Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Terug
Image alt

10 dingen om te doen op de Zuidas

Wie denkt dat het op de Zuidas enkel draait om wolkenkrabbers en werken, heeft het mis. Zo vind je in deze wijk groen in de vorm van een botanische tuin en een circulair restaurant, en valt er ook buiten kantooruren genoeg te beleven op culinair- en evenementengebied.

Jansen & Hermsen
Freelance redacteuren. Mogen dan wel 2 enorme Alfa’s zijn met hun tien voor taal, maar dat één en één drie is, hoeft niemand ze te vertellen
Volg Jansen & Hermsen

Circl

In het restaurant van paviljoen Circl beginnen ze aan het eind. Eh, pardon? Ja. Er wordt gekookt met wat er overblijft en onterecht blijft liggen. Mislukte groenten, oud brood, of ongelukkige leghaantjes bijvoorbeeld. Hiermee worden (h)eerlijke gerechten gemaakt met minimaal energieverbruik en afvalproductie, en met een positieve impact op mens en milieu. Nou, dat smaakt nog een stuk beter, niet?

Circl | Gustav Mahlerplein 1b

Botanische Tuin Zuidas

Een botanische tuin is niet geheel wat je verwacht op de zakelijk Zuidas.Toch is deze tuin, die tussen het VU Medisch Centrum en de universiteitscampus ligt, het bezoeken waard. Naast een grote collectie vaste planten vind je hier ook een varentuin, rotstuin en tropische planten in de kas. Klinkt dit je als muziek in de oren? Dat treft, want er worden ook regelmatig huiskamerfestivals en concerten georganiseerd.

De tuin is zeven dagen per week geopend van 09:00 - 17:00 (in het weekend vanaf 12:00).

Botanische Tuin Zuidas | Van der Boechorststraat 8

Verschillende evenementen

In deze buurt vinden het hele jaar door de nodige evenementen plaats. Geen wintersport op de planning? Dan is het Amsterdams Winterparadijs (vanaf ongeveer half december) met een schaatsbaan, mega reuzenrad en de nodige après-ski wellicht een goed alternatief.

Ook leuk: de Zuidas Run, een hardloopwedstrijd waar vooral mensen aan deelnemen die op de Zuidas werken. Gedurende 5 of 10 kilometer wordt er door het zakendistrict gerend en genetwerkt. Knap wel, met je tong op je hielen.

Als laatste tippen we ARTZUID, een tweejaarlijkse beeldententoonstelling op de Apollolaan en de Minervalaan. Loop zelf (gratis) langs de beelden, of boek online een rondleiding.

Old School

De naam van deze creatieve broedplaats is niet zomaar gekozen. Hij huist namelijk in een oud schoolgebouw. Old school. Snap je? In het pand huren verschillende creatieve ondernemers een ruimte, treden er op het old school-podium bands op, en worden er verschillende feesten en evenementen georganiseerd. Er was ook een old school restaurant, maar dat is - al dan niet tijdelijk - gesloten.

Old School Amsterdam | Gaasterlandstraat 3-5

Oliver's

Vaste prik van de zakenlieden op de Zuidas: de vrijdagmiddagborrel bij Oliver’s, ‘de huiskamer van Amsterdam’. Maar ook op andere dagen loopt het terras buiten en het restaurant binnen vol. Veelal voor een (snelle) lunch met een broodje of salade, maar ook de vleesgerechten zijn hier ‘uitsteakend’, zo wordt gezegd. Dat wordt aftellen naar de eerstkomende vrijdag…

Oliver’s | Debussylaan 78

Born to Taste

Wandel binnen bij Born to Taste en je stapt zo een huiskamer in. Althans, zo voelt het. Voor de bezoeker, én voor chef Eliane, die dagelijks, voor de maximaal 8 personen die in dit kleine boutique restaurant passen, originele vega(n)-, vis- en vleesgerechten maakt. De kleine en intieme setting van deze private dining is een verademing als je even aan het drukke zakenleven van de Zuidas wil ontsnappen. Tipje: je bent niet de enige die dat wil, dus van tevoren reserveren is slim.

Born to Taste | Rosy Wertheimstraat 8

Yuan’s Hot Pot Valley

Fan van fonduen, maar uitgekeken op kaas? Spoed je dan naar Yuan’s Hot Pot Valley. Hier dip je een stokje met vlees, groente, tofu, vlees of vis in de ‘hot pot’, die - volgens geheim familierecept - gevuld is met een wat dikkere bouillon. Volgens het restaurant ‘gebeuren de mooiste dingen boven de hot pot’, dus tsja, wij zeggen: iedereen klaar? Dippen maar.

Yuan’s Hot Pot Valley | Beethovenstraat 633

RAI Amsterdam

Dit wist je waarschijnlijk niet, maar de RAI begon in 1893 (!) als een vereniging voor de rijwielindustrie. Ook sprak Martin Luther King er in 1968 honderden mensen toe over verandering, en stonden grote bands en artiesten als Frank Sinatra, Ike & Tina Turner en U2 er op het podium. Tegenwoordig vinden er in de RAI naast congressen en exposities de meest uiteenlopende evenementen plaats. Van huishoudbeurs tot negenmaandenbeurs, en horeca tot horsejumping. Welk evenement wanneer plaatsvindt, kun je het beste checken op de website van de RAI zelf.

RAI Amsterdam | Europaplein 24

The Basket

The Basket Amsterdam vind je midden op de VU campus op de Zuidas van Amsterdam, maar ook zonder studentenpas geniet je hier van een hapje, drankje, pubquiz én het grote dakterras met eigen bar, loungebanken en (sta)tafels. The Basket is maandag tot en met vrijdag geopend, in het weekend wordt de ruimte verhuurd voor feesten, evenementen, vergaderingen en andere bijeenkomsten.

The Basket | De Boelelaan 1109b

Zuidas Markt

Liefhebbers van verse producten als kaas, koffie en cannolis, opgelet. Elke donderdag van 09:00 tot 16:00 vind je op het George Gershwinplein de Zuidas Markt, die uit z’n zakelijke voegen barst van het lekkers. Van loempia tot empanada, en falafel tot fruit: het wordt hier nog lastig kiezen. En dan hebben we de droomdropkraam (ja, echt) nog niet eens genoemd.

Zuidas Markt | George Gershwinplein

Jansen & Hermsen
Freelance redacteuren. Mogen dan wel 2 enorme Alfa’s zijn met hun tien voor taal, maar dat één en één drie is, hoeft niemand ze te vertellen
Volg Jansen & Hermsen