Duurzaam uit eten
Amsterdam bruist van de eco-eettentjes die lief zijn voor maag en milieu. En dat is niet heel gek: bewust consumeren is namelijk niet alleen duurzaam en gezond, maar ook nog eens hartstikke hip én smakelijk. Dit zijn de fijnste foodspots waar je je buik rond eet met een minimale footprint.
Vuurtoreneiland
Op een onbewoond eiland in het IJmeer huist een waar pop-up restaurant: Vuurtoreneiland. In de lente, zomer en winter kun je hier op mini-avontuur, inclusief boottocht en een uitgebreid diner met schitterend uitzicht over de zeldzame flora en fauna. Deze spot werd uitgeroepen tot Duurzaam Restaurant van het Jaar 2018 – en dat is geheel welverdiend. Zo werken de chef-koks van ‘kop tot staart’, met regionale producten en duurzame technieken als pekelen, fermenteren en roken. Achter de schermen worden slimme en zelfvoorzienende technieken gebruikt, waaronder zonnecollectoren en windenergie.
Vuurtoreneiland | Vertrek met de boot vanaf de Veenmankade tegenover het Lloyd hotel, Oostelijke Handelskade 34
Café de Ceuvel
Bij deze bruisende scheepshelling aan het water bestel je betaalbare seizoensgerechten, zoals (vegan) pannenkoeken en broodje oesterzwamkroketten, en buik je daarna heerlijk uit in een hangmat. Het café bevindt zich in de prijswinnende Broedplaats de Ceuvel, die een duurzame missie heeft. Het keukenafval wordt vergist tot biogas en de inhoud van de toiletten gaat als voedingsstof terug naar de kas op het dak van het café – dat op zijn beurt weer gemaakt is van gerecycled materiaal.
Café de Ceuvel | Korte Papaverweg 2 t/m 6
Circl
Bij Circl koken ze met wat er overblijft, denk aan mislukte groente, oud brood of ongelukkige leghaantjes. Er wordt met name gebruik gemaakt van kooktechnieken zoals fermenteren en wecken. Deze technieken zorgen ervoor dat producten langer vers blijven en dus minder snel hoeven worden weggegooid. Het doel van Circl is om de lekkerste gerechten te maken met zo min mogelijk energieverbruik en afvalproductie en met een positieve impact op mens en milieu.
Circl | Gustav Mahlerplein 1B
The Coffee Virus
Achter de ADAM Toren vind je The Coffee Virus. In de kakelverse broodjes en salades van deze hippe koffie- en lunchspot zit ‘verticale sla’, regelrecht afkomstig uit de verticale tuin van broedplaats A-Lab. Doe jezelf tegoed aan een heerlijke vegan salade met zoete aardappel, notenpesto, granaatappel en chimichurri. Of werk een broodje buffelmozzarella met kalamata-tapenade en zongedroogde tomaat naar binnen.
The Coffee Virus | Overhoeksplein 2 & Sciencepark 608
Bolenius
Tussen de kantoorgebouwen en woontorens op de Zuidas ligt het met een Michelinster bekroonde restaurant Bolenius. In een strak, Scandinavisch interieur smikkel je hier van allerlei culinaire hoogstandjes die meer dan Instagram-waardig zijn. Het seizoensmenu bestaat voor 80% uit eigen versgeteelde groente en het restaurant is volledig energiezuinig: van keukenapparatuur en verlichting tot aankoopfilosofie. Ook wordt papier waar mogelijk vermeden.
Bolenius | George Gershwinlaan 30
Spirit Amsterdam
In dit populaire buffetrestaurant kun je dagelijks kiezen uit maar liefst 50 verse en biologische vega(n) gerechten om je vingers bij af te likken. Omdat alles bij Spirit Amsterdam vegetarisch is en je alleen betaalt voor de hoeveelheid voedsel die je opschept, wordt overmatige vleesconsumptie en voedselverspilling tegengegaan. Ultieme aanraders: de seitansteak, lasagne en pannenkoekjes met appel en rozijn.
Spirit Amsterdam | Czaar Peterstraat 2a
Restaurant De Kas
Acht meter hoog glas, een spectaculair uitzicht en sfeervolle verlichting. We hebben het over Restaurant De Kas. Deze parel bevindt zich midden tussen de kassen en moestuinen. De gerechten worden bereid met zelfgekweekte kruiden en groenten, afkomstig uit de kruidentuin waarin je ‘s zomers bij mooi weer kunt lunchen en dineren. Het dagmenu is afgestemd op de oogst en de beste ingrediënten van lokale leveranciers. Een prima excuus om je eens te laten verrassen.
Restaurant De Kas | Kamerlingh Onneslaan 3
L'invité
Bij L’invité werken ze volgens de duurzame principes van de New Dutch Cuisine en draait het om het proeven van de pure producten van Nederlandse bodem. Midden in de Jordaan, in een oude werkplaats uit 1628, vlakbij de Westerkerk en tussen talloze galerieën en kroegjes. Kom thuis bij Chef Sico (hij woont boven zijn restaurant) en geniet van zijn duurzame Proeverij van Hollands wild, duurzaam gevangen vis en lokale groenten van het seizoen.
L’invité | Bloemgracht 47
Restaurant Vermeer
Dat duurzaamheid en fine-dining piekfijn hand in hand gaan, bewijst de Britse chef-kok Chris Naylor. Bij het Michelinster bekroonde Restaurant Vermeer in Oost zwaait hij de scepter en creëert hij elke dag weer 4-, 5- of 6-gangen met culinaire creaties. De ingrediënten komen uit de moestuin op het dakterras en de verse Nederlandse producten worden geleverd door lokale kwekers. Denk aan verfijnde seizoenssmaken als Sint-Jakobsmossel, pruim, morilles, daikon, snoekbaars en macadamia.
Restaurant Vermeer | Prins Hendrikkade 59-72
Gartine
Ook bij Gartine staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Bij dit knusse ontbijt- en lunchcafé, op een steenworp afstand van het Rokin, werken ze zoveel mogelijk met groenten, fruit en kruiden uit eigen moestuin en met streekproducten die voldoen aan de criteria van Slow Food Nederland. In het monumentale pand geniet van je in alle rust van bijvoorbeeld pannenkoekjes met gedroogde moerbei, kaneelsiroop en geroosterde kokos of roerei met kruiden op zuurdesemtoast.
Gartine | Taksteeg 7BG