Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Afbeelding van Pauline Arkesteijn

Compleet dagje uit in Zuid

Of je er nu al 50 jaar woont of je komt voor het eerst op bezoek, in Amsterdam-Zuid moet je écht je best doen om je te vervelen. Kunst, cultuur, heerlijk eten en voldoende groen om een boswachter jaloers te maken; Zuid heeft het. In deze volmaakte dag in de straten van Zuid, leer je het stadsdeel perfect kennen.

Roy van der Marel
Freelance redacteur. schrijft zowel serieus als met een dikke knipoog. Het liefst over muziek, sport of echt Amsterdamse zaken.
Volg Roy

Perfecte start van de dag

Royalty free, only for online editorial use

Buurtgenoten weten het al veel langer, getuige de rij voor de deur. Maar de perfecte 24 uur in Amsterdam Zuid begin je bij Le Fournil. Hier vind je ambachtelijk bereide croissants, baguettes en brioches die zó lekker zijn, dat ze geen beleg meer nodig hebben. Laat je dus niet afschrikken door de wachtenden voor de deur, want het is het wachten meer dan waard.

Maak de mooiste foto's voor op Instagram 

Vanaf Le Fournil gaan we richting The Upside Down Museum. Dit ‘grootste interactieve museum van Amsterdam’ is een continu verrassende trip, waar achter elke deur een fotowaardige setting schuilgaat. Alsof een museum, een pretpark, een nachtclub en een snoepwinkel samen een geestverruimend project zijn begonnen. Van The Upside Down zul je dan ook ondersteboven raken. Gelukkig heb je, als het goed is, achteraf genoeg fotomateriaal verzameld om het op je gemak te herbeleven.

Ontdek een stukje duurzame wereld

Afbeelding van Pauline Arkesteijn

Omdat het dan alweer tegen lunchtijd loopt, zetten we reis voort naar Circl. Circl is een circulair platform op de Zuidas waar men zich hard maakt voor een duurzame (en circulaire) wereld. Breng vooral een bezoek voor een rondleiding langs de initiatieven, mocht je daar tijd voor hebben. Op deze perfecte dag in Zuid houden we het echter bij het Circl Restaurant, waar heerlijk gekookt wordt met restproducten als mislukte groenten, oud brood of ongelukkige leghaantjes.

Even tot rust komen

Afbeelding van Edwin van Eis

Na de lunch brengen we een bezoek aan het nabijgelegen Amstelpark. Niet alleen om in alle rust van de groene omgeving te genieten, want het Amstelpark biedt veel meer dan een gemiddeld stadspark. Een immense speeltuin en attractiepark, een stadsboerderij, thematisch ingerichte tuinen, galeries, kunst, je vindt het er allemaal. Met een beetje goede timing loop je hier bovendien zomaar een smaakvol event als Pure Markt of Trek binnen.

De Pijp mag niet ontbreken

People shopping at the Albert Cuyp market
Afbeelding van Koen Smilde

Na de groene uitstap trekken we naar De Pijp. Als je vroeg bent kun je nog snel een rondje over de Albert Cuypmarkt doen, maar wij komen hier met een ander doel: De Japanner. Al enkele jaren weet men hier de traditie van de Japanse izakaya te combineren met de Amsterdamse gezelligheid. Ga zitten, bestel hapje na hapje in je eigen tempo en laat je inpakken door de beste smaken van De Pijp.

Genoeg opties voor het avondprogramma

Afbeelding van Jan de Ridder

Voor het nachtprogramma hebben we meerdere opties. Je kunt tot in de late uurtjes blijven zitten bij De Japanner of je loopt een klein stukje naar het Gerard Douplein, waar de kroegen elkaar naar de kroon steken om wie de leukste avond kan verzorgen. Een cultureel uitstapje doe je echter even verderop. Het Concertgebouw bevindt zich namelijk op loopafstand van de Albert Cuyp en heeft een muziekprogramma voor een uiteenlopend publiek. Van Wagner tot Trijntje Oosterhuis; alles is hier mogelijk. Liever lachen tot de nacht valt? Dan trekt de reis nog een klein stukje verder tot bij Toomler, de thuisbasis van de comedians van Comedytrain. Met het talent dat Comedytrain op de been kan brengen, is het altijd een succesvolle avond. Nog geen kaarten? Geen nood. Om een spontaan bezoekje mogelijk te maken wordt de helft van de kaarten enkele dagen voor de voorstelling beschikbaar gemaakt.

Roy van der Marel
Freelance redacteur. schrijft zowel serieus als met een dikke knipoog. Het liefst over muziek, sport of echt Amsterdamse zaken.
Volg Roy