Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Terug
Image alt

De leukste (culturele) kinderuitjes bij jou om de hoek

Wil je er lekker een dagje op uit met de kinderen, denk dan eens aan een van de vele kindvriendelijke musea en experiences bij jou in de buurt. Voor de leukste culturele uitjes hoef je de regio niet uit.

Aviodrome in Lelystad

Kids playing at Aviodrome Lelystad
Afbeelding van Aviodrome

Is jouw kind geïnteresseerd in vliegen en alles wat er mee te maken heeft, ga dan eens langs bij Aviodrome. Er is een imposante collectie aan vliegtuigen te zien en je kunt ook écht kijken of een baan als piloot of steward(ess) iets voor jou of jouw kleine is. Zijn jullie uitgeleerd? Glij dan van de bagageband alsof je een koffer bent, bezoek de schatkamers van het vliegveld of taxi over een 300 meter lange baan in je eigen vliegtuigje langs een Boeing 747 en een Douglas DC-4. Let wel op reserveren is verplicht, dus plan je bezoek van te voren.

Luchtvaartmuseum Aviodrome | Pelikaanweg 50, Lelystad

Batavialand in Lelystad

In 1985 krijgt Willem Vos toestemming van de gemeente Lelystad om met een ambitieus plan aan de gang te gaan: een reconstructie bouwen van het schip Batavia. De werf waar dit gebeurde en de traditionele technieken die hij toepaste trokken in de loop der jaren steeds meer bezoekers. Het resultaat is dat Vos niet alleen de Batavia heeft gebouwd, maar ook een interactief museum. Schiet met kanonnen, sla je eigen springtouw of leer zelf een schip bouwen!

Batavialand | Oostvaardersdijk 01-13, Lelystad

Forteiland Pampus

Afbeelding van Tony Perez

Stap op de boot naar Forteiland Pampus en neem een duik in het verleden van Nederland. Het eiland Pampus kent namelijk een lange geschiedenis, die veel verder teruggaat dan het verdedigen van de stad Amsterdam. Dat verhaal kun je ontdekken aan de hand van een interactieve ontdekkingstocht die je over het hele eiland meeneemt. Meer verhalen horen? Ga dan op pad met een van de enthousiaste gidsen die dagelijks klaar staan.

Forteiland Pampus | Geopend in het weekend

Veerdienst Amsterdam voor beschikbaarheid:

vanuit Muiden: opstappen t.h.v. Herengracht 33, Muiden

vanuit Amsterdam met Veerdienst Amsterdam: opstappen t.h.v. Krijn Taconiskade 124A, Amsterdam

vanuit Almere met Veerdienst Amsterdam: opstappen t.h.v. Marinaweg 26, Almere

Muiderslot

Afbeelding van Ben van Melzen Photography

Alle kleine ridders en jonkvrouwen opgelet! Het Muiderslot is een van Nederlands best bewaarde kastelen. Maar dat het zó veel meer is dan een 700 jaar oud kasteel, ontdek je pas bij een uitgebreid bezoek. In en om de burcht kunnen kinderen tekenen, ridderbootcampen en meedoen met allerlei (kinder)evenementen, zoals een tuinsafari, een chocoworkshop, een workshop tye-die en schilderen met natuurlijk ingrediënten uit de kasteeltuin of een roeptoetertour.

Muiderslot | Herengracht 1, Muiden

Zaans Museum in Zaandam

Afbeelding van Mike Bink

Voor de echte zoetekauwen en koekenbakkers is de Verkade Experience de hemel op aarde. Hier wandel je door een 20e-eeuwse koekjes- en chocoladefabriek, waar de originele machines op volle toeren draaien en de geschiedenis van Verkade zich om je heen afspeelt. En terwijl de kinderen zich tegoed doen aan alle lekkernijen, kunnen de ouderen zich vergapen aan alle oude reclame-uitingen als posters, verpakkingen, blikken, en nog veel meer unieke objecten in het historisch archief.

Zaans Museum | Schansend 7, Zaandam

Teylers Museum in Haarlem

Afbeelding van Teylers museum Haarlem

Teylers is het Museum van de Verwondering, voor jong en oud. Al sinds 1784 is dit de plek om je verbazen en verwonderen over eeuwenoude fossielen, schitterende stenen, vernuftige apparaten, kostbare boeken, fascinerende munten en penningen, fabelachtige tekeningen en romantische schilderijen. En vergeet vooral niet het gebouw te bewonderen. Nergens anders in de wereld vind je zo’n authentiek 18e-eeuws museum als hier. Het is alsof je in een tijdsmachine stapt. Kijk op de website voor de actuele tentoonstellingen en workshops voor kinderen. 

Teylers Museum | Spaarne 16, Haarlem  

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum

Institute for visuals and sound in Hilversum Media Park.
Afbeelding van Koen Smilde

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid is voorlopig dicht vanwege een grote verbouwing, maar in het najaar van 2022 opent het museum zijn deuren weer. In gedachten houden dus! Bij het Instituut voor Beeld en Geluid stap je in de wereld en geschiedenis van de media. Hier leer je hoe radio en televisie gemaakt worden en kun je zelf aan de slag als presentator.

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid | Media Parkboulevard 1, Hilversum