Ga naar hoofdinhoud
Afbeelding van author

Van croissants tot kunst: zo beleef je Frankrijk in Amsterdam

Frankrijk zit vol cultuur, smaak en stijl. Maar waarom zou je daarheen reizen als je ook in Amsterdam de Parijse vibe kunt ervaren? Van een Frans ontbijtje bij Le Fournil tot aan kunst in Fabrique de Lumières, je voelt je hier een echte Fransman of Francaise zonder de stad te verlaten.

Olivier Kemme

Redacteur. Altijd op de hoogte van de laatste (theater)voorstellingen en groot liefhebber van sport en muziek.

Alleen te gebruiken voor auteursprofiel

Volg Olivier

Ontbijt als een Parijzenaar

Royalty free, only for online editorial use

Een typisch Frans ontbijt bestaat uit een croissant, koffie en soms een eitje. Bij Café De Pels proef je die Franse start van de dag met hun ontbijtdeal: croissant, stokbrood, jam, boter, gekookt ei, jus d’orange en koffie. Het stokbrood komt van de ambachtelijke bakkerij Gebroeders Niemeijer. Voor een ontbijt to go zijn hun croissants een aanrader, net als die van Le Fournil de Sébastien en Grammes. Deze bakkerijen staan bekend om hun authentieke Franse bakkunst en brengen de smaak van Frankrijk naar Amsterdam.

Boottocht door Werelderfgoed

Frankrijk heeft de Seine, Amsterdam heeft de Amstel. Beide rivieren stromen door historische steden vol iconische gebouwen en zijn omringd door UNESCO Werelderfgoed. Waar de Seine uitzicht biedt op de Eiffeltoren, de Notre-Dame en het Louvre, zie je aan de Amstel de Magere Brug, het Amstel Hotel en moderne architectuur. En: de Amstel is schoon! Volgens Waternet kun je hier prima zwemmen. Iets wat in Frankrijk niet vanzelfsprekend is.

Atelier des Lumières vs. Fabrique des Lumières

Net als het Atelier des Lumières in Parijs presenteert Fabrique des Lumières grootschalige projecties van kunstwerken, gecombineerd met muziek. Deze technologie brengt beroemde schilderijen tot leven op de muren van een oude fabriek, waardoor een meeslepende omgeving ontstaat. Beide locaties bieden wisselende tentoonstellingen die de werken van kunstenaars als Van Gogh en Klimt op een nieuwe manier laten zien. Met deze moderne aanpak maakt Fabrique des Lumières kunst toegankelijk en boeiend, zonder dat je de stad hoeft te verlaten. 

Van weerpraatjes naar Franse lunchcultuur

author
Afbeelding van author

In Frankrijk begint de dag bij het koffiezetapparaat met de vraag: ‘Waar ga jij lunchen?’ Dit illustreert hoe heilig de lunch daar is, vaak met meerdere gangen zoals een voor-, hoofd-, en nagerecht. Dit staat in contrast met Nederland, waar het weer meestal het gespreksonderwerp is. Bij Le French Café in Amsterdam kun je deze Franse liefde voor eten ervaren. Geniet van klassiekers zoals oeuf mayonnaise, steak tartare en mousse au chocolat. Voor wie liever wat lichter luncht, is er ook de croque madame. Zo brengt Le French Café een stukje Frankrijk naar Amsterdam. 

Zeep maken zoals in Marseille

Afbeelding van mierbier

Denk aan Marseille en je denkt aan geurige blokken olijfzeep, ambachtelijk gemaakt met tijd en zorg. Precies dat gevoel roept Zeepziederij Borssenburg op, verstopt op een zolder in Oud-West. Tijdens een kleinschalige workshop leer je de traditionele cold process methode, net als in Zuid-Frankrijk. Je maakt vier stukken zeep, met biologische oliën en natuurlijke geuren. En net als in Marseille: je moet even geduld hebben. Na 5 weken rijpen worden ze bij je thuisbezorgd.

Frankrijk of Amsterdam? Voor kunst maakt het niet uit!

Frankrijk staat bekend om zijn topmusea. Maar ook in en rond Amsterdam kijk je je ogen uit. In het Museum Cobra in Amstelveen knalt de kleur van het doek, net zo expressief als Matisse in Nice, maar met de ruige, spontane stijl van een hele beweging. Liever nieuwe namen? Duik het Stedelijk in. Een plek die, net als het Centre Pompidou, barst van het experiment. En wie Rodin zoekt, vindt zijn ‘Denker’ gewoon in Singer Laren. Kunst van wereldklasse, zó dichtbij.

Beide een wereldtentoonstelling, maar om daar nou trots op te zijn?

Je zou kunnen denken: ‘Parijs heeft de Eiffeltoren, maar wat heeft Amsterdam als iconisch symbool?’ De Eiffeltoren werd gebouwd voor de Wereldtentoonstelling van 1889. Een paar jaar eerder, in 1883, organiseerde Amsterdam ook een Wereldtentoonstelling, maar er werd geen iconisch bouwwerk neergezet... In plaats daarvan richtte de tentoonstelling zich op de toenmalige koloniale aanwezigheid, een onderwerp dat tegenwoordig kritisch wordt bekeken. Deze geschiedenis wordt nu herzien en belicht in educatieve initiatieven, zoals in de tentoonstelling Ons koloniale erfenis te zien in het Wereldmuseum Amsterdam.

Van escargots tot Tarte Tatin: de Franse smaken dichtbij huis

Dishes at TROEF French Restaurant
Afbeelding van Chantal Arnts

Escargots, zwezerik en kaasplankjes alleen in Frankrijk verkrijgbaar? Nee hoor, ook gewoon in Amsterdam te vinden! Bij Brasserie Ambassade proef je klassiekers zoals coq au vin en ratatouille. Troef verrast met seizoensgebonden gerechten die traditionele Franse smaken vernieuwen, en La Parole serveert verfijnde opties zoals foie gras en tarte tatin. Wij hebben onze favoriete Franse restaurants op een rijtje gezet. Zo hoef jij niet meer te zoeken, maar alleen nog maar te proeven. 

Olivier Kemme

Redacteur. Altijd op de hoogte van de laatste (theater)voorstellingen en groot liefhebber van sport en muziek.

Alleen te gebruiken voor auteursprofiel

Volg Olivier