Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Train for children in Amstelpark
Afbeelding van Ines Maudire

Verborgen parels in Zuid

Als alle verborgen parels van Zuid allemaal tegelijk ontdekt zouden worden, zou de buurt de hele dag glimmen. Van botanische tuin tot historische tram en och, dat lieve smalspoorlijntje door het Amstelpark. Je ziet: Zuid heeft glans.

Jansen & Hermsen
Freelance redacteuren. Mogen dan wel 2 enorme Alfa’s zijn met hun tien voor taal, maar dat één en één drie is, hoeft niemand ze te vertellen
Volg Jansen & Hermsen

De Amsteltrein

Train for children in Amstelpark
Afbeelding van Ines Maudire

Opeens heb je het… gevonden. De Amsteltrein, een smalspoorlijntje dat voor de Floriade van 1972 werd aangelegd en sindsdien elke dag in 15 minuten trouw zijn rondje door het Amstelpark rijdt. Onderweg passeer je de verschillende tuinen van het park, maar ook de vleermuiskelder en de koeienweide.

Botanische Tuin Zuidas

Een botanische tuin is niet geheel wat je verwacht op de zakelijk Zuidas. Toch is deze tuin, die tussen het VU Medisch Centrum en de universiteitscampus ligt, het bezoeken waard. Naast een grote collectie vaste planten vind je hier ook een varentuin, rotstuin en tropische planten in de kas.

De tuin is zeven dagen per week geopend van 09:00 - 17:00 (in het weekend vanaf 12:00).

Kinderboerderij De Pijp

Ook al ben je midden in de stad, bij Kinderboerderij De Pijp vind je toch echt geitjes, groen, lucht én licht. Kinderen komen hier niet alleen in aanraking met allerlei verschillende boerderijdieren, de aangelegen Heemtuin inclusief speeltuin leert ze (en jou) ook nog eens van alles over inheemse bomen en planten.

Elektrische Museumtramlijn

Antieke trams bekijken is leuk, maar in een rijdend exemplaar zitten is nog veel leuker. Zittend op de houten bank van een honderd jaar oude tram rijd je van het Haarlemmermeerstation naar Amstelveen. Of je stapt in op de Dam, voor een ritje door de stad. Ook leuk: de conducteur komt ouderwets je kaartje knippen.

Het Huis met de Kabouters

Het Huis met de Kabouters is een 19e eeuws gebouw in Amsterdam en dankt zijn naam aan de gevel waar 2 kabouters op staan die een bal overgooien. Volgens verhalen doen ze dat stiekem, en alléén om middernacht, met oudjaar of op 29 februari in schrikkeljaren. Dat vraagt om een (nachtelijk) bezoekje…

Het Huis met de Kabouters | Ceintuurbaan 251

Markten in Zuid

Pure Markt market stalls
Afbeelding van Jesje Veling Photography

Zuid is van alle markten thuis. Elk weekend kun je op verschillende markten terecht voor je dagelijkse verse (biologische) boodschappen, maar ook voor een babbeltje, koud biertje of picknick in het gras.

Pure Markt is een reizende zondagsmarkt, en eigenlijk meer dan alleen een markt. Niet alleen staan er ambachtelijke ondernemers die je alles kunnen vertellen over hun product, je kunt er ook ter plekke eten, een drankje doen. of zweven in de zweefmolen - of nou ja, de kinderen dan. Op de website zie je wanneer de markt in het Amstelpark staat.

De ZuiderMRKT op de Jacob Obrechtstraat bestaat sinds 2011. Je vindt er niet alleen vers vlees en verse vis, maar ook pannenkoeken en taart. Alles in elk geval biologisch.

De Stadionpleinmarkt is een delicatessenmarkt met meer dan 30 kramen. Hier vind je elke zaterdag etenswaren vanuit de hele wereld. Maar: gelukkig ook een oer-Hollandse kaaskraam.

Garden Terrace

Via persbericht The Grand Hotel
Afbeelding van Michael Graste

Het Garden Terrace is letterlijk en figuurlijk een verborgen parel, want deze binnentuin bevindt zich tussen de historische muren van hotel The Grand, dat al sinds 1578 bestaat. De tuin is een oase van rust - en dat middenin de stad. Wij tekenen ervoor.

Vondelbunker

De Vondelbunker is een cultureel centrum met een ‘weerbarstig en dynamisch cultureel programma’, gerund door vrijwilligers met liefde voor de plek en voor de underground. Duik de bunker in voor een van de schaakavonden, undergroundparty’s of gewoon om mensen te ontmoeten.

Jansen & Hermsen
Freelance redacteuren. Mogen dan wel 2 enorme Alfa’s zijn met hun tien voor taal, maar dat één en één drie is, hoeft niemand ze te vertellen
Volg Jansen & Hermsen