Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Image alt

5 dingen om te doen in Noord

Waar eerst nog weinig te beleven was, is Amsterdam-Noord nu een hippe buurt met een ruim aanbod van cultuur en activiteiten. Niet meer ‘een dorp binnen een stad’, maar een groen, vrolijk stadsdeel waar altijd iets te doen is. Deze 5 dingen bijvoorbeeld.

Ontdek alles over duurzaamheid (en groene koffie) bij De Ceuvel

Heerlijke koffie en een spoedcursus duurzaamheid. Klinkt dat je als muziek in de oren? Breng dan een bezoek aan De Ceuvel. Deze 'circulaire' broedplaats is een cleantech-experiment: de oprichters proberen hier allerlei innovatieve vondsten en oude technieken uit om zo groen mogelijk te blijven. Ze maken hier creatief gebruik van schone energie en warmtewisselaars en hergebruiken veel van het keuken- en toiletafval door compostering en filtratie. De oprichters hopen iedereen te inspireren om groen te gaan leven – en hopelijk hebben wij jou geïnspireerd een bezoekje aan De Ceuvel te brengen. 

Alles op het menu is uiteraard lokaal, en daarmee ook duurzaam. Bestel dus met een gerust hart een van de vele biertjes van Oedipus, de brouwerij die even verderop in Noord zit.

Fiets door een prachtige omgeving naar een historisch dorp

Hoe fijn de stad ook is: soms wil je er gewoon even tussenuit. De natuur in, bijvoorbeeld. Dat kan nergens in Amsterdam makkelijker dan vanuit Noord: langs het IJ fiets je zó Durgerdam tegemoet. 

Begin je met fietsen vanaf de Nieuwendammerdijk, dan kom je langs genoeg plekken waar je tussendoor even kunt uitrusten en van de omgeving kan genieten, zoals het mooie en authentieke Café 't Sluisje. Dit bruine café bestaat al meer dan een eeuw, en het pand is ruim 450 jaar oud. Je zit hier goed voor heerlijke gerechten, een drankje en appeltaart. Het historische Durgerdam is nog schilderachtiger: het monumentale dorpsgezicht doet denken aan een Nederland uit vervlogen tijden. Ga hier ook even zitten voor een kop koffie terwijl je het unieke uitzicht in je opneemt.

Fiets terug door de polder en stop even bij zorgboerderij de Breedijkhoeve, waar je kunt zien hoe koeien en schapen op een biologische manier (en op natuurland, onder andere van Staatsbosbeheer) gehouden worden. Maak je vooraf een afspraak, dan kun je hier ook vlees van eigen koeien, jam, kruidenazijn en, in het voorjaar, vlierbloesemlimonade kopen. Combineer dit met een bezoekje aan Landmarkt op de Schellingwouderdijk en je hebt alles binnen handbereik voor een biologische picknick.

Geniet van uitzicht op het IJ vanaf het terras

Dacht je dat het IJ vanaf de pont naar Noord al indrukwekkend was, dan moet je zeker eens een van de terrassen aan de noordoever met uitzicht op het water uit proberen. Met een terras op het zuiden zit je bij Lowlander Botanical Bar & Restaurant niet alleen gegarandeerd in de zon, je hebt ook nog eens een geweldig uitzicht op het IJ. En dan allemaal onder het genot van klassieke gerechten kunt eten die nét even anders zijn. Denk aan een club sandwich, maar dan met gebakken oesterzwam of een steak, maar dan van aubergine. 

Naast de veer Azartplein - Zamenhofstraat vind je de ronde, rauwe vormen van Hangar, een ouderwetse 'loods' in de vorm van... een hangar. Neem plaats op het terras aan het water en laat de seizoensgebonden gerechten je smaakpapillen verwennen. Vergeet ondertussen niet te genieten van het sfeervolle bootverkeer met Java-eiland op de achtergrond.

Dans tot diep in de nacht bij Shelter of de Tolhuistuin

Pink lights club
Afbeelding van Dennis Bouman

Dankzij de opleving van Noord en de invoering van 24-uursvergunningen zijn er in Noord meer dan genoeg plekken waar je een nachtje kunt doorfeesten. 

In 2014 opende de Tolhuistuin zijn deuren. Je kunt hier de fijnste livemuziek horen (de programmering wordt verzorgd door Paradiso) én lekker eten en drinken – het is tenslotte de oude kantine van de Shell. Bovendien kun je hier losgaan op techno, dampende beats van bekende en opkomende dj's, afterparty's van festivals en vaste feestavonden zoals Kiss All Hipsters. 

In de A’DAM Toren vind je Shelter Amsterdam, waar je uit kunt gaan tot je de vogels weer hoort fluiten. Ook Shelter heeft een 24-uursvergunning, een industrieel interieur en een waanzinnige programmering vol elektronische muziek met een rauw randje.  

Ga op culturele ontdekkingstocht bij Dansmakers en FC Hyena

Noord is een uitstekende locatie voor culturele broedplaatsen en creatievelingen. Naast het prachtige Eye Filmmuseum is er nog veel meer te ontdekken voor cultuurliefhebbers. Op het Gedempt Havenkanaal zit bijvoorbeeld ICK Amsterdam Space. Dit is een dansproductiehuis, werkplaats en podium waar aanstormend choreografen zich ontwikkelen en nieuwe hedendaagse dans creëren. Benieuwd? Voorstellingen van dit gezelschap zijn te zien tijdens het jaarlijkse Over het IJ Festival, dansfestival Moving Futures en op het eigen podium. Check de Dansmakers website voor meer info. 

Films kijken kun je uiteraard ook in Noord: eind 2016 begonnen de ondernemers van Hotel De Goudfazant filmhuis FC Hyena, met twee zalen, waar zowel commerciële als arthouse films te zien zijn. Kom gerust wat eerder of blijf na afloop plakken, ze hebben namelijk een zelfgebouwde houtoven en een uitgebreide wijnkaart met natuurwijnen. Op de website vind je het actuele filmaanbod.