Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Het Twiske is a recreation and nature area and a typical Noord-Holland peat lake area in the Zaan region.
Afbeelding van koen smilde

De beste plekken om buiten te zwemmen

Wie deze zomer de Amsterdamse wateren in wil duiken, heeft met de grachten, kanalen en meren een ruime keuze. Van openluchtzwembaden waar je ongestoord baantjes kunt trekken tot de fijnste plekken om pootje te baden, wij hebben de 11 beste zwemspots van Amsterdam voor je in kaart gebracht.

Check voordat je gaat zwemmen de site van Zwemwater voor de laatste waarschuwingen en updates wat betreft zwemmen in natuurwater. 

Diemerpark

Diemerpark Mini Beach
Afbeelding van Sara Cardona Garcia

Dichtbij IJburg schuilt een rustiger stadsstrand: het Diemerpark. Dit Amsterdamse natuurgebied, dat 2 keer groter is dan het Vondelpark, was voorheen een van Nederlands grootste vuilstortplaatsen. Inmiddels is het opgeschoond en uitgegroeid tot een fijne omgeving met schoon water, waarin je zorgeloos kunt baden.

Het Twiske

Het Twiske is een walhalla voor zwemliefhebbers. Voordat je je in het water stort, kun je al fietsend door dit Zaanse recreatiegebied de 10 verschillende zwemspots verkennen. Je vindt er de kindvriendelijke Speelsloot, het Kure-Jan Strand, het Doesstrand en nog vele andere plekken waar je verkoeling op kunt zoeken. Er zijn ook kano’s, roei- en zeilboten te huur, voor een extra avontuurlijke middag.

Gaasperplas Park

We hebben het Gaasperpark te danken aan de uitbreiding van de Bijlmermeer. Het recreatie- en natuurgebied, dat is ontstaan door de zandwinning voor de bouw van de flats, beslaat maar liefst 166 hectare. Er is dus altijd wel een goed plekje waar je met je strandlaken neer kunt ploffen.

Sloterparkbad

Als je liever in een zwembad zwemt, neem dan een kijkje bij het Sloterparkbad. In de zomermaanden gaat het buitenterrein open en geniet je van een 25-meterbad, recreatiebad en speelweide. Wanneer de watersport erop zit, kun je op het zonnige terras van Hotel Buiten van een welverdiende dorstlesser genieten.

Amsterdamse Bos

Het kunstmatig aangelegde Amsterdamse Bos is 3 keer groter dan Central Park in New York. Er komen jaarlijks 6 miljoen bezoekers om te ontspannen of bewegen – en er zijn meerdere spots waar je een frisse duik in het schone water kunt nemen. Zo heeft de Grote Vijver, een officiële zwemlocatie in het Bos, een apart zwemgedeelte. Voor kids zijn er 2 kinderbaden, waar ze veilig in het water kunnen spelen. Vanaf de lage bruggen kunnen oudere kinderen (en avontuurlijke volwassenen) hun duikkunsten vertonen. En ook aan knorrende magen is gedacht: smul bijvoorbeeld van pannenkoeken bij Boerderij Meerzicht, of bezoek De Veranda voor een diner met uitzicht over het water.

Nieuwe Meer

Naast het Amsterdamse Bos ligt een groots meer met 2 officiële zwemgebieden. Langs de oevers van de Nieuwe Meer in Nieuw-West vind je diverse strandjes en privé-baaien. Deze spot is geschikt voor (kleine) kinderen, omdat de zandbodem geleidelijk afloopt en het diepe water afgebakend is door drijflijnen met boeien. Er grazen hier Schotse Hooglanders en voor de liefhebbers is er ook een naaktstrand.

Beatrixpark

Dit intieme en rustige park is groot genoeg om te ontsnappen aan de hectiek van de stad. Het Beatrixpark is ideaal voor zonnebaden, picknicks, en spetteren in het pierenbad met de kids. Ook vind je er een medicinale kruidentuin, de Artsenijhof en het stadsstrand Strandzuid op loopafstand.

Westeinderplassen

Met een oppervlakte van 10 km², zijn de Westeinderplassen een van de grootste bevaarbare binnenmeren van Nederland. Je kunt er ook zeilen, windsurfen, roeien, motorbootvaren en zwemmen. Het gebied bestaat uit één grote plas, meerdere kleine plassen en sloten en tientallen eilandjes. Starteiland is een van de populaire aanmeerlocaties in Amsterdam en een goede plek om te picknicken of barbecueën. Als je geen zin hebt om een picnick mee te nemen, valt er genoeg lekkers te scoren in een van de 50 jachthavens met restaurants, cafés en zonovergoten terrassen.

De Hoge Dijk

Dit serene recreatiegebied vlakbij het AMC is de perfecte plek om ongestoord te vertoeven in het water. In het westelijke deel van De Hoge Dijk ligt een golfbaan, terwijl het oostelijke deel een strand en officieel zwemgebied heeft – inclusief een pierenbad en prima kleedkamers.

Ouderkerkerplas

Groengebied-Amstelland
Afbeelding van Groengebied-Amstelland

Op de grens van Amsterdam Zuidoost en Ouderkerk aan de Amstel ligt de Ouderkerkerplas. Dit is een heel geschikte plek voor de diehard zwemmers onder ons, je kunt hier midden in de natuur flink baantjes trekken. De zandstranden, speeltoestellen en, met ballenlijnen afgebakende, ondiepe delen van de plas, maken het ook tot een goede zwemplek voor de hele familie.  Dol op zeilen, duiken of suppen? Dan kun je hier je hart ophalen!

Park Schinkeleilanden

Verstopt achter het Olympisch Stadion kun je ook een plonsje wagen in het Olympiakanaal of in de Schinkel bij Park Schinkeleilanden. Je kunt luieren in het gras of picknicken in de zon, barbecueën is hier ook toegestaan. En dit allemaal met een rustgevend uitzicht op de langsvarende boten.

Erasmuspark

The bridge that connects the Wachterliedplantsoen with the Erasmuspark.
Afbeelding van Jan de Ridder

Aan de Admiralengracht in het Erasmuspark hebben gezinnen en jonge buurtbewoners een waar zwemparadijs. Deze populaire zwemplek heeft een promenade, een met gras begroeide oever en tot laat in de middag zon. Neem een paar biertjes en geniet van de sfeer in de buurt terwijl je zonnebaadt in deze zonnige hoek van Bos en Lommer.