Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Terug
Image alt

Verborgen musea aan de grachten

Achter de gevels van een aantal statige grachtenhuizen in Amsterdam bevinden zich prachtige musea. Ontdek hun historische schatten en geniet van de bijzondere tuinen.

Museum Ons' Lieve Heer op Solder

Aan de Oudezijds Voorburgwal vind je één van de meest bijzondere musea van Amsterdam. Museum Ons' Lieve Heer op Solder lijkt op het eerste gezicht een karakteristiek 17e-eeuws grachtenhuis, maar achter de gevel gaat een heuse kerk schuil! De schuilkerk ‘op zolder’ stamt uit de tijd dat katholieken geen openbare kerkdiensten mochten houden. Tegenwoordig is het pand een museum met behalve de schuilkerk ook prachtige stijlkamers en even zo mooie tentoonstellingen. 

Museum Ons' Lieve Heer op Solder | Oudezijds Voorburgwal 38

Grachtenmuseum Amsterdam

Een geweldige plek om te beginnen met het verkennen van verborgen musea van Amsterdam is het Grachtenmuseum Amsterdam. Deze recente toevoeging is dé entree tot de Amsterdamse grachten. Maak in 6 kamers kennis met één van de beste stadsuitbreidingsprojecten ter wereld: de 17e-eeuwse grachtengordel van Amsterdam. Bezoek de multimediale, interactieve tentoonstelling en reis in 40 minuten door 400 jaar geschiedenis.

Grachtenmuseum Amsterdam | Herengracht 386

Museum Van Loon

Afbeelding van Tom Elst

De Amsterdamse regentenfamilie Van Loon had een beroemde voorouder. In 1602 was Willem van Loon een van de oprichters van de VOC – de Verenigde Oost-Indische Compagnie. In 1973 opende de familie haar huis en kunstcollectie voor het publiek. De verzameling bevat portretten, meubels van de familie, zilver en porselein. De eerste verdieping heeft ook prachtige ornamenten. Museum Van Loon biedt je de mogelijkheid om aan de hand van deze prachtige locatie en unieke kunstcollectie eeuwen terug te gaan in de tijd.

Museum Van Loon | Keizersgracht 672

Huis Willet-Holthuysen

Geïnteresseerd in hoe het leven was in het welgestelde deel van Amsterdam in de 19e-eeuw? In Huis Willet Holthuysen kun je de authentieke sfeer van die tijd opsnuiven. In 1805 liet mevrouw Willet-Holthuysen dit 17e-eeuwse grachtenpand na aan de stad Amsterdam, inclusief alle meubels en de kunstcollectie. Het huis is nu nog steeds in originele staat te bekijken, met een balzaal, een dinerzaal en een blauwe kamer. Loop eens binnen bij Huis Willet-Holthuysen en waan je voor even een welgestelde man of vrouw uit de 19e-eeuw.

Huis Willet Holthuysen | Herengracht 605

Foam Fotografiemuseum

Foam fotografiemuseum stelt alle mogelijke genres van fotografie tentoon: kunst, documentaire, toegepast, historisch en hedendaags. Het is een museum van internationale allure en een creatief centrum waar fotografen elkaar kunnen ontmoeten en deelnemen aan fora en symposia. Naast grote tentoonstellingen van gevestigde (wereld)beroemde fotografen, heeft Foam ook kleinere kortlopende tentoonstellingen van opkomend talent. Als je Foam bezoekt, zijn er altijd minimaal 3 tentoonstellingen te bekijken.

Foam fotografiemuseum | Keizersgracht 609

Huis Marseille

Ongeveer 300 jaar geleden liet een Franse koopman een schitterend grachtenhuis voor zichzelf bouwen. Op de gevel liet hij een plaquette hangen met daarop de plattegrond van de haven van Marseille. Het interieur is sindsdien niet veel veranderd. In Huis Marseille is nu een fotografiemuseum gevestigd. Het museum heeft een grote collectie foto’s van hedendaagse fotografen en organiseert wisselende exposities van ander werk.

Huis Marseille | Keizersgracht 401