Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Musea

Stedelijk Museum - Modern and Contemporary Art and Design

Het Stedelijk Museum - Modern and Contemporary Art and Design, gelegen aan het Museumplein in Amsterdam, is het grootste museum met moderne en hedendaagse moderne kunst in Nederland. Het historische museumgebouw met rode bakstenen dateert uit 1895 en de collectie van het museum bestaat onder meer uit bijzondere kunstwerken van wereldberoemde moderne kunstenaars, onder wie Nederlandse kunstenaars uit de 20e eeuw.

Bezoek het Stedelijk Museum met je City Card

Het is niet nodig om een tijdslot te reserveren om deze locatie om de vaste collectie met jouw City Card te bezoeken. Zorg ervoor dat je City Card geldig is op het moment van je bezoek. De reguliere toegangsprijs voor 2024 is €22,50 per persoon. Kijk op de website voor uitgebreide prijsinformatie. Het Stedelijk Museum is gratis toegankelijk voor jongeren tot en met 18 jaar.

NB: Voor de tentoonstelling van Marina Abramović geldt een toeslag en is het reserveren van een tijdslot verplicht, met je City Card betaal je alleen de toeslag.  

Toeslag tentoonstelling Marina Abramović

Van 16 maart t/m 14 juli is de tentoonstelling van Marina Abramović. Voor deze tentoonstelling geldt een toeslag van €10,- per persoon, vanaf 19 jaar, en dien je er een tijdslot te boeken via deze link.

Let op: de toeslag geldt alleen voor deze expositie, de rest van het museum is toegankelijk voor de reguliere prijs.

De groten der kunstwereld

De uitgebreide collectie van het Stedelijk Museum is qua stijl vergelijkbaar met het Museum of Modern Art in New York en het Art Institute van Chicago. Vormgeving heeft voor het eerst een permanente plek gekregen in het museum, met grote namen als Joseph Hoffmann, Gerrit Rietveld en Tapio Wirkkala. Ook hedendaagse kunstenaars zijn sterk vertegenwoordigd met topstukken van onder anderen Maarten Baas, Barbara Bloom, Rineke Dijkstra, Marlene Dumas, Sheila Hicks, Jeff Koons, Wolfgang Tillmans, Edward Kienholz, Willem de Kooning en Andy Warhol. Sinds de renovatie en uitbreiding van het gebouw kan het Stedelijk meer van de beroemde collectie laten zien dan ooit, met dank aan de vele nieuwe museumzalen.

Innovatieve tentoonstellingszalen

Naast de grote zalen voor tentoonstellingen is ook het aanzicht van het museum zelf behoorlijk veranderd tijdens de renovatie: het gebouw kijkt nu niet meer weg van het Museumplein, maar kijkt er juist op uit. De indrukwekkende foyer en het restaurant zien er uitnodigend uit en er is een futuristisch uitziende nieuwe vleugel, ontworpen door Benthem Crouwel Architecten, die Amsterdammers ook wel de 'badkuip' noemen.

Grote stromingen in kunst, vormgeving en architectuur

Stedelijk Museum Amsterdam is het must-nee museum voor moderne en hedendaagse kunst en vormgeving.

De collectie is een van de belangrijkste collecties van moderne en hedendaagse kunst en vormgeving ter wereld. De meeste betekenisvolle kunst en vormgevingsstromingen zijn vertegenwoordigd met (inter)nationale kunstenaars en vormgevers die onderdeel zijn van de veranderingen van gister, vandaag en morgen.

Samen met zowel bekende als minder bekend werken van o.a. Vincent van Gogh, Marc Chagall, Piet Mondriaan, Yayoi Kusama, Andy Warhol, Marlene Dumas, Henri Matisse, Jackson Pollock, Nicolaas Warb, Gerrit Rietveeld, El Anatsui, Rineke Dijkstra, Danielle Dean, Sarah Zapata, Simnikiwe Buhlungu en Charley Toorop

De collectie is thematisch opgesteld en laat zien dat kunst en vormgeving nauwe verbonden zijn met maatschappelijke ontwikkelingen. Dit zorgt voor een nieuwe kijk en toont dat er niet één kunstgeschiedenis bestaat, maar dat er talloze perspectieven zijn.