Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Zuidas architecture, tall building under a blue sky.
Afbeelding van Marcel Witte

10 dingen om te doen op de Zuidas

Wie denkt dat het op de Zuidas enkel draait om wolkenkrabbers en werken, heeft het mis. Zo vind je in deze wijk groen in de vorm van een botanische tuin en een circulair restaurant, en valt er ook buiten kantooruren genoeg te beleven op culinair- en evenementengebied.

Jansen & Hermsen
Freelance redacteuren. Mogen dan wel 2 enorme Alfa’s zijn met hun tien voor taal, maar dat één en één drie is, hoeft niemand ze te vertellen
Volg Jansen & Hermsen

Botanische Tuin Zuidas

Een botanische tuin is niet geheel wat je verwacht op de zakelijk Zuidas. Toch is deze tuin, die tussen het VU Medisch Centrum en de universiteitscampus ligt, het bezoeken waard. Naast een grote collectie vaste planten vind je hier ook een varentuin, rotstuin en tropische planten in de kas. Klinkt dit je als muziek in de oren? Dat treft, want er worden ook regelmatig huiskamerfestivals en concerten georganiseerd.

De tuin is 7 dagen per week geopend van 09:00 - 17:00 (in het weekend vanaf 12:00).

Verschillende evenementen

In deze buurt vinden het hele jaar door de nodige evenementen plaats. Geen wintersport op de planning? Dan is het Amsterdams Winterparadijs (vanaf ongeveer half december) met een schaatsbaan, mega reuzenrad en de nodige après-ski wellicht een goed alternatief.

Ook leuk: de Zuidas Run, een hardloopwedstrijd waar vooral mensen aan deelnemen die op de Zuidas werken. Gedurende 5 of 10 kilometer wordt er door het zakendistrict gerend en genetwerkt. Knap wel, met je tong op je hielen.

Als laatste tippen we ARTZUID, een tweejaarlijkse beeldententoonstelling op de Apollolaan en de Minervalaan. Loop zelf (gratis) langs de beelden, of boek online een rondleiding.

Oliver's

Vaste prik van de zakenlieden op de Zuidas: de vrijdagmiddagborrel bij Oliver’s, ‘de huiskamer van Amsterdam’. Maar ook op andere dagen loopt het terras buiten en het restaurant binnen vol. Veelal voor een (snelle) lunch met een broodje of salade, maar ook de vleesgerechten zijn hier ‘uitsteakend’, zo wordt gezegd. Dat wordt aftellen naar de eerstkomende vrijdag…

Yuan’s Hot Pot Valley

Chicken skewers at Yuan's Hot Pot Chinese restaurant
Afbeelding van Yuan's Hot Pot

Fan van fonduen, maar uitgekeken op kaas? Spoed je dan naar Yuan’s Hot Pot Valley. Hier dip je een stokje met vlees, groente, tofu, vlees of vis in de ‘hot pot’, die - volgens geheim familierecept - gevuld is met een wat dikkere bouillon. Volgens het restaurant ‘gebeuren de mooiste dingen boven de hot pot’, dus tsja, wij zeggen: iedereen klaar? Dippen maar.

RAI Amsterdam

RAI Amsterdam convention centre
Afbeelding van Rogier Bos

Dit wist je waarschijnlijk niet, maar de RAI begon in 1893 (!) als een vereniging voor de rijwielindustrie. Ook sprak Martin Luther King er in 1968 honderden mensen toe over verandering, en stonden grote bands en artiesten als Frank Sinatra, Ike & Tina Turner en U2 er op het podium. Tegenwoordig vinden er in de RAI naast congressen en exposities de meest uiteenlopende evenementen plaats. Van huishoudbeurs tot negenmaandenbeurs, en horeca tot horsejumping. Welk evenement wanneer plaatsvindt, kun je het beste checken op de website van de RAI zelf.

Zuidas Markt

Liefhebbers van verse producten als kaas, koffie en cannolis, opgelet. Elke donderdag van 09:00 tot 16:00 vind je op het George Gershwinplein de Zuidas Markt, die uit z’n zakelijke voegen barst van het lekkers. Van loempia tot empanada, en falafel tot fruit: het wordt hier nog lastig kiezen. En dan hebben we de droomdropkraam (ja, echt) nog niet eens genoemd.

Jansen & Hermsen
Freelance redacteuren. Mogen dan wel 2 enorme Alfa’s zijn met hun tien voor taal, maar dat één en één drie is, hoeft niemand ze te vertellen
Volg Jansen & Hermsen