Lhbtiq+-muziekfestivals en straatfeestjes
Nederlanders zijn dol op muziekfestivals en grijpen elke kans aan om een feestje te bouwen. Amsterdam is al lang een toevluchtsoord voor de lhbtiq+-gemeenschap, waar mensen hun identiteit uiten via muziek, kunst en vrijheid. Van de historische Hartjesdagen tot moderne festivals zoals Milkshake Festival, Valtifest en natuurlijk Queer & Pride, biedt de stad een perfecte setting. Hier is een lijst van de beste lhbtiq+-festivals en straatfeesten in Amsterdam, waar liefde en diversiteit centraal staan!
Muziekfestivals
Tropikali Festival:
Van de makers van de Kalinichta en Rosario feestjes, is Tropikali festival op NDSM-Werf de plek voor queer Amsterdam om in die tropische zomer vibe te komen. Met 3 verschillende podia en een tweedaags festival verdubbelt Tropikali de pret ten opzichte van vorig jaar. Het festival onderscheidt zich door minder mainstream muziek te draaien en zich te richten op muziekstromen van over de hele wereld. Tropikali is lhbtiq+- georiënteerd, maar alle ruimdenkende mensen zijn zeker welkom. Verwacht een hippe menigte, foodtrucks, tropische grooves, Balkanbeats en alles wat daar heerlijk tussenin zit.
Milkshake Festival:
Met een explosieve mix van muziek, performance en stijl is Milkshake Festival uitgegroeid tot een van de beste "queer" festivals in Europa. Liefde, vrede en acceptatie zijn de belangrijkste pijlers voor het creëren van een inclusieve en veilige omgeving voor iedereen. Dit open-minded elektronische dancefestival in het Westerpark werd in 2023 een volwaardige weekender, met de zondag als hotspot voor de Amsterdammers. Met 9 podia en een caleidoscoop aan optredens is er keuze genoeg. Milkshake biedt een platform voor artiesten uit ondervertegenwoordigde groepen, terwijl er ook bekende namen als Mel C, Sugababes, Jessie Ware en Trixie Mattel op het hoofdpodium staan.
Superflirt Festival:
De nieuwste aanwinst voor de queer festivalscene in Amsterdam is Superflirt Festival. Sinds 2023 nodigt dit intieme boutique festival op Kaap Amsterdam alle ruimdenkers uit om te dansen, flirten en lekker los te gaan! Superflirt is gemaakt voor, door en met de queer community en werkt nauw samen met bestaande evenementen om lokaal talent te ondersteunen en samen te brengen. De beroemde Drag Olympics die vroeger tijdens Pride op het Homomonument werden gehouden, hebben hun nieuwe thuis gevonden op het festival, dus pas op voor rondvliegende handtassen en in stiletto's racende dragqueens.
Straatfeestjes
Homomonument:
Een levend monument om te kunnen herdenken, protesteren en vieren in het centrum van onze stad! Het Homomonument achter de Westerkerk is een ware ontmoetingsplaats voor de lhbtiq+-gemeenschap. De 3 roze granieten driehoeken die samen één grotere driehoek vormen, werden onthuld op 5 september 1987 en zijn 's werelds eerste gedenkteken voor mensen die vervolgd worden vanwege hun seksuele geaardheid. Het symboliseert de voortdurende strijd voor erkenning en tegen discriminatie en onderdrukking. Omdat het een levend monument is, organiseert Stichting Homomonument meerdere evenementen per jaar om te herdenken, te protesteren en te vieren. Bevrijdingsdag, Koningsnacht en Pride behoren daarbij tot de beste straatfeesten van de stad.
Queer & Pride:
Hoewel Pride misschien niet onder de festivalparaplu valt, is Queer & Pride Amsterdam ongetwijfeld een van de grootste regenboogvieringen van Nederland. Sinds 2023 worden de activiteiten van Queer & Pride verspreid over twee weken (dit jaar zelfs over de gehele maand juli) met feesten, tentoonstellingen, theater, diepgaande discussiepanels, sport en netwerkevenementen waarbij het vooral gaat over het creëren van momenten waarop we als gemeenschap kunnen samenkomen. Als klap op de vuurpijl is er de Canal Parade, een optocht van prachtig versierde boten die door de iconische Amsterdamse grachten varen. Tijdens Queer & Pride laat de stad zien hoe gezellig en inclusief we samen kunnen zijn.
Hartjesdag:
Hartjesdag ontstond in de 17e eeuw en is een historische Amsterdamse traditie waarbij de lokale mannen zich verkleden als vrouwen en de vrouwen zich verkleden als mannen, waardoor de maatschappelijke normen zouden vervagen. Hartjesdag werd in 1997 nieuw leven ingeblazen rond de Zeedijk en is nu een jaarlijks terugkerend bewijs van de rijke geschiedenis, creativiteit en feestvreugde van Amsterdam. Vanwege de vele homo-etablissementen op de Zeedijk destijds, was het straatfeest de perfecte kans voor vele dragqueens en dragkings om hun talent te laten zien. Dus kom verkleed, doe mee aan de verkiezing en misschien win jij wel de 1e plaats Hartje, Queen of de "Prijs van de Verwarring".
Andere lhbtiq+-vriendelijke festivals en straatfeesten
Bezoek ook deze lhbtiq+-festivals: Roze Zondag op Kwaku Festival, Valtifest, Wasteland Summerfest, ADE, Grachtenfestival, de Parade, Over het IJ, Rollende Keukens