Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Proeflokaal van Wees café-restaurant signature dishes
Afbeelding van Proeflokaal van Wees

De beste plekken voor erwtensoepliefhebbers

Op koude dagen gaat er niks boven een heerlijk dampend kopje erwtensoep met daarnaast roggebrood en katenspek. Maar waar vind je de lekkerste? Wij zochten het voor je uit.

Olivier Kemme
Redacteur. Altijd op de hoogte van de laatste (theater)voorstellingen en groot liefhebber van sport en muziek.

Moeders

Er gaat niets boven erwtensoep zoals je moeder die vroeger maakte, toch? En bij restaurant Moeders weten ze dat. Moeders serveert traditionele Hollandse gerechten zoals hutspot, appeltaart en natuurlijk erwtensoep: lekker met spek en worst van slagerij Louman.   

Koffiehuis De Hoek

Afbeelding van Koffiehuis De Hoek

Op de hoek van de Reestraat en de Prinsengracht zit De Hoek, het koffiehuis van ras-Amsterdammers Harry en Laura. Tegenwoordig nemen hun dochters Iris en Ruby het roer over. Deze gezellige familiezaak trekt een bonte mix van mensen aan: van bezoekers en locals en alles daartussenin. Op de kaart staan no-nonsense gesmeerde broodjes, uitsmijters, omeletten en pannenkoeken, met in de winter standaard een lekkere kom erwtensoep met roggebrood en katenspek.   

The Pantry

Op een steenworp afstand van het Leidseplein zit dit oer-Hollandse restaurant waar je tenminste één keer in je leven moet hebben gegeten. Al is het maar alleen voor de o zo Hollandse huiskamersfeer met ouderwetse lampenkappen, Delfts blauwe tegeltjes en Oudhollandse schilderijtjes aan de muur. De traditionele huisgemaakte gerechten die ze hier serveren, zijn om te smullen. Bij je erwtensoep krijg je roggebrood en een plakje katenspek, zoals het hoort. Een tip: sluit af met poffertjes als toetje.   

Café Jaap

Als je de hele dag in de buitenlucht hebt geschaatst, dan ben je wel toe aan iets lekkers. Gelukkig kun je bij de Jaap Edenbaan direct vanaf het ijs terecht bij Café Jaap voor een heerlijk kopje erwtensoep. Zo kom je meteen weer op kracht om misschien nog wel een paar rondjes te doen op de schaatsbaan. En wie weet kun je daarna weer aanschuiven voor een 2e kopje snert. Gewoon omdat het kan.   

  • Café Jaap | Radioweg 80

Proeflokaal A. van Wees

Met meer dan 17 verschillende jenevers en meer dan 50 andere sterke dranken uit eigen distilleerderij is het hier goed toeven. En dan hebben we het nog niet eens over de erwtensoep gehad. In de soep zit een rookworst van Wild van Wild, gemaakt van hertenvlees en wild zwijn. Dan maakt de snert van Proeflokaal A. van Wees zeker het proeven waard.

  • Proeflokaal A. van Wees | Herengracht 319

Erwtensoep voor thuis

Snert

Thuis een erwtensoep van sterrenchef Joris Bijdendijk en worstenmaker Samuel Levie eten, dat klinkt onmogelijk. Toch kan het! Sinds 2020 kun je hun erwtensoep kopen uit blik op meer dan 30 locaties door de stad. Zo haal je eenvoudig een sterrensoep in huis.

Slagerij Meester

Slagerij Meester staat in de koude maanden voor je klaar. Alles op het uitgebreide menu - waaronder de zelfgemaakte erwtensoep - bezorgen ze bij Slagerij Meester graag bij je thuis. Gemakkelijk via de eigen website te bestellen.

Lex Ebbe

De erwtensoep bij Astrid en Lex Ebbe is een van de lekkerste. Goed gevuld, want de lepel blijft er rechtop in staan. Naast de heerlijke verse groentes en soepen, staat deze groentespeciaalzaak ook bekend om de persoonlijke adviezen. Haal dus maar snel die verse erwtensoep, en vraag meteen tips om het een volgende keer zelf te maken.

  • Lex Ebbe | Zeilstraat 59

Slagerij de Leeuw

Een ouderwetse stevige erwtensoep. Dat kan natuurlijk alleen maar als hij huisgemaakt is, en dat is de erwtensoep van Slagerij de Leeuw zeker. De goed gevulde soep wordt nóg lekkerder als je hem combineert met hun huisgemaakte rookworst.

Olivier Kemme
Redacteur. Altijd op de hoogte van de laatste (theater)voorstellingen en groot liefhebber van sport en muziek.