Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Vinyls inside concerto records
Afbeelding van Ines Maudire

De beste platenzaken

Helemaal into LP's draaien? Pak nu je adresboekje voor een kleine vinyltoer door de stad. Van jazz tot blues en funk tot klassiek.

Distortion Records

Graven zonder einde, dat kan bij Distortion in de Jordaan. Eigenaar Amond Spee geeft al 25 jaar muziekadvies. Hier moet je rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan om te vinden wat je zoekt. Tussen de dozen, kisten en stapels ben je gerust een paar uur zoet. Amond verkoopt nieuw, tweedehands en ook collectors items. De muziekgenres ­lopen ver uiteen. Van jaren 90 house tot dubstep, maar ook drum ’n bass, punk en veel indie­artiesten zoals Björk en The Ramones.

Distortion Records | Westerstraat 244

Record Mania

Een leuke platenzaak die al bijna 25 jaar meedraait waarvan 15 jaar op de Ferdinand Bolstraat. De posters die aan de muren hangen en het oranje getinte meubilair doen wonderen voor de sfeer, die zeer retro aandoet. Het aanbod van Record Mania is zelfs zo groot dat ze niet alle platen kwijt kunnen in de winkel zelf.

Record Mania | Ferdinand Bolstraat 30 

Discostars Records

Ben je een echte Jordanees, of voel je je er op z’n minst ontzettend thuis, dan is dit jouw tweedehands vinylhemel. De zaak, al 15 jaar op dit adres, verkoopt veel platen van Amsterdamse ­zangers. Denk aan volkshelden als André Hazes en Johnny Jordaan. Verder kun je hier terecht voor Duitse schlagers, Franstalige klassiekers, en wereldmuziek van Putumayo. Maar ze verkopen ook vele kaarten met afbeeldingen van filmsterren uit de oude doos.

Discostars Records | Haarlemmerdijk 86

Red Light Records

Tot een paar jaar geleden zat hier een bordeel, maar de gemeente besloot een aantal ramen in de Rosse buurt te sluiten. Daarvoor in de plaats kwam onder andere deze platenzaak. Red Light verkoopt veel tweedehands, maar ook nieuwe exemplaren. Een groot deel van de collectie is overigens geschonken door vaste klanten. Zin om te blijven hangen? In hetzelfde gebouw vind je radiostation Red Light Radio, waar je een uitzending mee kan luisteren. Vergeet niet langs te gaan bij de buren van Vintage Voudou voor een tropische selectie aan platen. 

Red Light Records | Oudekerksplein 22

Concerto

De oudste platenzaak van Amsterdam, Concerto zit al sinds 1955 in de Utrechtsestraat. Bekend en bemind, is dit de ultieme plek voor lovers van muziek. Concerto is inmiddels ook meer dan alleen een platenzaak, het is een heus begrip in Amsterdam. Naast de jacht openen op LP’s zijn er ook regelmatig optredens van artiesten, en nadat je die speciale limited edition LP hebt gevonden kan je rustig genieten van een bakje koffie met een lekker broodje erbij.

Concerto | Utrechtsestraat 52-60

Zap Records

Zin om te blijven hangen in Caribische sferen? Fiets dan door naar de Paleisstraat achter de Dam. Bij Zap Records zijn het plafond en de muren compleet bedekt met goudfolie. Naast Caribische ­muziek is er ook funk, Zuid-Afrikaanse house, heavy metal en nog heel veel meer. Beneden in de kelder kun je alles naar hartenlust beluisteren.

Zap Records | Paleisstraat 137 

Rush Hour

Rush Hour recordstore interior
Afbeelding van Rush Hour

Wat in 1997 begon in een kelder van de kapsalon met het importeren van obscure house en techno van over de hele wereld, groeide uit tot een eigen label waar naast Nederlandse en internationale talenten, ook meer gevestigde namen hun muziek uitgeven. Denk aan namen als Tom Trago, Rednose District en Hunee. En niet meer vanuit een kelder, maar wel in diezelfde Spuistraat. De winkel is niet alleen de plek om op zoek te gaan naar een nieuwe plaat, maar ook de plek waar dj’s, producers, clubeigenaren, promotors, festivalorganisaties, distributeurs en labeleigenaren elkaar tegenkomen.

Rush Hour | Spuistraat 110

Bordello A Parigi

Ben je helemaal gek op Italo disco? Dan ben je bij Bordello A Parigi, wat in het Italiaans Bordeel in Parijs betekent, helemaal aan het goede adres. Gezien de naam is een plek ook niet geheel toevallig. Sinds 2017 kun je hier grasduinen in de platenkasten, met name als je op zoek bent naar dansbare platen. En mocht je daarna dorst krijgen, dan kun je om de hoek terecht bij Bordello Aperitivo voor een aperitief.

Bordello A Parigi | Oudezijds Kolk 71

Waxwell Records

Waxwell records 1: two people outside of the records shop under an umbrella
Waxwell records 2 & 3: bike outside the shop
Waxwell records 4: woman looking at a vinyl inside the shop
Waxwell records 5: records player inside the shop
Waxwell records 6: person looking through the vinyl inside the shop
Waxwell records 7: owner and her dog inside the shop
Waxwell records 8: mirror inside reflecting the shop
Waxwell records 9: dog of the owner inside the shop
Afbeelding van Ines Maudire

Soul, hiphop, funk, jazz, blues, disco, classic rock, reggae en pop. Alle genres muziek kun je hier zo ongeveer vinden. Sinds 2005 hebben ze flink aan de weg getimmerd en inmiddels komen mensen van heinde en verre naar Waxwell om op zoek te gaan naar nét die ene unieke plaat. Naast verkopen, kopen ze ook platen. Dus heb je platen over die je wilt verkopen, dan kun je contact met ze opnemen.

Waxwell Records | Gasthuismolensteeg 8A

Velvet Music

Met 10 vestegingen in Nederland mag Velvet Music uiteraard niet ontbreken in Amsterdam. De vesteging in Amsterdam bestaat al 10 jaar en voor menig muziekliefhebber is dit dé plek waar je naartoe gaat om een plaat te kopen. Eigenaresse Esther Lutgendorff helpt je graag met je zoektocht naar jouw favoriete nieuwe plaat.

Velvet Music | Rozengracht 40