Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam

11 plekken voor Free Heri Heri

In 2020 begon KIP Republic met het uitdelen van Heri Heri tijdens Keti Koti. Met Free Heri Heri For All wordt de afschaffing van de slavernij door het Nederlands Koninkrijk herdacht. Wij hebben 11 bijzondere plekken op een rij gezet waar jij op 1 juli een gratis een bordje Heri Heri kunt afhalen.

Olivier Kemme
Redacteur. Altijd op de hoogte van de laatste (theater)voorstellingen en groot liefhebber van sport en muziek.

Wat is Heri Heri?

Afbeelding van Paul Wijsen

Heri Heri is een veel voorkomend gerecht dat door veel tot slaaf gemaakte op plantages over de hele wereld tijdens de trans-Atlantische slavenhandel werd gekookt. Het gerecht bestaat uit aardvruchten, cassave, zoete aardappel, groene en gele bananen, bakkeljauw en een gekookt ei. 

Bereidingsplek: Het Koninklijk Paleis

Aftermovie Free Heri Heri For All 2022

Video thumbnail

Speciaal voor Free Heri Heri For All heeft Koning Willem-Alexander de keuken van het Koninklijke Paleis Amsterdam opengesteld. Vanaf 27 juni gaan 16 chefkoks met Afro-Caribische en Surinaamse roots in samenwerking met medewerkers van de Dienst van het Koninklijk Huis en inwoners van Amsterdam aan de slag met de bereiding van 7000 Heri Heri-gerechten. Deze worden verspreid over de deelnemende locaties. Afhalen is misschien lastig, maar als je toch in de buurt bent is het het proberen waard.

I amsterdam Store

I Amsterdam store Entrance
Afbeelding van Koen Smilde

Ook amsterdam&partners draagt haar steentje bij en zorgt dat je in de I amsterdam Store op het Centraal Station gratis Heri Heri maaltijden kunt afhalen. Dus moet je reizen en heb je geen tijd om speciaal ergens naartoe te gaan? Dan is dit de plek om je Heri Heri maaltijd te eten.

Amsterdam Museum aan de Amstel

In samenwerking met Amsterdam Museum aan de Amstel

In de tuin van Amsterdam Museum aan de Amstel kun je heerlijk de Heri Heri-maaltijd rustig op te eten. Klaar met eten? Dan kun je meteen een bezoek brengen aan de tentoonstellingen Koloniale Verhalen, Panorama Amsterdam of de speciaal opgestelde Dialoogtafel van Mercedes Zandwijken, want zaterdag 1 en zondag 2 juli opent het museum gratis hun deuren voor iedereen in verband met Keti Koti.

Podium Mozaïek

Afbeelding van Podium Mozaiek

Bij Podium Mozaïek worden 100 gratis Heri Heri maaltijden uitgedeeld tijdens het programma Theater voor Keti Koti. Het programma staat in het teken van de herdenking van de afschaffing van de slavernij in Suriname en het Caribisch gebied. Theatermaker Jetty Mathurin, verhalenverteller Onias Landveld, cabaretier en regisseur Jeffrey Spalburg laten hun licht schijnen op ons gedeelde verleden, heden én gezamenlijke toekomst.

Tolhuistuin

Tussen 12:30 en 15:00 kun je aanschuiven aan de lange tafels in het Tolhuistuin. Hier is er een mogelijkheid om via een live-verbinding mee te kijken met de nationale herdenking in het Oosterpark. Daarna wordt de afschaffing gevierd door middel van een dansprogramma voor jong en oud, verzorgd door hiphop dansschool Solid Ground Movement.

Bijlmerparktheater

A couple sitting on th terrace of the Bijlmerpark theater
Afbeelding van Jan de Ridder

Het Bijlmerparktheater heeft een druk programma tijdens Keti Koti. Er wordt stilgestaan bij de Dekolonisatiedagen van Rwanda, Burundi en Somalië en de afschaffing van de slavernij in/op Aruba, Bonaire, Curacao, Saba, Sint-Eustatius, Sint Maarten en Suriname worden herdacht. Naast het meekijken met de nationale herdenking in het Oosterpark zijn er speeches, poetry, muziek en natuurlijk Free Heri Heri For All.

