Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Woman in the bus near Haarlem Central Station.
Afbeelding van Creative bros

De stad uit deze zomer

Even toe aan een andere omgeving? Rondom Amsterdam is ook deze zomer veel te doen, van festivals aan het strand, Pride en pop-up restaurants tot zomerse exposities. Spring in de trein, stap op de fiets of vaar mee op de boot om even de stad uit te gaan deze zomer.

Nathalie van den Berg
Redacteur. Gaat alle stadsdelen in Amsterdam af, en altijd op zoek naar gezelligheid en de leukste cafeetjes.

HAARLEM

Vier de zomer in Teylers

In samenwerking met Teylers Museum 

Het oudste museum van Nederland opent haar deuren deze zomer voor activiteiten voor jong en oud. Neem deel aan workshops, demonstraties, rondleidingen en bewonder de grootste triceratops van Naturalis in de Bibliotheek Haarlem Centrum. Alle activiteiten zijn gratis (behalve de triceratops-colleges) dus genoeg reden voor een bezoek! 

Orgelfestival

Afbeelding van Eleonoor Rutgers

De meest bekende organisten ter wereld strijken neer in Haarlem tijdens het Orgelfestival. Op 13 juli is de aftrap tijdens de Heel Haarlem Orgelt-dag, met gratis concerten in PHIL, de Grote Bavokerk en andere locaties. Daarnaast zullen de 8 beste improvisatoren uit verschillende landen strijden om ‘Haarlem’ te winnen. Voor de finale krijgen de deelnemers 2 muzikale opdrachten die ze pas een uur van tevoren te horen krijgen. Een spannende show waar je sowieso nieuw talent ontdekt.  

Art of Drag

Afbeelding van Sin Wai Kin

Drag is nu overal zichtbaar, maar ook in de geschiedenis zijn niet-stereotype genderrollen aanwezig. Ook in de kunst. Bijvoorbeeld Hartjesdag, een van oorsprong Haarlemse feestdag waar mannen als vrouwen verkleed gingen en andersom. Het feest werd vaak vastgelegd op schilderijen. In het Frans Hals Museum zie je de eerste tentoonstelling in Nederland waar drag vanuit een kunsthistorisch perspectief wordt getoond. For the love of drag.  

ZAANSTREEK & WATERLAND

Sluiting Het HEM

Het HEM, an art institution in a former bullet factory on the Hembrugterrein in Zaandam.
Afbeelding van Koen Smilde

5 jaar na de opening sluit Het HEM dan toch de deuren per 1 augustus. De voormalige kogelfabriek in Zaandam heeft als cultuurhuis kunstige activiteiten en mooie feesten gehost en mensen van overal vandaan over de vloer gehad. Helaas mocht de geplande verbouwing nooit tot stand komen en is ‘de kogel nu door de kerk’: ze sluiten. In het eerste weekend van juli wordt nog een ode gebracht aan Het HEM met performances, tentoonstellingen, open ateliers en een hapje en drankje in de woonkamer of op het terras. Het laatste weekend van juli staat Dekmantel festival hier, om nog één keer los te gaan op deze iconische locatie.  

HET GOOI & AMSTELLAND

Pop-up restaurant op Pampus

Afbeelding van Forteiland Pampus

Kies een mooi zomerse avond uit om dit onbewoonde eiland te bezoeken voor een diner die je niet gauw meer vergeet. Jaarlijks opent het pop-up restaurant haar deuren voor een nieuwe editie van Zomerlicht, waar je met een zonsondergang op de achtergrond seizoensgebonden gerechten voorgeschoteld krijgt. De avond begint en eindigt op de boot, met op de heenweg een drankje en verhalen van de schipper, op de terugweg geniet je vanaf het buitendek nog even van de sterrenhemel. Of kies ervoor om nog nog niet naar huis te gaan en boek een tent voor een bijzonder avondje kamperen op een onbewoond eiland. 

Labyrinth of memories

Een kijkje in de gedachten van beeldend kunstenaar Levi van Veluw, en dat zijn hele interessante. Deze tentoonstelling voelt als een droom waar je steeds verder in afdwaalt terwijl je de 6 zalen – inclusief een kamer vol zelfportretten en installaties – doorloopt. ‘Een museum wil dat je beschouwend naar kunst kijkt, maar ik wil de bezoeker erin trekken: van de museumbezoeker een hoofdrolspeler maken’, zegt Levi. En dat voel je. 

AAN DE KUST

Pride at the beach

3 dagen lang de liefde vieren aan de zonnige kust van Zandvoort, dat is Pride at the beach. De regenboogvlaggen wapperen in de wind, er is muziek en het aanbod aan activiteiten is ook voor de kinderen een bezoekje waard. Het thema dit jaar is #together, dus verzamel een grote groep mensen om mee te gaan of ga juist om nieuwe mensen te ontmoeten, want vieren doe je sowieso samen.  

AMSTELVEEN

Festivals

Dekmantel Festival in the woods Amsterdamse Bos
Afbeelding van Dennis Branko

De hele zomer lang kun je in Amstelveen terecht voor hapjes, drankjes en dansjes in de buitenlucht. Zo wordt aan de oever van de Poel op 6 juli de eerste editie van Amstelveen Culinair georganiseerd, voor fijnproevers, gezelschapsmensen en muziekliefhebbers. In het Amsterdamse Bos vindt op 31 augustus het afrofestival Manya Festival plaats met grote artiesten zoals Omah Lay en Uncle Waffles. Ook de bekende festivals zoals Vunzige Deuntjes (13 juli) en Dekmantel (2-4 augustus) zijn weer in het bos te vinden deze zomer.  

  • Verschillende data | Amstelveen 

FLEVOLAND

Strandfestival ZAND

Elk jaar trekt de zonnige kustlijn van Almere duizenden bezoekers die gezamenlijk de zomer afsluiten op strandfestival ZAND. Een bezoekje aan het festival belooft een ultiem strandgevoel, met zand tussen je tenen, water voor een verfrissende duik en talloze foodtrucks om de dag goed door te komen. Verwacht grote namen van Nederlandse bodem op het podium zoals Acda en de Munnik, BLØF, Chef’s Special, Claude en nog veel meer. 

Nathalie van den Berg
Redacteur. Gaat alle stadsdelen in Amsterdam af, en altijd op zoek naar gezelligheid en de leukste cafeetjes.