Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Netherlands rural lanscape - windmills in Zaandam, Netherlands
Afbeelding van Dmitry Rukhlenko

De leukste uitjes rondom Amsterdam met de I amsterdam City Card

Ga eens de stad uit en ontdek molens en bollenvelden, beroemde kunstwerken en in stand gehouden erfgoed. Er is geen betere manier om je tijd optimaal te benutten én geld te besparen dan met de I amsterdam City Card. Het is heel eenvoudig: koop de City Card online en geniet van gratis toegang of korting bij vele attracties in Amsterdam en omstreken.

Ervaar natuurhistorie op zijn best in het Teylers Museum

Afbeelding van Teylers museum Haarlem

Het Teylers Museum in Haarlem verzamelt al meer dan 200 jaar kunst, wetenschap en natuurhistorie. Het is gesticht in 1778 en de indrukwekkende collectie bevat onder meer schilderijen (waaronder veel uit de Nederlandse Romantiek), tekeningen van Michelangelo en Raphael, fossielen, mineralen, munten, wetenschappelijke instrumenten en boeken. Een van de hoogtepunten is de Ovale Zaal, een statig neoclassicistisch gebouw met een bibliotheek, observatorium en laboratorium dat experimenten toont aan het publiek. En de toegang is gratis met je I amsterdam City Card.

Teylers Museum | Spaarne 16, Haarlem | Prijs: € 15,- (gratis met de City Card)

Bewonder zeventiende-eeuwse meesterwerken van Frans Hals

Afbeelding van Mo Schalkx

Het Frans Hals Museum (Groot Heiligland) in Haarlem heeft veel schilderijen uit de 16e en 17e eeuw en de grootste verzameling portretten van Frans Hals ter wereld. De omvangrijke collectie van het museum omvat het hele kunstspectrum van die periode en ook meubels, keramiek, glas en zilver – allemaal gemaakt in Nederland, dat toen een van de culturele centra van de wereld was.

Frans Hals Museum (Groot Heiligland) | Groot Heiligland 62, Haarlem | Prijs: € 16,- (gratis met de City Card)

Geniet van natuur en kunst in de beeldentuin van Singer Laren

Singer Museum in Laren-garden
Afbeelding van Singer Laren

Het museum Singer Laren heeft kunstwerken van Jan Sluijters, Kees van Dongen, Anton Mauve, Bart van der Leck, Leo Gestel en anderen uit de periode 1880-1950. Er is ook een grote beeldencollectie met zeven werken van Auguste Rodin, waaronder De Denker. De tijdelijke tentoonstellingen belichten vaak het werk van gewaardeerde meesters van de moderne kunst. Eindig je bezoek in de prachtige beeldentuin, ontworpen door Piet Oudolf.

Singer Laren | Oude Drift 1, Laren | Prijs: € 18,- (gratis met de City Card)

Reis terug in de tijd in het Vestingmuseum

Naarden was granted its city rights in 1300 (the only town in Het Gooi with these rights) and later developed into a fortified garrison town with a textile industry. Naarden is the home of the Netherlands Fortress Museum (Nederlands Vestingmuseum).

Ga naar Naarden, een historische vestingstad die beroemd is om zijn zespuntige stervorm met dubbele wallen en grachten, voor een bezoek aan het Vestingmuseum. Het museum bestaat uit een groot open terrein waar je tussen de historische kanonnen kunt dwalen, en een doolhof van ondergrondse gangen en kazematten waar oude wapens en artillerie zijn uitgestald. Je kunt een wandeling maken over de wallen, en de vesting vanaf het water bekijken tijdens een boottocht waarbij je meer te weten komt over het belang van verdedigingswerken in de Nederlandse geschiedenis.

Het Nederlands Vestingmuseum | Westwalstraat 6, Naarden | Prijs: € 12,50 (gratis met de City Card)

Voel je een ridder in het Muiderslot

Afbeelding van Ben van Melzen Photography

Het Muiderslot, gelegen in het vestingstadje Muiden, is een echt sprookjeskasteel. Deze 700 jaar oude middeleeuwse vesting, compleet met ophaalbruggen, torens en slotgracht, heeft veel beroemde bewoners gehad en maakte deel uit van de Stelling van Amsterdam, bedoeld om indringers buiten te houden. Met zijn tuinen, rondleidingen, roofvogelshows en speurtochten voor de kinderen is het een belevenis voor alle leeftijden.

Muiderslot | Herengracht 1, Muiden | Prijs: € 17,50 (gratis met de City Card)

Bezoek de molens van de Zaanse Schans

Zaanse Schans

Het openluchtmuseum de Zaanse Schans is een van de beroemdste toeristische trekpleisters van Nederland. Het 250 jaar oude park in het hart van de Zaanstreek voert bezoekers terug in de tijd naar het industriële verleden van Nederland en laat ze kennismaken met werkende windmolens die werden gebruikt voor de productie van onder meer lijnzaadolie, verf, mosterd en papier. Er is ook een prachtig bewaard gebleven dorpje met historische huizen, pakhuizen, werkplaatsen en zelfs een kaasfabriek. Met je City Card heb je gratis toegang tot alle musea en molens van de Zaanse Schans en krijg je zelfs korting bij het lokale restaurant.

