Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Musea

Zaanse Schans

De Zaanse Schans is een uniek woon-werk gebied anno 1850. Het biedt een inkijk in de belangrijkste hoogtijdagen van de Zaanstreek vóór de industriële revolutie. Het oorspronkelijke doel van de aanleg van de Zaanse Schans was het behoud van de traditionele houtbouw van de Zaanstreek, wat duidelijk terug te zien is in het prachtige historische dorp. De aanwezigheid van de molens langs de oevers van de Zaan geeft een iconisch beeld van het oude Holland zoals het ooit was. Wie rondkijkt op de Zaanse Schans ziet geschiedenis.

Industriegebied

De Zaanstreek was één van de eerste industriegebieden ter wereld. Honderden windmolens zorgden voor de productie van lijnolie, verf, snuiftabak, mosterd, papier, maar ook voor de verwerking van hout. Tijdens een wandeling door het erfgoed dorp kom je verschillende ambachtslieden tegen, zoals het tin gieten, een ambacht dat nog steeds volledig met de hand wordt beoefend. In het Wevershuis wordt het vervaardigen van grote zeilen en molendoeken gedemonstreerd. Bij de Kuiperij leer je hoe houten kuipen en tonnen werden gemaakt. De verhalen achter deze ambachten brengen de bloeitijd van de Zaanse maakindustrie tot leven. Breng een bezoek aan een van de werkende molens. Het krakende en bewegende mechanisme dat door de wind wordt aangedreven, levert een indrukwekkend schouwspel op.

Haal meer uit een bezoek

Een dag op de Zaanse Schans is niet alleen leuk, maar ook leerzaam. Ontdek de molens, ambachten en musea door gebruik te maken van de Zaanse Schans Card. Met deze kaart krijg je toegang tot 7 musea/ambachten en 2 molens naar keuze. De Zaanse Schans is uniek Nederlands erfgoed en is zonder twijfel een bestemming die niet mag ontbreken op jouw bucketlist.

De Zaanse Schans is dagelijks toegankelijk. Musea en molens open variërend van 9 - 17 uur. Musea gesloten op 25 december en 1 januari.