Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Events

Hartjesdag

Hartjesdag keert terug naar de Zeedijk in augustus 2024 met een nieuwe editie. De Hartjesdag is een meerdaags festival op de Zeedijk, een van de oudste straten van Amsterdam. Op de derde maandag in augustus was het feest in de stad. Hartjesdag was het carnaval van Amsterdam en omstreken. Mannen kleedden zich als vrouwen en vrouwen droegen mannenkleding. Eén dag leefden Amsterdammers zich helemaal uit.

Hartjesdag

Data
ma 19 aug14:00 - 23:00
Locatie
Hartjesdagen
Zeedijk
1012 AN Amsterdam
Volg ons

Hoe het ooit begon

Waar Hartjesdag vandaan komt is niet duidelijk. Waarschijnlijk is het in de Middeleeuwen ontstaan en is de naam een verbastering van 'hertjesdag'. Dit was een feestdag waarbij het volk op herten kon jagen in de bossen rond Haarlem, iets wat normaal gesproken alleen voorbehouden was aan de adel. Na de jacht werd het wild op straat gebraden en opgegeten.

Later ontwikkelde het zich tot een soort carnaval, waarbij veel werd gedronken, mannen zich verkleedden als vrouwen en vrouwen zich verkleedden als mannen. Het werd toentertijd ook al rond de Zeedijk gevierd. 

Hartje Zeedijk

Na een lange periode waarbij de Zeedijk een no-go gebied was om te komen of te wonen, wilde de Buurtvereniging laten zien hoeveel er veranderd was. Het werd een feest voor buurtbewoners die de buurt altijd zijn trouw zijn gebleven en een warm hart toedragen.

Vandaag de dag is de Zeedijk het hart van het Amsterdamse Chinatown, maar telt ook vele gay bars en restaurants. De Hartjesdag begint op zondag met de Nacht van de Romantiek, met in de cafés op en rond de Zeedijk diverse optredens.

Op maandag is er de Zeedijk Brunch (alleen voor de buurtbewoners), uiteraard met veel muziek, en als hoogtepunt de kroning van de Koningin van de Hartjesdagen, de beste crossdresser van het jaar. 

Hartjesdag

Data
ma 19 aug14:00 - 23:00
Locatie
Hartjesdagen
Zeedijk
1012 AN Amsterdam
Volg ons