Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Frietboutique fries
Afbeelding van Frietboutique

De beste patat

Op elke hoek van de straat valt er wel een patatje te scoren. Maar waar vind je nou de verleidelijkste goudgeel gebakken piepers? Dit zijn onze favoriete patatzaken van Amsterdam.

Olivier Kemme
Redacteur. Altijd op de hoogte van de laatste (theater)voorstellingen en groot liefhebber van sport en muziek.

De Patatza(a)k

Krokant, maar toch vol smaak. De patat van De Patatzaak staat al 20 jaar bekend als één van de lekkerste van Amsterdam en omstreken. Van heinde en verre komen mensen richting de Molen van Sloten om deze aardappellekkernij te proberen. Dubbel gefrituurd, dus dubbel plezier. Gelukkig houden ze rekening met de patatliefhebber, want ze hebben ook grote porties!

Frietboutique

Frietboutique fries
Afbeelding van Frietboutique

Loop binnen bij de Frietboutique in het Museumkwartier voor een prima portie dagverse en voorgebakken frieten (mét schil). Eigenaars Sammy en Pebbles krijgen de aardappelen binnen via lokale leveranciers en leveren hun smakelijke rakkers ook aan een rits Amsterdamse toprestaurants, waaronder Ron Gastrobar en Hilton Doubletree. Tip: tijdens het NK loaded fries in 2023 won de Frietboutique met hun Fries for the Future, een klassiek frietje stoofvlees, maar dan met Redefine Runder Bavette uit de 3D-printer. 

Vleminckx de Sausmeester

Laat het bescheiden formaat van deze zaak je niet op het verkeerde been zetten: hier bakken ze namelijk al sinds de jaren 50 Vlaamse frieten die grandioos smaken. Maar er is meer en de naam verklapt het al, want Vleminckx de Sausmeester staat daarnaast ook bekend om het scala aan sauzen waaruit je kunt kiezen (25 verschillende soorten!). Zo kun je hier, naast de traditionele sauzen, ook een patatje bestellen met andalouse-, hannibal-, hawaï- of gele currysaus. 25 redenen om erheen te gaan, dus.

Vita’s Friet

Vanuit haar mobiele snackkraam op de Dappermarkt serveert Vita al meer dan 17 jaar met liefde gebakken frieten. En dat is niet onopgemerkt gebleven. In 2014 werd de ambachtelijke patat van Vita’s Friet namelijk uitgeroepen tot de beste van Nederland door het AD. Of haar frieten nog steeds zo knapperig en smaakvol zijn? Oordeel zelf: je vindt Vita’s kraam op de hoek van de Dapperstraat en de Commelinstraat, van maandag tot zaterdag.

Freddy Fryday

Bij Freddy Fryday maken ze hun Funky Fries van aardappels van het land. Het legio aan toppings is geïnspireerd door de Canadese Poutine en de 'kapsalon'. Kies uit een van de klassieke toppings zoals de pulled pork met BBQ saus of de pulled chicken met mozzarella kaas, honing en sesamzaadjes. Maar er zijn ook vega-vriendelijke opties, zoals de Freddy's Nacho's of de Magic Mushroom.

Eiburgh Snacks

Op 1 april 1998 opende Frans Splinter een snackbar op het Zeeburgereiland. Sindsdien is iedere patatliefhebber hier wel een keer geweest, want de patat is er niet te versmaden. Groot succes is het patatje Stoofvlees van Eiburgh Snacks. Ontstaan toen een fricandeau te lang werd gebraden. Na een zoektocht naar de juiste verhoudingen en een switch naar rundvlees is het patatje om u tegen te zeggen volgens Snackspert Eke Bosman. 

Eiburgh Snacks | Zuiderzeeweg 2

Friet van Oost

Op een steenworp afstand van het Amstelstation vind je Friet van Oost. Hier staat simpele, smaakvolle patat centraal en laten ze alle poespas achterwege. Zo houden ze het bakken, net als de kaart en de aankleding, gewoon lekker simpel. Bij deze friettent slaan ze verse aardappelen van het seizoen in, die vervolgens dun gesneden en gebakken worden in heldere plantaardige olie. En dat levert goede frieten met een indrukwekkend knapperige korst op.

Manneken Pis

Het is soms even dringen bij deze legendarische kraam, die zowel onder Amsterdammers als bezoekers laaiend populair is. Bij Manneken Pis worden de uit Zeeuwse kleigrond gerooide piepers omgetoverd tot verse en fenomenaal lekkere Vlaamse friet, die het wachten waard is. Dagelijks kun je hier tot laat in de avond terecht en kies je uit wel 20 sauzen, waaronder de bijzondere wietsaus. Heb je reuzetrek? Scoor dan zo’n paarse puntzak in het grootste formaat, de Obelix, en doe je tegoed aan bijna één kilo (!) aan patat.

Frietsteeg

Strijk neer bij Frietsteeg in de Stadionbuurt voor een flinke portie met de hand gesneden friet. De dagelijks geopende tent is gevestigd in een historisch huisje aan het water, inclusief zonnig terras. Patat smikkelen met een heerlijk uitzicht, dus. En ook hier heb je de keuze uit meer dan 20 diverse sauzen voor bij je patat.

Pont Neuf

Als je nog geen goede reden had om de pont naar Buiksloterweg te pakken, dan heb je die nu wel. Want als het op de beste patatten van Amsterdam-Noord aankomt, is Pont Neuf een waar begrip. In deze kiosk haal je biologische friet om van te watertanden. De piepers worden vers gesneden en vervolgens krokant gebakken in sojaolie. Het aantal zitplaatsen is schaars, maar ter compensatie kun je er uitgebreid mensen kijken terwijl je je puntzak leeg prikt.

Olivier Kemme
Redacteur. Altijd op de hoogte van de laatste (theater)voorstellingen en groot liefhebber van sport en muziek.