Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Canal SUP Amsterdam Stand Up Paddleboard supping on the canal
Afbeelding van Canal SUP Amsterdam

De leukste buitensporten in Amsterdam

Sporten is altijd leuk, maar in de buitenlucht is het nét nog een beetje leuker. Ga daarom de deur uit en probeer deze buitensporten voor een leuke variatie. Wie weet ontdek je nog een verborgen talent.

Suppen

Vaar door de grachten bovenop een 3 meter lange board met een peddel. Zo een sup (Stand Up Paddel Board) kun je huren bij Kano en SUP Amsterdam. Als je voor het eerst komt suppen helpt eigenaar en Nederlands kampioen Rick Daman je graag op weg met de nodige tips. Zo ben je verzekerd van een sportieve, maar vooral ook gezellige dag.

Tennissen

copyright robin utrecht
Afbeelding van ROBINUTRECHT

Pak je racket op en sla je slag! Verspreid door de stad zijn er namelijk maar liefst 37 openbare tennisbanen waar je gratis kunt tennissen. De ideale sport waarbij je samen laagdrempelig kunt sporten. Daarnaast zijn er ook nog eens 26 tennisverenigingen in Amsterdam. Als je een balletje wilt slaan is er altijd wel een plekje in de stad te vinden. 

Kanotocht

Tour in een 1- of 2-persoons kano door de grachten of over de Amstel met Kano en SUP Amsterdam. Liever even weg van de drukte van de stad? Verruil dan de grachten voor rietlanden en drijvende huisjes op nog geen 10 minuten van Amsterdam met Wetland Safari. Geniet van de watervogels, word aangemoedigd door de kleine vogels als rietzanger en karekiet, train je armspieren en ontspan je geest.

Skaten

Skate door de straten van de stad (pas wel op voor de tramrails), of rij een rondje door het park. Als je zelf even geen route weet te bedenken, kan je je aansluiten bij Friday Night Skate. Dat is een skateclub die sinds 1997 elke vrijdagavond (tenzij het wegdek nat of glad is) gezamenlijk een wisselende route aflegt van ongeveer 20 kilometer. Iedereen kan volledig gratis meedoen, maar er is wel een voorwaarde: je moet niet alleen kunnen skaten, je moet ook kunnen remmen.

Discgolf

Een combinatie van frisbeeën en golfen, wat wil een mens nog meer? In veel opzichten lijkt discgolf op golfen, alleen vervang je de club en bal voor een frisbee en de hole voor een basket (een metalen mand op een stok). Lijkt het jou wat en heb je een frisbee? In het Sloterpark staan 18 holes waar je direct kunt beginnen.

Skateboarden

Er zijn steeds meer skateboard-plekken te vinden in de stad. Oefen met je balans en trucjes in één van de vele parken in de stad. Als je klaar bent voor het echte werk, kun je je uitsloven bij het grootste skatepark van Nederland op Zeeburgereiland, het skatepark in Nelson Mandelapark of het skatepark in bij Olympiaplein.

Fietsen

Een fiets is voor de gemiddelde Amsterdammer niet meer dan een vervoersmiddel om van A naar B te komen, maar het is ook een mogelijkheid voor een sportief dagje weg vol nieuwe ontdekkingen. Kies één van de mooiste fietsroutes rondom Amsterdam en begin je tocht(je). Tijd voor een pauze? Dan is het meteen een goed excuus om je meegenomen picknicktas uit te pakken. Inspiratie nodig? Bekijk hier onze favoriete picknickplekken.

Slacklinen

Kids playing at West Beach, Sloterplas during 24H Nieuw-West.
Afbeelding van Amie Galbraith

Balanceren op een felgekleurd koord tussen 2 bomen en soms sprongen maken, dat is slacklinen. Het is een sport die balans, coördinatie, kracht en geduld vereist, maar ook een hoop plezier garandeert. Schaf je eigen slackline aan en probeer het zelf. Wanneer het je is gelukt om je balans te vinden op het koord begint de echte uitdaging: wat zijn je beste trucs?

Yoga

A group of women doing goat yoga at Ridammerhoeve geitenboerderij goat farm - Amstelveen
Afbeelding van Chimedia

Naast het trainen van je lichaam is het belangrijk om je geest scherp te houden. Met yoga kan dit allebei. En waar kun je beter mediteren dan in de vrije natuur? In Amsterdam zijn er genoeg plekken waar je je even terug kan trekken om dit te (be)oefenen. Zoek bijvoorbeeld een plekje in het Amsterdamse Bos (waar je ook geitenyoga kunt doen!) of leg je matje neer in het Vondelpark.

Jeu de Boules

De Fransen noemen het pétanque, in Nederland staat het bekend als jeu de boules – het spel waarbij je metalen ballen zo dicht mogelijk bij een klein houten balletje moet werpen. Amsterdam kent meerdere mooie plekjes waar je terecht kunt voor dit simpele doch competitieve en uitdagende spel: Mooie Boules in Oost, JBC de Meteoor in Noord, Petanqueclub MuseumpleinLes Bohémiens de Pétanque in Osdorp en de jeu de boulesbaan aan de Zuidas.

Calisthenics

Calisthenics is een soort turnen, maar dan zonder apparatuur en op straat. Het doel is om zo fit en sterk mogelijk worden met behulp van je eigen lichaamsgewicht. Door de stad heen zijn verschillende parken speciaal ingericht voor deze sport. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij het calisthenics park in Rembrandt Park of kom naar het I amsterdam Parkour Park aan de oever van de Sloterplas.