Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Image alt

Wandelroute door Haarlem

Voor een ideaal dagje shoppen én cultuur ga je naar Haarlem. In elk klein zijstraatje vind je wel een verborgen schat. Tijd om de gebaande paden te verlaten en nieuwe, hippe winkels te ontdekken! Sluit je dag af met een bezoekje aan de musea of het theater.

1. By Lima

Als je van eerlijk én heerlijk eten houdt zit je bij By Lima goed. Alles wordt zelfgemaakt van biologische seizoensproducten van lokale leveranciers. Op deze manier proberen ze zoveel mogelijk E-nummers en geraffineerde suikers te vermijden. Ook voor de drukbezette mensen onder ons is By Lima een aanrader: je kunt alles to go meenemen.

By Lima | Zijlstraat 65

2. De Jopenkerk

Normaal zou je er wel 2 keer over nadenken voordat je een biertje drinkt in een kerk. Niet bij de Jopenkerk. Deze oude Haarlemse kerk is verbouwd tot bierbrouwerij, grand café en restaurant. Terwijl je geniet van een gezellig etentje zie je hoe het bier gebrouwd wordt.

De Jopenkerk | Gedempte Voldersgracht 2

3. De Botermarkt

De Botermarkt is een van de mooiste pleinen van Haarlem, mede omdat het (bijna) altijd zonovergoten is. Even geen zonnetje? Geen zorgen, 3 van de 5 cafés aan dit plein hebben terrasverwarming. Bierliefhebbers zijn de Botermarkt zeker een bezoek verschuldigd: samen hebben de cafés keuze uit 350 bieren op fles en 40 van de tap.

De Botermarkt

4. De Wereld van Jansje

Bij de Wereld van Jansje word je welkom geheten door vriendelijke, goed opgeleide medewerkers met een beperking. Zij zijn het die zorgen voor de fijne, relaxte sfeer bij Jansje. Het is meer dan alleen een winkel, je kunt er ook gezellig een bakje koffie drinken of een interessante expositie bekijken.

De Wereld van Jansje | Grote Houtstraat 45

5. Teylers Museum

Museum Haarlem
Afbeelding van Teylers museum Haarlem

'Het museum van de verwondering', zo noemt Teylers museum zichzelf. En dat is zeker waar, in dit museum zijn namelijk allerlei wonderbaarlijke dingen te zien. Van monsterdieren tot diepzeegeheimen, je vindt het er allemaal. Kijk je ogen uit in het oudste museum van Nederland.

Teylers Museum | Spaarne 16

6. Meneer Paprika

Hoeveel plekken zijn er waar je rustig een koffietje kan drinken, terwijl je niet de hele tijd op je kinderen hoeft te letten? Niet veel. Gelukkig is daar Meneer Paprika, waar kinderen zich op en top vermaken bij de 5 meter lange Thomas de Trein-tafel of tijdens verschillende workshops. Heb jij mooi de tijd om rustig bij te praten of uit te rusten.

Meneer Paprika | Koningstraat 19

7. Frans Hals Museum (Groot Heiligland) - Hof

Wanneer je een bezoekje brengt aan Haarlem kun je de meest beroemde inwoner van Haarlem natuurlijk niet vergeten. Frans Hals was een van de belangrijkste Hollandse Meesters en stond vooral bekend om zijn kleurrijke schuttersstukken. Of je nou van kunst houdt of niet, het Frans Hals Museum (Groot Heiligland) is een must-see voor iedereen die Haarlem bezoekt.

8. Stadsschouwburg

De Stadsschouwburg theater in Haarlem
Afbeelding van Marie Charlotte Peze

De Stadsschouwburg is Haarlems grote trots. En dat is helemaal niet gek, het is namelijk één van de mooiste klassieke theaterzaal van Nederland.

Stadsschouwburg | Wilsonsplein 23