad van Rembrandt van Rijn zijn, Amsterdam speelde uiteindelijk een minstens zo grote rol in het leven van de wereldberoemde kunstschilder. Op zijn achttiende kwam de jonge Rembrandt voor het eerst in de hoofdstad, om zich er enkele jaren permanent te vestigen. Bezoek je Rembrandts Amsterdam Experience, dan krijg je een oude kaart van Amsterdam zoals de stad er in de 17de eeuw uitzag. Met deze kaart wandel je langs bekende plekken die een belangrijke rol speelden in het leven van de kunstenaar.

Paradiso en Melkweg

People in line for Paradiso during Amsterdam Dance Event (ADE) 2022.
Afbeelding van Jan de Ridder

Het zijn met stip de bekendste poptempels van Amsterdam: Paradiso en de Melkweg. Eerstgenoemde is zo bijzonder omdat het een (pop)podium in een voormalige kerk betreft. Halleluja! En ook de Melkweg kan er wat van qua locatie. Gevestigd in de voormalige suikerraffinaderij De Granaatappel en melkfabriek, is ook dit een adres waar je als muziekliefhebber zeker een keer geweest moet zijn.

En nog meer livemuziek

Afbeelding van Facebook Jazz café Alto

Paradiso en de Melkweg zijn dan misschien dé muzikale lokkertjes van de Leidsebuurt, ook als je van te voren nergens een kaartje voor hebt gekocht, zijn er nog genoeg plekken waar - letterlijk en figuurlijk - muziek in zit. Zo kun je tot in de (hele) late uurtjes terecht bij Bourbon Street, waar ze zeven dagen per week hoogwaardige livebands op de agenda hebben staan, en geldt datzelfde voor Waterhole, waar ze naast livemuziek ook nog eens het langste happy hour van Amsterdam hebben. Namelijk van 12:00 tot 21:00. Tot slot is Jazz Cafe Alto nog een tip voor ‘live jazz every night’.

Shoppen

People shopping at sunny Leidsestraat
Afbeelding van Koen Smilde

Ook in de Leidsebuurt vind je, net als in de rest van Amsterdam, allerlei leuke winkels. Neem bijvoorbeeld Kramer Kunst & Antiek, dat al sinds jaar en dag op de hoek van de Nieuwe Spiegelstraat zit, en waar je bijvoorbeeld kristal, sieraden, tafelzilver, bodemvondsten, antieke klokken en horloges, boeken, prenten en schilderijen koopt. Paul Warmer stap je binnen om met nieuwe stappers weer naar buiten te lopen, bij Casa del Gusto vind je Italiaanse delicatessen, en bij De Badjassenwinkel - tsja… vul die laatste zelf maar in.

Filmpje pakken

Pathé City cinema exterior
Afbeelding van Pathé City

Aan het eind van een zwoele zomeravond of juist op een druilerige dinsdagmiddag: een filmpje pakken is altijd een goed idee. Ga voor een blockbuster bij Pathe City op het Leidseplein, of sla het hoekje om naar de Lijnbaansgracht voor een mooie movienight bij Cinecenter. Bij deze intieme arthousebioscoop vind je nét even een andere filmagenda dan elders, maar scoor je net zo goed een knapperige bak popcorn.

Pathe City | Kleine-Gartmanplantsoen 15-19 - Cinecenter | Lijnbaansgracht 236

Knallen tot in de late uurtjes

Lekker laagdrempelig Nederlandse hits en top-40 knallers meebleren? Uiteraard onder het genot van een koud biertje? Bij Café de Gieter en Cooldown Cafe ga jij je avond beleven. Graag een toontje lager en de muziek iets minder hard? Dan zijn de Kopstootbar en Lux en Weber meer wat voor jou.

Jansen & Hermsen
Freelance redacteuren. Mogen dan wel 2 enorme Alfa’s zijn met hun tien voor taal, maar dat één en één drie is, hoeft niemand ze te vertellen
Volg Jansen & Hermsen