Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Interior of ZAP Records record store
Afbeelding van ZAP Records

De beste platenzaken

Helemaal into LP's draaien? Pak nu je adresboekje voor een kleine vinyltoer door de stad. Van jazz tot blues en funk tot klassiek.

Distortion Records

Graven zonder einde, dat kan bij Distortion in de Jordaan. Eigenaar Amond Spee geeft al 25 jaar muziekadvies. Hier moet je rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan om te vinden wat je zoekt. Tussen de dozen, kisten en stapels ben je gerust een paar uur zoet. Amond verkoopt nieuw, tweedehands en ook collectors items. De muziekgenres ­lopen ver uiteen. Van jaren 90 house tot dubstep, maar ook drum ’n bass, punk en veel indie­artiesten zoals Björk en The Ramones.

Record Mania

Een leuke platenzaak die al bijna 25 jaar meedraait waarvan 15 jaar op de Ferdinand Bolstraat. De posters die aan de muren hangen en het oranje getinte meubilair doen wonderen voor de sfeer, die zeer retro aandoet. Het aanbod van Record Mania is zelfs zo groot dat ze niet alle platen kwijt kunnen in de winkel zelf.

Discostars Records

Ben je een echte Jordanees, of voel je je er op z’n minst ontzettend thuis, dan is dit jouw tweedehands vinylhemel. De zaak, al 15 jaar op dit adres, verkoopt veel platen van Amsterdamse ­zangers. Denk aan volkshelden als André Hazes en Johnny Jordaan. ­Verder kun je hier terecht voor Duitse schlagers, Franstalige klassiekers, en wereldmuziek van Putumayo. Maar ze verkopen ook vele kaarten met afbeeldingen van filmsterren uit de oude doos.

Red Light Records

Tot een paar jaar geleden zat hier een bordeel, maar de gemeente besloot een aantal ramen in de Rosse buurt te sluiten. Daarvoor in de plaats kwam onder andere deze platenzaak. Red Light verkoopt veel tweedehands, maar ook nieuwe exemplaren. Een groot deel van de collectie is overigens geschonken door vaste klanten. Zin om te blijven hangen? In hetzelfde gebouw vind je radiostation Red Light Radio, waar je een uitzending mee kan luisteren. Vergeet niet langs te gaan bij de buren van Vintage Voudou voor een tropische selectie aan platen. 

Concerto

De oudste platenzaak van Amsterdam, Concerto zit al sinds 1955 in de Utrechtsestraat. Bekend en bemind, is dit de ultieme plek voor lovers van muziek. Concerto is inmiddels ook meer dan alleen een platenzaak, het is een heus begrip in Amsterdam. Naast de jacht te kunnen openen op LP’s zijn er ook regelmatig optredens van artiesten en nadat je die speciale limited edition LP hebt gevonden kan je rustig genieten van een bakje koffie met een lekker broodje erbij.

Zap Records

Interior of ZAP Records record store
Afbeelding van ZAP Records

Zin om te blijven hangen in Caribische sferen? Fiets dan door naar de Paleisstraat achter de Dam. Bij Zap Records zijn het plafond en de muren compleet bedekt met goudfolie. Naast Caribische ­muziek is er ook funk, Zuid-Afrikaanse house, heavy metal en nog heel veel meer. Beneden in de kelder kun je alles naar hartenlust beluisteren.

Black Gold

Zin om even bij te komen aan de rustige kant van de Nieuwmarkt? Dat kan bij Black Gold. Terwijl je een bakkie van koffielabel White Label drinkt, graaf je op je gemak door de collectie. Hier verkopen ze soul, funk en hiphop uit de jaren 90. Je uitgekozen exemplaren beluisteren in de winkel? Geen probleem! Ook worden hier kleine concerten, dj-sessies en tijdelijke exposities georganiseerd.

Record Friend

Blijf in dezelfde buurt, want op de St. Antoniebreestraat is Record Friend niet te missen. Echt niet te missen met de ronddraaiende banaan van Andy Warhol in de etalage. Het is niet alleen het logo van de zaak, ook de albumhoes van The Velvet Underground. Hier kun je veel tweedehandsplaten scoren van rock tot pop, jazz, new wave en klassiek.

Record Palace

Dit is een van de oudste platenzaken in Amsterdam. In 1988 opende eigenaar Jan van Dorsten de deuren. Hier, tegenover muziektempel Paradiso, kun je terecht op 3 etages. Naast tweedehands exemplaren vind je hier tevens speciaal gesigneerde edities. Zo’n beetje alle genres zijn hier te vinden, niets is te gek. Van pop tot rock, jaren 60, 70, 80, reggae en soul. Maar ook new wave- en punk. Leuk feitje: artiesten die bij Paradiso optreden zijn hier geregeld te spotten.

City Records

City Records is een kleine zelfstandige platenzaak in het centrum van Amsterdam. De winkel heeft een breed assortiment tweedehands platen in de genres jazz, blues, soul, latin, pop, rock, wereldmuziek en klassiek. Alles op vinyl, zowel LP's als singels.