Openluchtmuseum de Zaanse Schans | Zaanse Schans | Prijs: meer dan € 42,- (gratis met de City Card)

Ontdek de moderne kunstbeweging Cobra

Installation view of Kosmogonie: Zinsou – een Afrikaanse kunstcollectie Cosmogony: Zinsou -- an African art colleciton contemporary art exhibition in October 2022
Afbeelding van peter tijhuis

De kunstbeweging Cobra was een revolutionaire stroming in de moderne kunst die opbloeide in de jaren na de Tweede Wereldoorlog. De belangrijkste kenmerken waren spirituele en artistieke vrijheid geworteld in de Europese kunstgeschiedenis. Het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen herbergt een indrukwekkende collectie werken die zijn gemaakt tijdens de avant-gardebeweging en moderne kunst. De precieze betekenis van Cobra is niet gedefinieerd en dat is te zien in de standpunten van de verschillende kunstenaars. Het Cobra Museum voor Moderne Kunst heeft werken van onder meer Karel Appel, Pierre Alechinsky en Christian Dotremont. Je bereikt het museum door vanaf het Museumplein tram 5 in de richting Amstelveen te nemen en uit te stappen bij de halte Binnenhof.

Cobra Museum voor Moderne Kunst | Sandbergplein 1, Amstelveen | Prijs: € 15,- (gratis met de City Card)

Boottocht op de Zuiderzee

De veerdienst van de Rederij Volendam-Marken Express vervoert al meer dan 80 jaar toeristen en bewoners tussen de historische stadjes Volendam en Marken. Stap aan boord, ga lekker zitten en luister naar de verhalen over dit fascinerende gebied. En mocht je trek hebben, dan kun je tijdens de 45 minuten durende vaart ook genieten van een lekker stuk taart. Er vertrekken meerdere boten per dag vanuit de havens van beide dorpen en de overtocht is gratis met de I amsterdam City Card.

Volendam-Marken Express | Havenbuurt 21, Marken | Prijs: € 13,50 (gratis met de City Card)

Verken het forteiland Pampus

Stap op een veerboot om naar het forteiland Pampus te gaan, een UNESCO Werelderfgoedlocatie. Het fort is in 1887 gebouwd als onderdeel van de Stelling van Amsterdam en ligt op een door de mens aangelegd eiland midden in het IJmeer. Hoewel het fort bewapend was met zware kanonnen en een permanent garnizoen van 200 man, is het nooit als verdedigingswerk gebruikt. De historische voorwerpen, audiotours en vele evenementen maken het eiland tot een leuke bestemming voor een dagtocht. De veerboot vaart van april tot en met oktober meerdere keren per dag vanaf Amsterdam en Muiden van dinsdag tot en met zondag.

Fort Pampus | Herengracht, Muiden | Prijs: € 19,50 (gratis met de City Card)

Zet de kinderen aan het werk in het Zuiderzeemuseum

In het Zuiderzeemuseum kunnen kinderen ervaren hoe het leven er aan het begin van de 20ste eeuw uitzag door mee te helpen met klusjes als schoonmaken, stoffen en vegen. Er zijn ook traditionele spelletjes om te spelen en speciale activiteiten op bepaalde dagen, zoals klompen beschilderen en schrijven met een ouderwetse kroontjespen. Volwassenen zullen ook genieten van het binnen- en buitenmuseum, waar een indrukwekkende verzameling antieke vissersboten en ambachtelijk gemaakte voorwerpen te zien is. Ga voordat je weggaat nog even langs de visrokerij om met korting de lokale specialiteit, gerookte haring, te proberen.

Zuiderzeemuseum | Wierdijk 12-22, Enkhuizen | Prijs: € 19,50,- (gratis met de City Card)

Proef de sfeer van het traditionele vissersleven in Volendam

Afbeelding van Geert Snoeijer

Het Volendams Museum geeft een beeld van het leven in dit vissersdorp van 1800 tot nu. Met een unieke verzameling schilderijen, beelden, aardewerk, levensgrote diorama's en traditionele klederdracht geeft het een inkijkje in de cultuur en geschiedenis van dit gebied. De collectie omvat ook werken van bekend Nederlandse kunstenaars, waaronder Henricus Rol en Edwin Austrin Abbey, en bijzondere stukken, zoals een schaalmodel van de Volendamse scheepswerf en mozaïeken die in 1947 door een gepensioneerde monnik zijn gemaakt van meer dan 11 miljoen sigarenbandjes. Met de I amsterdam City Card krijg je gratis toegang tot dit museum, dat zonder twijfel een van de meest bijzondere en interessante van Nederland is.

Volendams Museum | Zeestraat 41, Volendam | Prijs: € 5,- (gratis met de City Card)

Zoek je nog meer dingen om te doen? Laat je I amsterdam City Card zien om gratis toegang te krijgen tot deze en meer dan 80 andere attracties in Amsterdam en omgeving. Reizen met de trein is niet inbegrepen bij de kaart, maar je kunt op elk treinstation kaartjes kopen of een Amsterdam & Region Travel Ticket aanschaffen, waarmee je zonder gedoe meerdere reizen kunt combineren.