Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
People buying ice cream at Pisa Ijs
Afbeelding van Alex Cheuk

De beste ijssalons

Een verkoelend ijsje op een warme dag, daar kan bijna niks tegenop. Om het nóg beter te maken hebben wij onze favoriete ijssalons verzameld.

De IJspraktijk

Bij De IJspraktijk (eerder Sundaes) op het Waterlandplein zijn de meeste klassieke smaken wel vertegenwoordigd, maar dat is niet waarvoor je hier langs gaat. Omdat ze hier hun ijs zelf maken, hebben ze ook de vrijheid om te experimenteren met bijzondere smaken. Denk aan smaken als drop, dawet, guacamole en yoghurt baklava.

IJs van Oost

Server selling  ice cream to the customers
Afbeelding van Acronym Amsterdam

Voor het zachte, ambachtelijk bereid schepijs van IJs van Oost sta je met liefde even in de rij. Met smaakcombinaties als karamel/zeezout, munt/chocolade en yoghurt/honing kom je sowieso aan je trekken. Geen trek in een standaard ijsje? Dan zit je bij IJs van Oost ook goed voor verse milkshakes of een affogato (espresso met ijs) voor een smakelijke kickstart.

Massimo Gelato

Massimo gelato ice cream shop
Afbeelding van Alex Cheuk

Eigenaar Massimo Bertonasco kreeg als kleine jongen het maken van gelato met een ijslepel ingegoten. Zijn nonna runde met groot plezier een latteria aan de Ligurische kust, waar zij o.a. ijs verkocht. Die liefde is aan haar kleinzoon overgedragen, die in de Van Ostadestraat in de voetsporen van oma is getreden. Met puur Italiaanse ingrediënten en vers seizoensfruit zet hij een kwaliteit neer waar oma trots op mag zijn. Inmiddels is zijn ijsimperium gegroeid en kun je ook naar de Marathonweg, Jan Hanzenstraat en de Pretoriusstraat voor een bolletje Italiaanse lekkernij.

Pisa

People buying ice cream at Pisa Ijs
Afbeelding van Alex Cheuk

Al sinds 1935 weet de Amsterdammer de weg te vinden naar Pisa voor een traditionele gelato. En al ongeveer net zo lang dingt deze salon mee naar de titel ‘Beste ijs van Amsterdam’. Niet verwonderlijk dus dat de rijen hier lang kunnen zijn. Maar het is het wachten meer dan waard! Ruime keuze, uitstekende kwaliteit en Italiaanse service met een glimlach.

Venetië

Letterlijk om de hoek van Pisa, vind je nóg zo’n ijsparadijs: IJssalon Venetië. Deze 2 gelateria’s weten al sinds jaar en dag Amsterdam Zuid in 2 groepen te splijten. Pisanen en Venetiërs zweren bij hun eigen gelijk en zullen het nooit eens worden over welke van de 2 nou eigenlijk de betere is. Zo heb je altijd een goed excuus om weer eens bij beide zaken langs te gaan.

IJsboutique

IJsboutique-ice cream parlour
Afbeelding van Acronym Amsterdam

Bij IJsboutique vind je ijs zoals het bedoeld is. De meesterijsbereiders toveren de zaligste bolletjes op je hoorntje en in je bakje. Dankzij slim gebruik van verse producten hoeft snoepen bij IJsboutique helemaal niet super ongezond te zijn. Waar anders kun je een aardbeiensorbet vinden die slechts 35 calorieën per bolletje telt?

IJshoeve Sloten

Server scoops ice cream for the customers
Afbeelding van Acronym Amsterdam

Van Oreo tot Bastogne en Ferrero Rocher; bij IJshoeve Sloten weten ze wat genieten is. In de sfeervolle hoeve kun je (bijna) het hele jaar door terecht voor ijs met de lekkerste ingrediënten en smaken. Zo kun je in december langs komen voor pepernotenijs of een ijstaart voor Oudejaarsavond.

Miuz

Al het ijs wordt hier dagelijks vers gemaakt, van verse producten die uit de omgeving komen. Zo wordt er voor hun yoghurtijs de yoghurt van zorgboerderij Ons Verlangen en voor hun aardbeiensorbet worden Nederlandse aardbeien gebruikt. Op authentieke wijze worden deze lokale producten omgetoverd tot echt Italiaans ijs.

  • Miuz | Overtoom 117 & Ferdinand Bolstraat 4

Doardi

Doardi ice cream parlour counter
Afbeelding van Alex Cheuk

Het Westerpark kun je het best beleven met een ijsje van Doardi in je hand. Op zomerse dagen zie je dan ook veel gelati via de oude ophaalbrug het park in duiken. Een ruime keuze aan smaken, een tiental aan extra toppings en de mogelijkheid om dat geheel op een gewoon of een chocoladehoorntje te plaatsen zorgen voor eindeloze combinatiemogelijkheden.

  • Doardi | Van Limburg Stirumstraat 15

Monte Pelmo

People standing in a line outside Monte Pelmo ice cream shop
Afbeelding van Alex Cheuk

Midden in de Jordaan vind je een typisch Amsterdams familiebedrijf. Al sinds de jaren ‘50 vult de familie Cornelisse de harten (en magen) van Amsterdam. Wat ooit begon met één ijsmachine is uitgegroeid tot een ijsfabriek dat meerdere panden bestrijkt en aan een groot aantal ijssalons levert. Een klassieker dus!

Van der Linde

Hand holding an Ice Cream from Van der Linde
Afbeelding van Alex Cheuk

1 smaak. 1 ijsje. En dat zo weten te perfectioneren dat half Amsterdam sinds mensenheugenis extra kilometers maakt om dat ijsje te scoren. Van der Linde is een begrip in de stad en zal dat dankzij hun beproefde recept altijd blijven. Grote scheppen met 50% slagroom, 50% roomijs en 100% liefde. Vergeet niet een zakje truffels mee te nemen voor thuis.

IJssalon 'IJskoud de Beste'

Ijssalon icecream shop Ijskoud de Beste on Meeuwenlaan
Afbeelding van Koen Smilde

De ijssalon aan het Noorderpark is namelijk razend populair in Amsterdam door het heerlijke ijs van verse producten. Zo populair dat ze ook een vestiging in Nieuw-West en Oost hebben geopend. De ijsmaker is altijd opzoek naar verbetering en gaat daarom allerlei beurzen in Europa af om nieuwe inspiratie op te doen.

Jersey IJssalon

Het begon allemaal met een dorpsfeest dessert, maar groeide al snel uit tot een professionele ijssalon. Bij Jersey IJssalon eet je 's zomers een ijsje terwijl je de Jersey koeien ziet grazen in de wei. Hun persoonlijke favoriet? Het ijs met bastogne-kaneel smaak. 

Nelis' IJssalon

People waiting in line for Ice cream at Nelis' IJssalon @ Weesp
Afbeelding van Pauline Arkesteijn

Bij Nelis' IJssalon gebruiken ze alleen de allerlekkerste ingrediënten voor het allerbeste ijs. Niet voor niets won deze duurzame ijssalon meerdere prijzen én hebben ze een wereldrecord op hun naam staan. Ga jij voor een meloenzoen, fleur de rosé of toch voor chocoletti?