Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Image alt

Bezienswaardigheden in Haarlem om niet te missen

Cultuurliefhebbers kunnen oneindig dwalen door de binnenstad van Haarlem. Monumentale panden, eeuwenoude hofjes en bijzondere musea vormen het decor van deze stad van schilders. Haarlem was niet voor niets de inspiratiebron van veel Hollandse meesters. Ontdek hier welke bezienswaardigheden je niet mag missen.

Bezoek de Grote Markt en Sint Bavokerk

Wanneer je door Haarlem dwaalt, beland je hoe dan ook een keer op de Grote Markt. Het centraal gelegen plein wordt omringd door gezellige horecagelegenheden die allemaal uitzicht bieden op de imposante Sint Bavokerk. Bezoek de kerk voor een momentje van bezinning of drink een drankje op een van de vele terrassen op de Grote Markt. Allebei kan natuurlijk ook!

Laat je verwonderen in het Teylers Museum

Museum Haarlem
Afbeelding van Teylers museum Haarlem

De rijke Haarlemmer Pieter Teyler van der Hulst liet al zijn geld na aan zijn geboortestad om kunst en wetenschap toegankelijk te maken voor iedereen. En zo ontstond het Teylers Museum, ook wel het Museum van de Verwondering genoemd. Het is het oudste museum van Nederland en alleen daarom al een bezoek waard. Het museum heeft wisselende tentoonstellingen en leuke activiteiten voor jong en oud.

Teylers Museum | Spaarne 16, Haarlem

Ga op zoek naar de geheime hofjes

small street
Afbeelding van Koen Smilde

Haarlem staat bekend om zijn vele hofjes waarvan de oudste dateert uit 1395. Deze groene stadsoases liggen verscholen in smalle straatjes en achter fraai versierde poorten. Veel hofjes zijn overdag openbaar toegankelijk. Tenminste, als je ze kunt vinden… Lees hier waar de geheime hofjes van Haarlem zich verscholen houden.

Beklim de KoepelKathedraal

De KoepelKathedraal staat samen met onder andere de Sagrada Familia en Sacré-Coeur in de top 5 van belangrijkste kerken ter wereld, gebouwd tussen 1850 en 1950. Het immense monument aan de rand van de stad heeft 12 grote en kleine torens en een 65 meter hoge koepel. Je kunt de kerk bezoeken en zelfs de torens beklimmen via steile spiltrappen.

KoepelKathedraal | Leidsevaart 146, Haarlem

Geniet van het uitzicht in Molen De Adriaan

Windmill in Haarlem
Afbeelding van Koen Smilde

Molen De Adriaan is de icoon van Haarlem. De molen siert al sinds de 18e eeuw de skyline van de stad. Dat de huidige molen een reconstructie is van het originele bouwwerk, dat in 1932 tot aan de grond is afgebrand, maakt hem zeker niet minder mooi. Vanaf de stelling, 12 meter boven de rivier het Spaarne, heb je een geweldig uitzicht over de oude stad.

Molen De Adriaan | Papentorenvest 1a, Haarlem

Neem een kijkje in het menselijk brein in Museum van de Geest

Museum van de Geest bevindt zich in het monumentale Dolhuys: een voormalig ‘gekkenhuis’. Een betere locatie kan een museum over het menselijk brein zich niet wensen. In 2022 werd het uitgeroepen tot ‘European Museum of the Year’. En terecht, want de innovatieve multimediatours in het museum laten je op een vernieuwende manier naar je eigen geest en die van anderen kijken.

Good to know: in een vleugel van het gebouw van H'ART Museum in Amsterdam vind je een dependance van het museum.

Museum van de Geest | Schotersingel 2, Haarlem

Ontdek de Hollandse meesterwerken in het Frans Hals Museum (Groot Heiligland)

Afbeelding van Mo Schalkx

Natúúrlijk heeft de wereldberoemde Haarlemmer Frans Hals een eigen museum in zijn geboortestad. Behalve dat je hier zijn meesterwerken kunt bewonderen, vind je er ook hedendaagse kunst. Dit museum mag je eigenlijk niet overslaan wanneer je Haarlem bezoekt.

Frans Hals Museum (Groot Heiligland) | Groot Heiligland 62 en Grote Markt 16, Haarlem

Maak een boottochtje over het Spaarne

Afbeelding van Koen Smilde

Dwars door Haarlem loopt het Spaarne. Langs deze rivier vind je veel monumentale panden zoals Molen De Adriaan, het Teylers Museum en de Drostefabriek. Een boottocht over het Spaarne voert je door de lange geschiedenis van deze handelsstad, met het pittoreske dorp Spaarndam als eindpunt.