Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Afbeelding van P.Loddder

Gratis in juli

Van boten bouwen en spelletjes spelen tot exposities, Keti Koti vieren en foodfestivals, er is voor iedereen iets te doen deze maand in Amsterdam. En allemaal gratis! Dit zijn de leukste dingen die je deze maand kunt doen, zonder dat het geld kost.

Keti Koti

Op maandag 1 juli is het Keti Koti, waarbij we de afschaffing van de slavernij herdenken en vieren. We staan stil bij het verleden en richten ons op een toekomst vol gelijkheid en verbondenheid. Op het Keti Koti Festival vier je de vrijheid, met artiesten, openluchttentoonstellingen, een Free Heri Heri-maaltijd en debatten.

KIP Republic begon in 2020 met het uitdelen van Heri Heri, tijdens Keti Koti. Heri Heri is een gerecht dat door veel tot slaaf gemaakten op wereld werd gekookt: met cassave, zoete aardappel, groene en gele bananen, gebakken zoute vis (bakkeljauw) en een ei. Op een heleboel plekken in de stad haal je op 1 juli een maaltijd af. We verzamelden er een aantal, van het Koninklijk Paleis op de Dam tot de I amsterdam Store.

Voor de foodies

Het foodfestivalseizoen is in volle gang. Op TREK Festival proef je streetfood van over de hele wereld, kun je je glas vullen in de Biergarten en ga je los bij de disco-avond. En op de 8e editie van Foodfestival aan de Zaan staan er in de Zaanbocht in Wormerveer (20 minuutjes met de trein vanaf Amsterdam Centraal) zo’n 80 foodtrucks, is er livemuziek en kindervertier.

Expo, theater en muziek

Er staan deze maand een hoop expo’s en theatervoorstellingen op de agenda, ook gratis. Een hele mooie is de fototentoonstelling Strength away from home, een samenwerking tussen Foam en sportcommunity KLABU. KLABU bouwt clubhuizen in vluchtelingenkampen in Kenia, Bangladesh, Griekenland, Brazilië, en dichter bij huis, in Ter Apel en in Amsterdam op de Haarlemmerdijk, voor vluchtelingen en lokale gemeenschappen. Fotograaf Coco Olakunle is nauw betrokken bij de organisatie en in haar werk legt ze de KLABU-gemeenschap in vluchtelingenkampen als Kalobeyei (Kenia) en op Lesbos (Griekenland) vast. De portretten zijn te zien op het Mercatorplein.

Op het Dora Tamanaplein bij CC Amstel zie je Ceci n’est pas De Pipe – oftewel: dit is niet De Pijp. Een absurde en poëtische buurtvoorstelling over thuis zijn in De Pijp, voor en door De Pijp.

Bij Tolhuistuin kun je eind juli meedoen aan de akoestische Bluegrass Jams onder begeleiding van Laurens Joensens. Speel je zelf geen instrument? Dan ben je welkom om te genieten van de muziek.

Digitale detox

Afbeelding van Reza

Een avond zonder schermen, geen televisie, telefoon of laptop. Op de bank in de boeken duiken, of eindelijk weer gaan tekenen of een potje schaken. Bij de OBA Oosterdok ligt er van alles voor je klaar om tot rust te komen. De bibliotheek zorgt voor een stapel boeken, bordspelletjes, breigaren, schilderezels en kleurboeken voor volwassenen. Je mag natuurlijk ook je eigen boek of bordspel meenemen. Een avond waar je helemaal niks moet, behalve je telefoon inleveren!

Creatieve markten

In Geuzenveld vind je begin juli een grote jaarmarkt met lokale ondernemers en creatieve initiatieven. Struin langs meer dan 200 kramen van de Amsterdam BLEND Market en de XXL rommelmarkt, er is sport, er zijn spelletjes, muzikale workshops en er is livemuziek.

Ben je zelf kunstenaar? Dan is Art Swap iets voor jou. Een markt waar je je eigen kunstwerken kunt ruilen voor werken van andere kunstenaars en waar kunst te koop staat.

  • 13 juli | Van der Pekstraat 93h | Art Swap | meld je aan

Boten bouwen

Onder leiding van duo Le Bateau bouw je samen met buurtbewoners aan een upcycled boot, kijk je de documentaire Fight with Care en geniet je van een diner. Op 14 juli wordt de boot na alle workshops te water gelaten.

  • t/m 14 juli | Buurtwerkplaats Noorderhof | Le Batau (De Walvis) | meer informatie

Voor de fotografie-fans

Liefhebber van fotografie? Bij de Kamera Express-winkel in Zuid mag je je eind juli eens flink uitleven met de nieuwste camera’s en gadgets, waaronder de gloednieuwe Nikon Z6 III. Alles is te testen en er zijn Nikon-experts aanwezig om vragen te beantwoorden. Ben je op zoek naar een nieuwe camera? Goed nieuws: op deze dag is er korting!