De Kleine Komedie

De Kleine Komedie serveert! Van 17:00 tot 19:00 is iedereen welkom op hier een Heri Heri-maaltijd af te halen. Om 19:30 presenteert Babs Gons Babs’ Keti Koti Salon. Tijdens deze speciale Babs’ Woordsalon ontvangt zij songwriters, dichters, schrijvers en spoken-word artiesten en hebben ze het over vragen als Wat is de betekenis van dit gedeelde verleden? Welke familieverhalen dragen we bij ons? En hoe gaan we om met deze pijnlijke geschiedenis? Maar ook, wat zijn onze dromen voor de toekomst en hoe vieren we de vrijheid?

Nationale Opera & Ballet

The National Opera & Ballet. This cultural institution is located at the Amstel river, near Waterlooplein.
Afbeelding van Jan de Ridder

In de Nationale Opera & Ballet slaan De Nationale Opera en RIGHTABOUTNOW INC. de handen ineen. Aan de hand van zang, dans, muziek én het gesproken woord worden verhalen vertelt over onrecht en leed, maar ook over trots en verzet. Cabaretier Jeffrey Spalburg praat het programma aan elkaar.

Theater Bellevue

In hét theatercafé van Amsterdam, De Smoeshaan, kun je vanaf 17:00 een Heri Heri-maaltijd afhalen. Daarnaast heeft Theater Bellevue in samenwerking met Likeminds van 27 juni t/m 1 juli een heel programma samengesteld in het teken van Keti Koti om op deze manier stil te staan bij het gedeelde verleden en heden.

Melkweg

Afbeelding van Francoise Bolechowski

Op 30 juni kun je bij de Melkweg al terecht voor een Heri Heri-maaltijd. In het café MILK kun je samen eten en op een verbindende manier de afschaffing van de slavernij herdenken en vieren met kunst en cultuur. De werknemers van de Melkweg hebben de maaltijd zelf gemaakt en ingepakt. Van 17:30 tot 18:30 is er ook nog een spoken-word programma gecureerd door Ford Curlingford.

Van Gogh Museum

A person with a person in a wheelchair admiring the Van Gogh Museum at a sunny Museumplein.
Afbeelding van Jan de Ridder

Haal vanaf 13:00 een Heri Heri-maaltijd in het Van Gogh Museum en luister van 14:00 tot 15:00 naar het avontuurlijke verhaal Op de rug van Bigi Kayman door Henna Goudzand Nahar. Liever je creativiteit de vrije loop laten voor, tijdens of na het eten? Doe dan mee aan de workshop button maken in het atelier. Tussen 13:00 en 16:00 wordt de workshop doorlopend gegeven.

Allard Pierson

Ook in het Allard Pierson delen ze tussen 12:00 en 16:30 Heri Heri-maaltijden uit. Om 11:00 en 13:00 starten er themarondleidingen door Open Kaart, waarbij in het bijzonder stilgestaan word bij diverse kaarten die getuigen zijn van het koloniale verleden. Vooraf aanmelden is niet nodig als je al een ticket hebt.

Keti Koti

Keti Koti betekent in het Sranantongo ‘ketenen gebroken’. Een letterlijke verwijzing naar de kettingen waar tot slaaf gemaakten mee vastgeketend zaten. Op 1 juli 1863 werd de Nederlandse slavernij in Suriname en op de Antillen officieel afgeschaft. De tot slaaf gemaakten waren daarna nog 10 jaar verplicht om op de plantages te werken, vandaar dat 1873 wordt aangehouden als het daadwerkelijke jaar waarin de slavernij eindigde. In 2023 dus 150 jaar geleden. Meer informatie over Keti Koti kun je op deze pagina vinden. 

Olivier Kemme
Redacteur. Altijd op de hoogte van de laatste (theater)voorstellingen en groot liefhebber van sport en muziek.