Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Image alt

De mooiste vaarroutes buiten het centrum

Amsterdam heeft een groot deel van zijn charme te danken aan het water. De combinatie van IJ, Amstel en grachten maakt van de stad een speelparadijs voor vaarliefhebbers. Naast de binnenstad is er nog zoveel meer moois in de omgeving te ontdekken. Bekijk de mooiste vaarroutes buiten de stad.

Rondje Zuidoost

Amstel - Bullewijk - Holendrecht - Angstel - Gein - Gaasp

Knooppunten 10 - 19 - 20 - 53 - 21 - 22

Een rondje rondom Zuidoost biedt een landelijke route. Je vaart langs pittoreske dorpjes als Ouderkerk aan de Amstel en Abcoude, waar je heerlijk kunt aanleggen voor een borrel of een hapje. Het uitzicht onderweg verveelt nergens. Je vaart langs landelijke paleizen en boerderijen uit vervlogen tijden. Aan de dijkjes van het lommerrijke Gein deden schilders als Piet Mondriaan, Simon Maris en Maurits van der Valk graag inspiratie op.

Heen-en-weertje Amstel

Afbeelding van Robin Utrecht

Amstel

Knooppunten 10 - 19 - 18 - 9 en vice versa

De evenementensteiger in Uithoorn is de uitgelezen plek om even aan te meren en uit te rusten. Genoeg fijne winkels, restaurants en cafés in de buurt. Op de route ligt nog veel meer moois op je te wachten. Ouderkerk en Nes aan de Amstel nodigen uit tot een langer bezoek. Gelukkig zijn er aanlegplaatsen genoeg.

Het niet zo wilde Westen

Canal tree line with docked boats
Afbeelding van Koen Smilde

Schinkel - Nieuwe Meer - Ringvaart - Slotervaart - Hoekenesgracht - Osdorpergracht - Sloterplas - Burg. Cramergracht - Erasmusgracht - Admiralengracht

Knooppunten 7 - 24 - 23 - 5 - 4

Amsterdam West in alle rust ervaren kan het fijnst vanaf een bootje. De drukte van de Amstel is hier ver te zoeken en wanneer je de tijd heb om goed rond te kijken, dan blijkt het stadsdeel erg mooi. Als je deze route aanhoudt, kom je ook nog langs het Olympisch Stadion, het Amsterdamse Bos, Badhoevedorp en de Sloterplas.

De spottersroute

Westeinder Plassen, RONDVAART
Afbeelding van Cris Toala Olivares

Schinkel - Nieuwe Meer - Ringvaart - Westeinderplassen en vice versa

Knooppunten 7 - 24 - 25 - 51 - 52

Vliegtuigspotters kunnen hun hart ophalen op deze vaarroute. Op de route naar Aalsmeer zal je geregeld indrukwekkende Boeings over zien komen. Maar niet alleen de spotters komen aan hun trekken. Zwemmen, suppen, surfen, waterskiën (met vergunning), kanoën, varen en vissen, of het allemaal aanschouwen vanaf Surfeiland; het kan op de Westeinderplassen, om de hoek van Aalsmeer.

Zeven eeuwen aan bouwkunde

Docked boats at the IJburg-Lake
Afbeelding van Claudia Camillo

IJmeer - Groene Tunnel - IJburgbaai - IJmeer

Knooppunten 31 - 32 - 33 - 34 - 30 - 52

Het contrast tussen het middeleeuwse Muiderslot en de recente nieuwbouw op Steigereiland en IJburg kon niet groter. Er zit dan ook ruim 700 jaar (en evenveel jaren bouwkundige ontwikkeling) verschil tussen de twee bestemmingen op deze route. Architectonische hoogstandjes tegenover ridderlijke romantiek. Aan beide zijden van het spectrum is het heerlijk aanleggen.

Tip: Met deze handige vaarroutekaart (van de mensen achter sloepennetwerk.nl) hoef je niet bang te zijn dat je de weg kwijt raakt. De route bepalen is een fluitje van een cent, zodat je volledig kunt genieten van een ontspannen boottochtje. Papieren routekaarten zijn verkrijgbaar bij populaire en culturele locaties in en rondom Amsterdam en Haarlem en bij jachthavens en rederijen in het gebied.