Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Couple cycling in the park holding hands
Afbeelding van creativebros

De leukste date-ideeën deze zomer

Het zwoelste dateseizoen is officieel geopend. Inspiratie nodig voor een stomende, originele date? Duik dan snel in deze lijst vol tips.

Nathalie van den Berg
Redacteur. Gaat alle stadsdelen in Amsterdam af, en altijd op zoek naar gezelligheid en de leukste cafeetjes.

Duik het park in

Met klassieke dates, zoals een wandeling door het Vondelpark, zit je altijd goed. Na de wandeling je (nieuwe) geliefde dieper in de ogen kijken? Doe dan een drankje in het Met klassieke dates, zoals een wandeling door het Vondelpark, zit je altijd goed. Na de wandeling je (nieuwe) geliefde dieper in de ogen kijken? Doe dan een drankje in het Blauwe Theehuis of geniet van een van de voorstellingen in het Vondelpark Openluchttheater. Ieder weekend staat daar een verrassend programma klaar, met op de vrijdagavond dans, zaterdagmiddag een familieprogramma (misschien wil je deze liever overslaan), zaterdagavond comedy, zondagochtend klassiek en zondagmiddag (pop)muziek.

Een mand vol liefde

Afbeelding van Geert Snoeier

De zon is er! Of toch niet? De Nederlandse zomer staat helaas niet altijd garant voor lekker weer en een bijbehorende buitenactiviteit. Mocht de zon zich toch laten zien, dan móét je natuurlijk naar buiten. Pak de picknickmand in met zelfgemaakte salades, broodjes en dips en plof samen neer op een uitgestrekt grasveld of in het bos.  

Vroeg pieken

Afbeelding van Edwin van Eis

Zijn jij en je date ochtendmensen? Begin de dag vroeg én goed met de Rotonde Rituelen aan de oostoever van de Sloterplas. Kunstenaar Jetske Verhoeven neemt je mee naar de rust. Iedere maandag, 20 minuten lang, midden in de ochtendspits even de tijd nemen om rustig te zitten en te luisteren. Na deze opstartsessie is het tijd voor een welverdiende croissant, want de liefde gaat natuurlijk door de maag. Hier haal je de lekkerste croissants om indruk mee te maken.  

Elke maandag, 08:40 – 09:00 | Rotonde aan de oostoever van de Sloterplas

Zelf de chef uithangen

Heb je alle zwoele buitenactiviteiten al gehad en ben je klaar voor iets meer uitdaging? Ga dan samen foerageren door de stad. Trek er als echte chef-koks op uit om jullie eigen ingrediënten te plukken om later in de keuken mee aan de slag te gaan. Hier vind je een en weet je precies wat je wel en niet kunt plukken. 

Heb je alle zwoele buitenactiviteiten al gehad en ben je klaar voor iets meer uitdaging? Ga dan samen foerageren door de stad. Trek er als echte chef-koks op uit om eigen ingrediënten te plukken om later in de keuken mee aan de slag te gaan. Hier vind je wildplukwijzer en weet je precies wat je wel en niet kunt plukken. Op pad met een professionele wildplukker en meer leren over duurzaam plukken? Bezoek dan de workshops in het Amsterdamse Bos, waar Wies Teepe je begeleidt en handige tips geeft.  

9 & 23 juni, 12:30 – 15:30 uur | Amsterdamse Bos | vanaf €12,-

Een kijkje in de toekomst

NEMO, De Studio; Encounter
Afbeelding van DigiDaan

Daag elkaar uit om vooruit te kijken tijdens de Encounter-workshops van De Studio van Nemo. Met een ouderwetse kroontjespen en inkt maak je een persoonlijke tijdlijn over de levensloop van je lichaam. Zo leer je elkaar nog beter kennen. En ook leuk: jullie verhalen kunnen geselecteerd worden om anoniem geëxposeerd te worden in de expositie Living Looonger. De workshop is gratis, maar vooraf inschrijven is verplicht. 

  • Verschillende data tussen 15 juni & 27 juli | Nemo De Studio

Een romantisch terras op

Exterior
Afbeelding van Tom Flanagan

Strijk neer bij Alex + Pinard in Oost voor een (of meer) van de natuurlijke wijnen van de kaart. Trek gekregen? Dan zit je hier ook goed. Tot sluitingstijd serveren ze kaas, vleeswaren en chiquere avondsnacks. Nog zo’n fijne plek is Café Parlotte. Naast kletsen (want dat betekent parlotte), is een vorkje prikken hier ook een aanrader – je deelt de gerechten, heel romantisch. Meer zomerse sferen opzoeken? Waan je in Frankrijk bij de Fruits de mer pop-up. In juli en augustus krijg je hier een rondleiding door een wijngaard, gewoon in Amstelveen. Daarnaast krijg je een glas bubbels en een gedekte tafel vol met bisque, zeevruchten, baguette en witte wijn. 

Bijzonder overnachten

Afbeelding van Forteiland Pampus

Even weg uit de stad en de rust opzoeken onder de sterrenhemel: deze zomer kun je kamperen op het onbewoonde eiland Pampus. In de middag arriveer je na een mooie boottocht en verken je het eiland, in de avond kun je romantisch sterrenkijken of spelletjes spelen en in de ochtend is er ontbijt op bed. Je wekker kun je uitlaten, want met het gezang van de vogels en een bijzondere zonsopgang is het prima wakker worden.  

24 juli t/m 31 augustus | Forteiland Pampus

Ga het water op

Iets avontuurlijks doen en ondertussen afkoeling zoeken? Huur een bootje, want het is geen geheim dat Amsterdam een groot deel van z’n charme te danken heeft aan het water. Wil je indruk maken? Bekijk de mooiste vaarroutes buiten het centrum en de leukste aanmeerlocaties voor een welverdiende pauze. Zin in iets meer beweging? Huur dan een waterfiets of kano, of ga suppen op de Amstel. 

Ontwijk de hitte

Afbeelding van Hans Samsom

Juist de koelte (en rust) opzoeken? Ga naar een gratis lunchconcert in het Concertgebouw, in de Thomas-kerk of bij een van de andere plekken met gratis klassieke concerten in de stad.  

Vier de nacht van de romantiek

Afbeelding van Eveline Renaud

De liefde vieren? Dat kan op Hartjesdag, een festival waarbij samen gegeten wordt, de mannen zich als vrouwen verkleden en de vrouwen zich als mannen, en afgesloten wordt met een groot straatfeest. Hartjesdag begint traditiegetrouw met de Nacht van de Romantiek op zondag: je luistert en kijkt er naar optredens, drinkt en danst. Dit wordt een succesdate, sowieso!  

18 & 19 augustus | Zeedijk

Nathalie van den Berg
Redacteur. Gaat alle stadsdelen in Amsterdam af, en altijd op zoek naar gezelligheid en de leukste cafeetjes.