Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Terug
Image alt

De beste ijssalons

Een verkoelend ijsje op een warme dag, daar kan bijna niks tegenop. Om het nóg beter te maken hebben wij onze favoriete ijssalons verzameld.

De IJspraktijk

Bij De IJspraktijk (eerder Sundaes) op het Waterlandplein zijn de meeste klassieke smaken wel vertegenwoordigd, maar dat is niet waarvoor je hier langs gaat. Omdat ze hier hun ijs zelf maken, hebben ze ook de vrijheid om te experimenteren met bijzondere smaken. Denk aan smaken als drop, dawet, guacamole en yoghurt baklava.

De IJspraktijk | Waterlandplein 28

IJs van Oost

Voor het zachte, ambachtelijk bereid schepijs van IJs van Oost sta je met liefde even in de rij. Met smaakcombinaties als karamel/zeezout, munt/chocolade en yoghurt/honing kom je sowieso aan je trekken. Geen trek in een standard ijsje? Dan zit je bij IJs van Oost ook goed voor verse milkshakes of een affogato (espresso met ijs) voor een smakelijke kickstart.

IJs van Oost | Javastraat 79

Massimo IJsfabriek

Massimo gelato ice cream shop
Afbeelding van Alex Cheuk

Eigenaar Massimo Bertonasco kreeg als kleine jongen het maken van gelato met een ijslepel ingegoten. Zijn nonna runde met groot plezier een latteria aan de Ligurische kust, waar zij o.a. ijs verkocht. Die liefde is aan haar kleinzoon overgedragen, die in de Van Ostadestraat in de voetsporen van oma is getreden. Met puur Italiaanse ingrediënten en vers seizoensfruit zet hij een kwaliteit neer waar oma trots op mag zijn. Let op, voor een ijsje bij Massimo sta je wel even in de rij, maar dat is absoluut de moeite waard. 

Massimo IJsfabriek | Van Ostadestraat 147

Deer Mama

Goed nieuws voor de veganistische ijsliefhebbers, want met Deer Mama heeft Amsterdam zijn eerste Vegan Mylk & Burger Bar! En daar kun je, naast burgers en andere warme zaligheden ook los met hun zalige milkshakes en romige soft serve! Toefje gekleurde sprinkles er bovenop en “Let Deer Mama take care of you!”

Deer Mama | Ceintuurbaan 71

Pisa

People buying ice cream at Pisa Ijs
Afbeelding van Alex Cheuk

Al sinds 1935 weet de Amsterdammer de weg te vinden naar Pisa voor een traditionele gelato. En al ongeveer net zo lang dingt deze salon mee naar de titel ‘Beste ijs van Amsterdam’. Niet verwonderlijk dus dat de rijen hier lang kunnen zijn. Maar het is het wachten meer dan waard! Ruime keuze, uitstekende kwaliteit en Italiaanse service met een glimlach.

Pisa IJs | Scheldeplein 22

Venetië

Letterlijk om de hoek van Pisa, vind je nóg zo’n ijsparadijs: IJssalon Venetië. Deze 2 gelateria’s weten al sinds jaar en dag Amsterdam Zuid in 2 groepen te splijten. Pisanen en Venetiërs zweren bij hun eigen gelijk en zullen het nooit eens worden over welke van de 2 nou eigenlijk de betere is. Zo heb je altijd een goed excuus om weer eens bij beide zaken langs te gaan.

Venetië IJs | Scheldestraat 68

IJsboutique

Bij IJsboutique vind je ijs zoals het bedoeld is. Meesterijsbereider (hoogste graad van vakbekwaamheid in ijs) Luc Blok tovert de zaligste bolletjes op je hoorntje en in je bakje. Dankzij slim gebruik van verse producten hoeft snoepen bij IJsboutique helemaal niet superongezond te zijn. Waar anders kun je een aardbeiensorbet vinden die slechts 35 calorieën per bolletje telt?

IJsboutique | Johannes Verhulststraat 107

IJshoeve Sloten

Van Oreo tot Bastogne en Ferrero Rocher; bij IJshoeve Sloten weten ze wat genieten is. In de sfeervolle hoeve kun je (bijna) het hele jaar door terecht voor ijs met de lekkerste ingrediënten en smaken. Zo kun je in december langs komen voor pepernotenijs of een ijstaart voor Oudejaarsavond.

IJshoeve Sloten | Sloterweg 1335

IJsmanschap

Menu board outside IJsmanschap
Afbeelding van Alex Cheuk

Martijn Doets heeft een concept neergezet dat in de Verenigde Staten en Japan al jaren een grote hit is: popsicle. Oftewel ijslollies. Met zijn ambachtelijke popsicles wil hij een antwoord geven op de industriële revolutie en de voorverpakte ijsjes. Een overtuigend antwoord kunnen we wel stellen! Laat je popsicle in chocola en nootjes dopen en genieten maar!

IJsmanschap | Van Spilbergenstraat 2H

Doardi

Doardi ice cream parlour counter
Afbeelding van Alex Cheuk

Het Westerpark kun je het best beleven met een ijsje van Doardi in je hand. Op zomerse dagen zie je dan ook veel gelati via de oude ophaalbrug het park in duiken. Een ruime keuze aan smaken, een tiental aan extra toppings en de mogelijkheid om dat geheel op een gewoon of een chocoladehoorntje te plaatsen zorgen voor eindeloze combinatiemogelijkheden.

Doardi | Van Limburg Stirumstraat 15

Monte Pelmo

People standing in a line outside Monte Pelmo ice cream shop
Afbeelding van Alex Cheuk

Midden in de Jordaan vind je een typisch Amsterdams familiebedrijf. Al sinds de jaren ‘50 vult de familie Cornelisse de harten (en magen) van Amsterdam. Wat ooit begon met één ijsmachine is uitgegroeid tot een ijsfabriek dat meerdere panden bestrijkt en aan een groot aantal ijssalons levert. Een klassieker dus!

Monte Pelmo | Tweede Anjeliersdwarsstraat 17

Van der Linde

Hand holding an Ice Cream from Van der Linde
Afbeelding van Alex Cheuk

Een smaak. Een ijsje. En dat zo weten te perfectioneren dat half Amsterdam sinds mensenheugenis extra kilometers maakt om dat ijsje te scoren. Van der Linde is een begrip in de stad en zal dat dankzij hun beproefde recept altijd blijven. Grote scheppen met 50% slagroom, 50% roomijs en 100% liefde. Vergeet niet een zakje truffels mee te nemen voor thuis.

Banketbakkerij Van der Linde | Nieuwendijk 183

IJssalon 'IJskoud de Beste'

Ijssalon icecream shop Ijskoud de Beste on Meeuwenlaan
Afbeelding van Koen Smilde

De ijssalon aan het Noorderpark is namelijk razend populair in Amsterdam door het heerlijke ijs van verse producten. De ijsmaker is altijd opzoek naar verbetering en gaat daarom allerlei beurzen in Europa af om nieuwe inspiratie op te doen.

IJssalon 'IJskoud de Beste' | Meeuwenlaan 331

Bij de buren

Op een klein stukje fietsen zitten ook een aantal aanraders, zoals Garrone in Haarlem, Nelis' Ijssalon in Weesp en Da Vinci in Amstelveen. Deze laatste ijssalon heeft ook een vestiging op het Stadionplein.