Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Glass house
Afbeelding van Ronald Hoeben

Duurzaam uit eten

Amsterdam heeft talloze eco-eettentjes die lief zijn voor maag en milieu. En dat is niet heel gek: bewust consumeren is namelijk niet alleen duurzaam en gezond, maar ook nog eens hartstikke hip én smakelijk. Dit zijn de fijnste foodspots waar je je buik rond eet met een minimale footprint.

Olivier Kemme
Redacteur. Altijd op de hoogte van de laatste (theater)voorstellingen en groot liefhebber van sport en muziek.

Restaurants met een Groene Ster

In 2021 riep Michelin de Groene Ster in het leven om duurzame restaurants te belonen. Er werd gelet op het gebruik van lokale en seizoengebonden ingrediënten, ecologische voetafdruk, voedselverspilling, algemene afvalverwerking en recyclage, en duurzaam management. In Amsterdam zijn er 3 restaurants die deze eer ten deel vallen: Flore**, Bolenius* en De Kas*. Het is even diep in de buidel tasten, maar dan eet je wel bij de crème de la crème van de duurzame restaurants.

Vuurtoreneiland

Afbeelding van Vuurtoreneiland

Op een onbewoond eiland in het IJmeer huist een waar pop-up restaurant: Vuurtoreneiland. In de lente, zomer en winter kun je hier op mini-avontuur, inclusief boottocht en een uitgebreid diner met schitterend uitzicht over de zeldzame flora en fauna. Deze spot werd uitgeroepen tot Duurzaam Restaurant van het Jaar 2018 – en dat is geheel welverdiend. Zo werken de chef-koks van ‘kop tot staart’, met regionale producten en duurzame technieken als pekelen, fermenteren en roken. Achter de schermen worden slimme en zelfvoorzienende technieken gebruikt, waaronder zonnecollectoren en windenergie.

  • Vuurtoreneiland | Vertrek met de boot vanaf de Veenmankade tegenover The Hoxton, Oostelijke Handelskade 34 

Café de Ceuvel

Bij deze levendige scheepshelling aan het water bestel je betaalbare seizoensgerechten, zoals (vegan) pannenkoeken en broodje oesterzwamkroketten, en buik je daarna heerlijk uit in een hangmat. Het café bevindt zich in de prijswinnende Broedplaats de Ceuvel, die een duurzame missie heeft. Het keukenafval wordt vergist tot biogas en de inhoud van de toiletten gaat als voedingsstof terug naar de kas op het dak van het café – dat op zijn beurt weer gemaakt is van gerecycled materiaal.

The Coffee Virus

Achter de ADAM Toren vind je The Coffee Virus. In de kakelverse broodjes en salades van deze hippe koffie- en lunchspot zit ‘verticale sla’, regelrecht afkomstig uit de verticale tuin van broedplaats A-Lab. Doe jezelf tegoed aan een heerlijke vegan salade met zoete aardappel, notenpesto, granaatappel en chimichurri. Of werk een broodje buffelmozzarella met kalamata-tapenade en zongedroogde tomaat naar binnen.

Spirit Amsterdam

People sitting outside the Spirit patio
Afbeelding van Koen Smilde Photography

In dit populaire buffetrestaurant kun je dagelijks kiezen uit maar liefst 50 verse en biologische vega(n) gerechten om je vingers bij af te likken. Omdat alles bij Spirit Amsterdam vegetarisch is en je alleen betaalt voor de hoeveelheid voedsel die je opschept, wordt overmatige vleesconsumptie en voedselverspilling tegengegaan. Ultieme aanraders: de seitansteak, lasagne en pannenkoekjes met appel en rozijn.

Gartine

Afbeelding van Gartine

Ook bij Gartine staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Bij dit knusse ontbijt- en lunchcafé, op een steenworp afstand van het Rokin, werken ze zoveel mogelijk met groenten, fruit en kruiden uit eigen moestuin en met streekproducten die voldoen aan de criteria van Slow Food Nederland. In het monumentale pand geniet je in alle rust van bijvoorbeeld pannenkoekjes met gedroogde moerbei, kaneelsiroop en geroosterde kokos of roerei met kruiden op zuurdesemtoast.

Bloem eten & drinken

In 2022 maakte Bloem eten & drinken de switch van buurtcafé met ook vlees en visgerechten naar een volledig veganrestaurant. Met als doel ook de mensen te overtuigen die normaalgesproken niet vegan eten, dat vegan eten ook heerlijk kan zijn. In de keuken van het restaurant wordt alles, maar dan ook alles zelfgemaakt. Voor de mensen die een glutenallergie hebben ook fijn: want naast dat alles biologisch is, is het eten en drinken ook nog eens glutenvrij. Om het af te maken heb je vanuit het restaurant en vanaf het terras prachtig uitzicht over het Entrepotdok.

Restaurant Elixer

Het doel van het restaurant is om gezond eten, duurzaamheid en circulaire ideeën toegankelijk, aantrekkelijk en haalbaar te maken voor de buurt, met de buurt. En duurzaamheid zit in het hele concept verweven: een deel van het menukaart wordt gemaakt met producten uit de voedseltuin, het interieur is gemaakt van hergebruikte materialen en meubels, en zelfs een deel van de winst wordt ingezet voor educatieve samenwerkingen, buurtprojecten en groene initiatieven. 

A Beautiful Mess

Als je hier aanschuift weet je 1 ding zeker: je tafel staat vol mezzes. Dat zijn kleine gerechtjes, geïnspireerd op recepten uit de Levantijnse en mediterrane keuken. Het restaurant is opgericht door de mensen van Refugee Company. Zij bieden mensen met een vluchtelingenachtergrond een veilige werkplek. Zo kan het ook voorkomen dat je ook gerechtjes op de kaart vindt uit landen waar de medewerkers oorspronkelijk uitkomen, zoals Eritrea, Oekraïne en Pakistan.

Olivier Kemme
Redacteur. Altijd op de hoogte van de laatste (theater)voorstellingen en groot liefhebber van sport en muziek.