Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Exterior of PHIL Haarlem concert hall and terrace
Afbeelding van Olaf Kramer

Activiteiten in Haarlem

Shoppen, museumhoppen, op de fiets naar het strand of met een boot over het Spaarne. In Haarlem is genoeg te doen voor een actief dagje uit. Dus trek je goede schoenen aan en ontdek de leukste activiteiten in en om deze historische stad.

Duik in de nalatenschap van Pieter Teyler

Museum Haarlem
Afbeelding van Teylers museum Haarlem

De rijke Haarlemmer Pieter Teyler van der Hulst liet al zijn geld na om kunst en wetenschap toegankelijk te maken voor iedereen. En zo ontstond het Teylers Museum. In dit oudste museum van Nederland dwaal je eindeloos door de verschillende gangen en zalen, met de indrukwekkende Ovale Zaal als historisch hart. In een vleugel van het museum vind je het Pieter Teylers Huis, het gerestaureerde woonhuis van Pieter Teyler. Eenmaal binnen wil je er het liefst blijven wonen.

Ga shoppen in de Gouden Straatjes

Anegang is one of the seven 'Golden streets' of Haarlem.
Afbeelding van koen smilde

In Haarlem kun je naar hartenlust shoppen. Voor de grote commerciële winkels - à la de Kalverstraat - moet je in de Grote Houtstraat zijn. De meer authentieke conceptstores en boetiekjes vind je in de Gouden Straatjes: Zijlstraat, Koningstraat, Gierstraat, Schagchelstraat, Kleine Houtstraat, Anegang en Warmoesstraat. Hier kom je ook leuke lunchtentjes en goede koffiezaken tegen.

Maak een boottocht over het Spaarne

Afbeelding van Koen Smilde

Even tot rust komen? Stap aan boord van een rondvaartboot - of huur zelf een bootje - voor een boottocht over het Spaarne. Langs deze rivier staan bijzondere monumentale gebouwen, zoals de Koepelgevangenis, Drostefabriek en het Teylers Museum, die allemaal iets vertellen over de lange geschiedenis van deze historische stad. Leuk en leerzaam!

Bezoek het theater: de Schuur of Caprera

Caprera open-air concert in Haarlem park
Afbeelding van Peter van Heun

In het hart van Haarlem bevindt zich De Schuur, een eigentijds theater met een afwisselend programma van dans, muziek, theater, film, talks en woordkunst. Iets buiten de stad, maar nog altijd op fietsafstand, vind je Caprera: een openluchttheater midden in de natuur. In de zomer geniet je hier van concerten en voorstellingen onder de zwoele zomerzon. Verder kun je hier het hele jaar prachtige wandelingen maken, en bij de uitzichtpunten uitkijken over de stad, duinen en zee.

Terug naar de 17e eeuw: Frans Hals Museum (Groot Heiligland), Grote Markt en Sint Bavokerk

In het Frans Hals Museum (Groot Heiligland) vind je Hollandse meesterwerken uit de 17e eeuw. Op veel van deze kunstschatten speelt Haarlem een hoofdrol. Herbeleef de tijd van toen door rond te dwalen over de Grote Markt met de statige monumentale panden en iconische Sint Bavokerk als centraal middelpunt. Wanneer je hier loopt, is het net alsof je een 17e-eeuws schilderij binnenstapt.

Fiets naar het strand van Bloemendaal of Zandvoort

Zandvoort beach
Afbeelding van Koen Smilde

Haarlemmers hebben het geluk dat het strand op fietsafstand is. Dus wil je de stad even ontvluchten, spring dan op een (huur)fiets naar het strand van Bloemendaal of Zandvoort. In een klein half uurtje sta je met je voeten in zee! Lees ook onze andere redenen waarom je de kust moet bezoeken.

Geniet van de Haarlemse horeca

The bar of Michelin restaurant Diga in Haarlem.
Afbeelding van Koen Smilde

Onze tip: eet niet te veel voordat je Haarlem bezoekt, want op elke hoek van de straat vind je wel een culinaire hotspot. Van sterrenzaak tot hippe hamburgertent - wij beloven je dat je met een goed gevulde maag weer huiswaarts keert. Kun je zelf niet kiezen? Wij hebben de beste horecaplekken verzameld. Ook leuk: elk jaar in augustus vindt Haarlem Culinair plaats. Tijdens dit event serveren verschillende Haarlemse restaurants het beste uit eigen keuken op de Grote Markt.

Bezoek een concert in de PHIL Haarlem of Patronaat

Vlakbij de Grote Markt bevindt zich de PHIL Haarlem, het historische muziekgebouw van Haarlem. Hier vinden het hele jaar door (orgel)concerten plaats in een indrukwekkend decor. Meer fan van (pop)muziek waarbij je uit je dak kunt gaan? Ga dan naar Patronaat. Patronaat behoort al jaren tot de kernpodia van Nederland, en staat bekend om hun sterke programmering. De perfecte locaties dus voor een avondje uit!