Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Terug
Restaurant at night with sparkly lights
Afbeelding van Maarten van der Wal

De meest bijzondere plekken om te eten

In Amsterdam is elke dag wel een nieuw restaurant of eetcafé te ontdekken. Voor iedereen die door de bomen het bos niet meer ziet: wij hebben een aantal eetgelegenheden op een rij gezet die je avondje uit extra bijzonder maken.

Restaurant De Kas

De Kas is een restaurant en kwekerij ineen, waar gerechten zo uit de tuin op je bord belanden. Een van de betere restaurants van Amsterdam én een culinaire ervaring die je niet snel zult vergeten. De seizoensproducten zijn uiteraard vers: het menu wordt dagelijks samengesteld met groenten die diezelfde dag nog zijn geoogst. De kas waarin het restaurant zich bevindt, komt uit de jaren 20. Het was destijds de stadskas van Amsterdam. Ouderwetse charme in een super stijlvol, modern restaurant. 

De Kas | Kamerlingh Onneslaan 3 

Supperclub

pink supperclub
Afbeelding van Wouter van der Sar

De eerste regel van Supperclub? Niks ervan, er zijn geen regels in Supperclub. Niks is hier te gek. Dit innovatieve restaurant, dat ook dienst doet als club en expositieruimte, heeft al locaties in Los Angeles, San Francisco en Istanboel. Ook daar kun je - net als in Amsterdam - genieten van een 4-gangendiner terwijl je op enorme bedden ligt en live optredens je meevoeren naar bijzondere, exotische plaatsen. Elke avond is er een ander thema, dus je weet van tevoren nooit precies wat je kunt verwachten.

Supperclub | Singel 460

Dinner Train

Ga op culinaire ontdekkingstocht tijdens een rit met een historische trein! Je stapt op bij Amsterdam Centraal Station en de trein uit de jaren '60 voert je vervolgens door het Groene Hart, langs typische Nederlandse dorpen, weidse landschappen en steden als Rotterdam, Den Haag en Haarlem terwijl je je tegoed doet aan een 4-gangenmenu. Elk kwartaal stelt topchef Julius Jaspers het menu samen. Reserveren voor het bijna 2 uur durende treindiner is verplicht.

Dinner Train Amsterdam | vertrek per trein vanaf Amsterdam Centraal Station (spoor 2B, tegenover de Koninklijke Wachtkamer, maar let op omroepberichten)

Ctaste

Als het ene zintuig wordt uitgeschakeld, zou het andere scherper worden. Of dat zo is, kun je ontdekken in Ctaste, waar dineren in het donker voor uitdagingen en verrassingen zorgt. Je ervaart de gerechten in het pikkedonker, alleen afgaande op smaak en reuk. De gerechten zijn verrassingen, dus geniet én probeer uitgebreid te proeven van de heerlijk gerechten. Met je handen eten mag ook, niemand ziet het. 

Ctaste | Amsteldijk 55

The Butcher

In The Butcher op de Albert Cuypstraat – gemakkelijk te herkennen aan een gigantische koe die ondersteboven voor het raam hangt – kun je terecht voor een sappige hamburger en zo ziet het restaurant er ook uit. Maar The Butcher is meer dan een gewoon goede hamburgertent: met het juiste wachtwoord vallen er heel wat geheimen te onthullen. Zoek en je zult vinden.

The Butcher | Diverse locaties

Braai

Een ‘braai’ is een Zuid-Afrikaanse term voor een sociale ontmoeting waarbij vlees boven een open vuur wordt bereid. Braai staat dan ook bekend om de heerlijke gegrilde gerechten, zoals de pork ribs en de burgers. Zoals je al begrijpt ligt de focus bij Braai op vlees, maar natuurlijk zijn er ook vegetarische mogelijkheden zoals de roasted pumpkin dish of de veggie burger. Braai is de locatie bij uitstek om lekker op het terras te zitten of binnen, mocht het weer niet mooi zijn.

Braai | Schinkelhavenkade 1 & Van Limburg Stirumstraat 14A

Landmarkt

Landmarkt Schellingwoude
Afbeelding van Landmarkt

Midden op de indoor stadsmarkt eten: dat is het concept van Landmarkt. Of beter gezegd: één van de concepten. Het is namelijk niet alleen een restaurant (genaamd De Proeverij) waar de koks de lekkerste gerechten maken van verse producten die ze diezelfde ochtend op de markt hebben gekocht; Landmarkt heeft ook een boodschappen- en broodjesservice en is een uitstekende cateraar voor feesten en partijen. 

Landmarkt | Schellingwouderdijk 339

De Plantage

Ooit zaten in het monumentale pand van dit café-restaurant de ‘Ledenlokalen’ (kantoorgebouwen) van Artis gevestigd (op de hoek van de Plantage Kerklaan en de Plantage Middenlaan). Nu eet je hier op een sprookjesachtige plek, naast een 19e-eeuwse serre en met uitzicht op een van de mooiste pleinen van de stad. En dan is de uitgebreide menukaart ook nog eens uitstekend: je kunt er ontbijten, lunchen, borrelen en dineren.

De Plantage | Plantage Kerklaan 36

Wolf Atelier

In een grote, glazen ruimte direct naast het Centraal Station, boven het water, bevindt zich Wolf Atelier. De jonge chef-kok Michael Wolf, eerder werkzaam bij onder meer 3-sterrenrestaurant Oud Sluis, runt dit restaurant. Uit het atelier van de keuken komen ware kunstwerkjes: vernieuwende gerechten staan hier dan ook hoog in het vaandel. De chef-kok streeft naar perfectie, van gerechten tot muziek en van cocktails tot bediening.

Wolf Atelier | Westerdoksplein 20

Vuurtoreneiland Winterrestaurant

In de winter verhuist het restaurant van Vuurtoreneiland naar binnen. In het fort waar vroeger 90 man gelegerd was om Amsterdam te beschermen tegen de Pruisen, kun je nu heerlijk genieten van een winterse maaltijd. Omdat er in de winter weinig groeit en bloeit, ligt de nadruk van het eten meer op vlees en vis. Met een deken, kaarsen en een houtvuur wordt een intieme sfeer gecreëerd. Vergeet geen warme jas aan te doen, want met een lantaarn kun je ook nog naar buiten om het eiland te verkennen. Zo kun je een rondje lopen over het eiland, warm worden bij het kampvuur of gewoon genieten van de stilte.

Tip: reserveer ruim van tevoren zodat je verzekerd bent van een plekje.

Vuurtoreneiland | Vertrek met de boot vanaf de Veenmankade tegenover het Lloyd hotel, Oostelijke Handelskade 34