Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Afbeelding van Geert Snoeier

De beste picknickplekken

Haal het meeste uit de warme dagen met een picknick! Van uitgestrekte grasvelden tot aan een omvangrijk bos: dit zijn onze favoriete picknickplekken. En we geven meteen wat extra tips voor het perfecte outdoor-feestmaal.

Voor barbecueliefhebbers: Oosterpark

Grillmasters, opgelet! Waar de meeste parken maar een paar plekken bieden om te barbecueën, kun je in het Oosterpark gewoon nog naar hartenlust grillen in de buitenlucht. Fiets van tevoren nog even langs de Dappermarkt om vlees, vis, groente en andere benodigde ingrediënten in te slaan; of vul je picknickmand met vers brood, kaas en wijn uit een delicatessenwinkel in de buurt.

Barbecuen is in een aantal parken en andere plekken niet meer toegestaan. Meer informatie vind je hier.

Voor gezinnen: ARTIS

Wat is er sprookjesachtiger dan picknicken onder een eeuwenoude boom met wollige dierenvriendjes als gezelschap? Het kan bij ARTIS en in de zomer zelfs zaterdag tot zonsondergang. Houd de agenda van ARTIS in de gaten voor meer informatie en data van deze fijne zomerse avondpicknick.

  • ARTIS | Plantage Kerklaan 38-40 

Voor natuurliefhebbers: Amsterdamse Bos

People sitting in The blossoming garden of the spring cherry in Amstelveen
Afbeelding van Pauline Arkesteijn

Met 1000 hectare aan natuur, kun je niet anders dan ultiem tot rust komen in Het Amsterdamse Bos. Het omvangrijke stuk groen werd aangelegd in de jaren 30 en inmiddels vind je er verschillende natuurgebieden, meerdere zwembaden, mossige voetgangerspaden waar geen einde aan lijkt te komen en de Bosbaan, die (inter-)nationaal bekend staat om de roeiwedstrijden die er worden gehouden. Verover een plekje op het gras en trakteer jezelf op verse kaas, yoghurt of ijs van Geitenboerderij Ridammerhoeve.

Voor foodies: Sarphatipark en foodmarkten

Een goede optie voor doordeweeks smikkelen: met de Albert Cuypmarkt op een steenworp afstand is het Sarphatipark de ideale plek om neer te strijken voor smulpapen. Op zonnige zondagen kun je terecht bij diverse foodmarkten in Amsterdam, zoals de Sunday Market in het Westerpark en de reizende Pure Markt, om je smaakpapillen te verwennen met authentieke roti, handgevouwen dumplings, een hemels stuk huisgemaakte taart of een glaasje bubbels.

Voor zonaanbidders: Sloterplas

In het hart van het Sloterpark in Nieuw-West vind je de Sloterplas. Aan dit uitgestrekte meer bevindt zich een stadsstrand. Dit is de uitgelezen plek als je je picknick wilt combineren met een plonsje in het water, een partijtje volleybal en een beetje bijbruinen. Dus breng hapjes, drankjes en een groot kleed mee.

Voor de BBQ liefhebbers: Westerpark

Het Westerpark is één van de weinige plekken waar je mag barbecueën. Leg je kleedje langs het water en steek de bbq maar aan! Als je er zelf geen hebt, gebruik dan één van de plekken met een vaste barbeque.

Voor gezinnen: Nieuwe Meer

Naast het Amsterdamse Bos ligt een groot meer met 2 officiële zwemgebieden. Deze spot is geschikt voor de hele familie en kleine kinderen. De perfecte plek om op het gras een kleedje neer te leggen, te picknicken en daarna een duik in het water te nemen.

Voor de rustzoekers: Gaasperpark

Ergens picknicken waar je de vogeltjes kunt horen fluiten? Voor de rustzoekers is Gaasperpark een uitgelezen locatie om een kleedje neer te leggen, achterover te leunen en al het lekkers op te eten dat je hebt meegenomen.

Voor de actievelingen: Tuinen van West

Naast picknicken kun je bij de Tuinen van West je dag goed vullen. Fiets door de polders, ga kajakken of pluk vers fruit uit de pluktuin om je picknickmand op te vullen.

Voor de uitzichtliefhebbers: Schellingwouderpark

Fruits and vegetables section of the Landmarkt in Schellingwoude.
Afbeelding van Landmarkt

Beleef de stad van een afstandje in het Schellingwouderpark. Kies een plekje uit aan ’t IJ en geniet van het uitzicht. Bezoek ook Landmarkt op de Schellingwouderdijk om nog biologische en eerlijke producten te scoren.

  • Schellingwouderpark | Schellingwouderdijk 109