Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Moeders restaurant interior
Afbeelding van Moeders

De beste plekken voor erwtensoepliefhebbers

In Amsterdam eet je in de winter de lekkerste erwtensoep, het liefst met roggebrood en katenspek. Bekijk hier onze tips voor de beste adressen om snert te eten.

STACH

Afbeelding van Stach

Een smakelijk ontbijtje, verse koffie, heerlijke soepen of sappige burgers: bij Stach vind je het allemaal. Deze hippe delicatessenketen heeft verschillende locaties verspreid door Amsterdam, waaronder de populaire Haarlemmerstraat. Uiteraard ontbreekt de traditionele Hollandse snert niet in het assortiment. Met dagverse ingrediënten wordt deze soep in royale hoeveelheden geserveerd, om mee te nemen of meteen warm op te eten. En je scoort hier ook meteen een toetje in de vorm van de lekkerste chocola, enorme meringues of versgebakken kokosmakronen!

  • STACH | Diverse locaties

Koffiehuis De Hoek

Afbeelding van Koffiehuis De Hoek

Op de hoek van de Reestraat en de Prinsengracht zit De Hoek, het koffiehuis van ras-Amsterdammers Harry en Laura dat tegenwoordig gerund wordt door hun dochters Iris en Ruby. In deze gezellige familiezaak vind je een bonte mix van mensen: van bezoekers en locals en alles daar tussen in. Op de kaart staan no-nonsense gesmeerde broodjes, uitsmijters, omeletten en pannenkoeken, met in de winter standaard een lekkere kom erwtensoep met roggebrood en katenspek.

Slagerij Meester

Slagerij Meester staat in de koude maanden voor je klaar. Alles op het uitgebreide menu - waaronder de zelfgemaakte erwtensoep - bezorgen ze bij Slagerij Meester graag bij je thuis. Gemakkelijk via Thuisbezorgd of via de eigen website te bestellen.

Moeders

Weinig beter dan de erwtensoep zoals je moeder die vroeger maakte. Toch? En bij restaurant Moeders weten ze dat. Moeders serveert traditionele Hollandse gerechten zoals hutspot, appeltaart en natuurlijk erwtensoep: lekker met spek en worst van slagerij Louman.

Lex Ebbe

Volgens locals is de erwtensoep bij Astrid en Lex Ebbe een van de lekkerste. Goed gevuld, want de lepel blijft er rechtop in staan. Naast de heerlijke verse groentes en soepen, staat deze groentespeciaalzaak ook bekend om de persoonlijke adviezen. Haal dus maar snel die verse erwtensoep, en vraag meteen tips om het een volgende keer zelf te maken.

  • Lex Ebbe | Zeilstraat 59

The Pantry

Op een steenworp afstand van het Leidseplein zit dit oer-Hollandse restaurant waar je tenminste één keer in je leven moet hebben aangeschoven. Al is het maar alleen voor de o zo Hollandse huiskamersfeer met ouderwetse lampenkappen, Delfts blauwe tegeltjes en Oudhollandse schilderijtjes aan de muur. De traditionele huisgemaakte gerechten die ze hier serveren, zijn om te smullen. Bij je erwtensoep krijg je roggebrood en een plakje katenspek, zoals het hoort. Een tip: sluit af met poffertjes als toetje.