Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
A couple is walking through the Sarphatipark on a sunny autumn day.
Afbeelding van Jan de Ridder

Groen in Zuid

Van stadspark tot natuurgebied, het leuke aan de groene plekken in Amsterdam-Zuid is dat je ze zowel middenin de stad als aan de randen vindt. Dat levert hele verschillende ervaringen op: kies je voor de rust van Park de Oeverlanden of de reuring van het Sarphatipark?

Jansen & Hermsen
Freelance redacteuren. Mogen dan wel 2 enorme Alfa’s zijn met hun tien voor taal, maar dat één en één drie is, hoeft niemand ze te vertellen
Volg Jansen & Hermsen

Beatrixpark

Het Beatrixpark ligt vlakbij de RAI en naast de hoge gebouwen van de Zuidas. Niet meteen de groenste associatie, maar die heb je dankzij de romantische stijl van vooral het oude gedeelte van het park (ontworpen in 1938) met mooie bruggetjes, bomen en bloemen alsnog snel gevonden. In het park vind je kunst, een kinderspeelplaats; een pierenbadje, mooie wandel- en fietsroutes, een basketbalveld en zelfs een kruidentuin met geneeskrachtige kruiden. Goed te weten: barbecueën mag hier niet, honden mogen in een groot deel van het park loslopen en er is een openbaar toilet bij het pierenbad.

Amstelpark

Het Amstelpark dankt zijn bestaan aan de internationale tuinbouwtentoonstelling De Floriade, die hier in 1972 werd georganiseerd. Vandaag de dag zie je dat nog terug in de verschillende tuinen die het park rijk is, zoals een vlindertuin, Japanse tuin en Belgische Kloostertuin. Veel flora, maar ook veel fauna. Zo vallen er een stadsboerderij, een vleermuizenkelder en een ooievaarsnest te spotten in het park. Even wat eten kan op verschillende plekken, en de kinderen vermaken zich uren in de speeltuin of op de minigolfbaan. Het park is dagelijks geopend van 08:00 uur tot een half uur voor zonsondergang.

Sarphatipark

Het Sarphatipark is echt een stadspark. Het ligt middenin de drukke wijk De Pijp en wordt door veel verschillende mensen gebruikt: ouders met jonge kinderen, bezoekers, hondenbezitters, sporters en scholen. Dat zie je terug in de voorzieningen: zo is er een plek om te volley- of basketballen, staat er een tafeltennistafel, en kunnen de kinderen hun energie kwijt in de speeltuin en het speelbos. Ook is er een grote vijver en zijn er verschillende grasvelden waar je van alles kunt doen, behalve barbecueën, want dát mag hier dan weer niet.

Martin Luther King Park

Gelegen aan de Amstel vind je het Martin Luther Kingpark. Een stadspark waar altijd een speeltuin voor kinderen is en één keer per jaar een speeltuin voor volwassen, wanneer het rondreizende theaterfestival De Parade zich in het park vestigt. Maar ook als de Parade er niet (meer) is, vind je hier genoeg om je te vermaken: grote grasvelden met prachtige bomen, picknickplekken en een weids uitzicht over de Amstel.

Park de Oeverlanden & Park Schinkeleilanden

Dan nog 2 groene tips in één (graag gedaan). Als eerste: De Oeverlanden, een natuurgebied bij de Nieuwe Meer. Hier kun je wandelen, fietsen en basketballen of gestrekt genieten en ontspannen vanaf de strandjes en ligweides.

Park Schinkeleilanden ligt achter het Olympisch Stadion in Amsterdam Zuid en bestaat uit 4 eilanden: tenniseiland, voetbaleiland, parkeiland en natuureiland, elk met een daarbij behorende vereniging. Maar, geen paniek, lekker luieren in het gras kan er natuurlijk ook. Ook leuk: er is een spoorlijn van de Elektrische Museumtramlijn Amsterdam.

Jansen & Hermsen
Freelance redacteuren. Mogen dan wel 2 enorme Alfa’s zijn met hun tien voor taal, maar dat één en één drie is, hoeft niemand ze te vertellen
Volg Jansen & Hermsen