Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
People biking in Haarlem
Afbeelding van Marie Charlotte Peze

Redenen om Haarlem te bezoeken

Haarlem is dé plek voor een dagje uit. Of je er nu heengaat om te shoppen, musea te bezoeken of de nieuwste lunchtentjes te ontdekken – in deze historische stad is genoeg te beleven. Dit zijn de redenen om Haarlem te bezoeken.

Geniet van het uitzicht in Molen De Adriaan

Windmill in Haarlem
Afbeelding van Koen Smilde

Molen De Adriaan siert al vanaf de 18e eeuw de Haarlemse skyline. Dat de huidige molen een reconstructie is van het originele bouwwerk, dat in 1932 tot aan de grond is afgebrand, maakt hem zeker niet minder mooi. Vanaf de stelling, 12 meter boven de rivier het Spaarne, heb je een geweldig uitzicht over de oude stad.

Laat je verwonderen in het Teylers Museum

Museum Haarlem
Afbeelding van Teylers museum Haarlem

Het Teylers Museum, ook wel het Museum van de Verwondering genoemd, is het oudste museum van Nederland en alleen daarom al een bezoek waard. In het museum draait alles om kunst, wetenschap en de idealen van Pieter Teyler van der Hulst: een rijke Haarlemmer die zijn geld naliet om kunst en wetenschap toegankelijk te maken voor iedereen. Het museum heeft wisselende tentoonstellingen en leuke activiteiten voor jong en oud.

Bezoek de Grote Markt en Sint Bavokerk

Afbeelding van Marie Charlotte Peze

In het historische hart van Haarlem ligt de Grote Markt. Op dit imposante plein vinden het hele jaar door festivals, concerten en markten plaats. De wekelijkse warenmarkt is er elke zaterdag en maandag. Vergeet bij je bezoek aan de Grote Markt niet om een kijkje te nemen in de Sint Bavokerk, ook wel de Grote Kerk genoemd. Deze 14e-eeuwse kruiskerk is gebouwd in gotische stijl en fungeert als de laatste rustplek van een aantal bekende Haarlemmers, waaronder Frans Hals en Willem Bilderdijk.

Bewonder Hollandse meesterwerken in het Frans Hals Museum (Groot Heiligland)

Frans Hals Museum in Haarlem
Afbeelding van koen smilde

Het Frans Hals Museum (Groot Heiligland) leent zich bij uitstek als plek om de artistieke nalatenschap van deze Haarlemse meesterschilder te bewonderen. In dit museum, dat de thuisbasis is van ’s werelds grootste Frans Hals-collectie, raak je niet snel uitgekeken. 

Ga shoppen in de Gouden Straatjes

Anegang is one of the seven 'Golden streets' of Haarlem.
Afbeelding van koen smilde

Haarlem is meerdere keren uitgeroepen tot beste winkelstad van Nederland. En terecht! Van hippe conceptstores en fijne woonwinkels tot antiekmarkten: voor elke shopper wat wils. Vooral de verrassende boetiekjes in de Gouden Straatjes zijn geliefd onder de locals. De winkels zijn ook op zondag open en daarnaast vindt er geregeld een Shopping Night plaats, waarbij je tot middernacht kunt winkelen (onder het genot van livemuziek, hapjes, drankjes én extra korting).

Ontdek de geheime hofjes

small street
Afbeelding van Koen Smilde

Er zijn 21 openbare hofjes in Haarlem, waarvan de oudste dateert uit 1395. Deze groene oases van rust verschuilen zich in smalle straatjes en achter bescheiden poorten, waardoor ze niet altijd even makkelijk te vinden zijn. De middeleeuwse hofjes boden veelal onderdak aan arme of ongetrouwde vrouwen en weduwen. Lees hier waar je de geheime hofjes van Haarlem kunt vinden.