Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Zaanse Schans

Bezienswaardigheden om niet te missen in de Zaanstreek en Waterland

Doe een ontdekkingstocht naar de rijke historie van deze regio in een van de vele musea waar het industriële verleden en de tradities en ambachten van oud-Holland worden toegelicht. Natuurlijk mag je de vele karakteristieke dorpen, omringd door water en weiland, ook niet missen wanneer je deze regio bezoekt.

Kom in oud-Hollandse sferen bij de Zaanse Schans

Zaanse Schans

De Zaanstreek was tijdens de 18e en 19e eeuw een belangrijk industriegebied. Een bezoek aan openluchtmuseum de Zaanse Schans geeft een kijkje in het industriële verleden van Nederland. De meeste traditionele dorpshuizen van de Zaanse Schans zijn nu musea of werkplaatsen. Enkele huizen worden nog als woning gebruikt.

De Zaanse Schans | Schansend 7, Zaandam

Bezoek het Czaar Peterhuisje

Czaar Peterhuisje in Zaandam is a little house made of wood, that was built in the year 1632 and named after Russian czar Peter de Grote.
Afbeelding van Bart Homburg

Het Czaar Peterhuisje vormt, samen met het Zaans Museum en het Hembrugmuseum, een drieluik over de geschiedenis van de Zaanstreek. Het Czaar Peterhuisje is één van de oudste huizen in Nederland.  Het dankt zijn naam aan het feit dat de Russische tsaar Peter de Grote hier overnachtte in 1697.

Czaar Peterhuisje | Krimp 23, Zaandam

Duik in de geschiedenis bij het Fort bij Edam

De Stelling van Amsterdam bestaat uit vele forten. Het fort bij Edam is het meest noordoostelijk gelegen fort van de Stelling en diende ter verdediging van de regio Amsterdam. Fiets of wandel rond het fort of ga op pad met een gids.

Fort bij Edam | Oorgat 10, Edam

Afbeelding van Fort bij Edam

Snuif cultuur op het Hembrugterrein

Voor een explosie van kunst en creativiteit moet je op het Hembrugterrein zijn met als middelpunt het HEM. Ooit was dit een hub voor de productie van munitie en wapens voor het Nederlandse leger. Tegenwoordig is het een cultureel centrum. Hier vind je musea, ateliers en winkels, en je kunt er eten en drinken.

Hembrugterrein | Hemkade 18, Zaandam

Ontdek het Zaans Museum en de Verkade Experience

Afbeelding van Mike Bink

Het Zaans Museum is wat ons betreft een must-see tijdens een bezoek aan deze regio. Hier is historische, moderne en eigentijdse kunst te vinden, gemaakt door kunstenaars die zich hebben laten inspireren door de Zaanstreek. Midden in het Zaans Museum vind je de Verkade Experience. Hier komt de geschiedenis van Verkade tot leven en waan je je in de traditionele koekjes- en chocoladefabriek.

Zaans Museum | Schansend 7, Zaandam

Bewonder Waterlandse dorpjes

Fischers boat in the canal in the city of Monnickendam.
Afbeelding van koen smilde

Waterland staat bekend om de vele pittoreske dorpjes. In Durgerdam en Holysloot word je omringd door water en weilanden, dijkhuisjes en bootjes. Vanaf Holysloot kun je de pont nemen naar Broek in Waterland waar je de karakteristieke huizen het beste ziet vanaf het water. Vaar of schaats over het Havenrak, de trots van dit dorp.

Ontdek klederdracht en folklore in het Volendams Museum

Afbeelding van Geert Snoeijer

Om meer te leren over het Volendam van 1850 tot 1950 breng je een bezoek aan het Volendams Museum. Hier bekijk je de vaste collectie over Volendammer klederdracht, folklore en historische interieurs.

Volendams Museum | Zeestraat 41, Volendam

Dompel je onder in de rijke Edamse historie in het Edams Museum

Het Edams Museum onthult de rijke historie van Edam op 2 monumentale locaties. Aan de hand van de diverse collectie, onder andere schilderkunst, keramiek en curiosa, leer je meer over de scheepsbouw, architectuur en het dagelijks bestaan in Edam.

Edams Museum | Damplein 8 / Damplein 1, Edam