Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Aviodrome museum kids enjoying and learning about aviation
Afbeelding van Arno Hoogwerf

De leukste (culturele) kinderuitjes bij jou om de hoek

Wil je er lekker een dagje op uit met de kinderen, denk dan eens aan een van de vele kindvriendelijke musea en experiences rondom Amsterdam. Voor de leukste culturele uitjes hoef je de regio niet uit.

Aviodrome in Lelystad

Leer alles over vliegen bij Aviodrome. Bekijk de collectie van meer dan 100 vliegtuigen, haal je Aviodrome-vliegbevret en ontdek of een baan als piloot of steward(ess) iets voor jou of jouw kleine is. Zijn jullie uitgeleerd? Glij dan van de bagageband alsof je een koffer bent, bezoek de schatkamers van het vliegveld of taxi over een 300 meter lange baan in je eigen vliegtuigje langs een Boeing 747 en een Douglas DC-4. Let wel op reserveren is verplicht, dus plan je bezoek van te voren.

Batavialand in Lelystad

In 1985 krijgt Willem Vos toestemming van de gemeente Lelystad om met een ambitieus plan aan de gang te gaan: een reconstructie bouwen van het schip Batavia. Het resultaat is dat Vos niet alleen de Batavia heeft gebouwd, maar ook een interactief museum. Schiet met kanonnen, sla je eigen springtouw of leer zelf een schip bouwen!

Forteiland Pampus

Stap op de boot naar Forteiland Pampus en neem een duik in het verleden van Nederland. Het eiland Pampus kent namelijk een lange geschiedenis, die veel verder teruggaat dan het verdedigen van de stad Amsterdam. Dat verhaal kun je ontdekken aan de hand van een interactieve ontdekkingstocht die je over het hele eiland meeneemt. Meer verhalen horen? Ga dan op pad met een van de enthousiaste gidsen die dagelijks klaar staan.

vanuit Muiden: opstappen t.h.v. Herengracht 33, Muiden

vanuit Amsterdam met Veerdienst Amsterdam: opstappen t.h.v. Krijn Taconiskade 124A, Amsterdam

vanuit Almere met Veerdienst Amsterdam: opstappen t.h.v. Marinaweg 26, Almere

Muiderslot

Afbeelding van Ben van Melzen Photography

Alle kleine ridders en jonkvrouwen opgelet! Het Muiderslot is een van Nederlands best bewaarde kastelen. Maar dat het zó veel meer is dan een 700 jaar oud kasteel, ontdek je pas bij een uitgebreid bezoek. In en om de burcht kunnen kinderen tekenen en meedoen met allerlei (kinder)evenementen.

Zaans Museum in Zaandam

Afbeelding van Mike Bink

Voor de echte zoetekauwen en koekenbakkers is de Verkade Experience de hemel op aarde. Hier wandel je door een 20e-eeuwse koekjes- en chocoladefabriek, waar de originele machines op volle toeren draaien en de geschiedenis van Verkade zich om je heen afspeelt. En terwijl de kinderen zich tegoed doen aan alle lekkernijen, kunnen de ouderen zich vergapen aan alle oude reclame-uitingen als posters, verpakkingen, blikken, en nog veel meer unieke objecten in het historisch archief.

Teylers Museum in Haarlem

Afbeelding van Teylers museum Haarlem

Teylers is het Museum van de Verwondering, voor jong en oud. Al sinds 1784 is dit de plek om je te verbazen en verwonderen over eeuwenoude fossielen, romantische schilderijen en nog veel meer. En vergeet vooral niet het gebouw te bewonderen. Nergens anders in de wereld vind je zo’n authentiek 18e-eeuws museum als hier. Het is alsof je in een tijdsmachine stapt. Kijk op de website voor de actuele tentoonstellingen en workshops voor kinderen. 

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum

Institute for visuals and sound in Hilversum Media Park.
Afbeelding van Koen Smilde

Speelsgewijs kennis maken met media. Bij het Instituut voor Beeld en Geluid stap je in de wereld en geschiedenis van televisie, radio, video(games) en nog veel meer. Hier leer je hoe radio en televisie gemaakt worden en kun je zelf aan de slag als presentator.