Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
A group of people taking a tour of the Fort van Hoofddorp
Afbeelding van Pema Prima

Cultuur rondom Amsterdam

Niet alleen in de stad Amsterdam barst het van de cultuur, ook net buiten de stadsgrenzen valt van alles te beleven, te bezoeken en te bewonderen. Van regionale helden en de grappigste cabaretiers tot wereldberoemde kunst.

Culturele pareltjes

Ingeklemd tussen Watergraafsmeer en Amsterdam Zuidoost vind je het rustige Diemen. Hier vind je de culturele parel Theater de Omval. De plek voor mooie voorstellingen en kwaliteitsfilms zonder de hectiek van de stad.

Ereplek

In het Gooi is naast de bossen van het Gooi, het IJsselmeer, de televisiestudio’s en de villa’s is ook een berg aan cultuur te ontdekken. Zoals in Bussum, waar al meer dan 50 jaar theater en muziek een ereplek kent bij theater Spant. Voor de mooiste (arthouse-)films ga je er naar het knusse Filmhuis Bussum, dat gevestigd is in een prachtig pand in Amsterdamse School-stijl. Ook tussen de vestingmuren van Naarden is van alles te doen. Zo leer je bij het Vestingmuseum alles over de historie van de dikke muren en kanonnen. En voor podiumkunsten kun je er terecht in het lieve, door vrijwilligers gerunde, podium De Mess.

Roemrijk

Meer richting Utrecht vind je mediastad Hilversum, waar je in het Instituut voor Beeld en Geluid alles te weten komt over onze roemrijke tv- en radiohistorie. Voor livemuziek is er het flashy poppodium De Vorstin. Een bijzondere kunstervaring moet je nóg iets verder, richting Laren. Het imposante museum Singer Laren met de bijbehorende beeldentuin en recent heropende theaterzaal, maakt de omrit zeker de moeite waard.

Kunst in en uit de ruimte

Kunstlinie Theater in Almere
Afbeelding van Patrick Meis

Over het water, in Flevoland, ligt onze ‘buurstad’ Almere. Hier brengen ze alles wat je nodig hebt in één gebouw. Het nieuwe cultureel centrum Corrosia in Almere Haven is de thuisbasis voor dans, muziek, een bibliotheek, film, expo en theater voor alle leeftijden. Ook bij KAF (Kunstlinie Almere Flevoland) in Almere Stad zit er van alles op één plek. Een podium voor theater, bijeenkomsten, klassieke muziek en feestjes, maar ook een academie waar jonge Almeerders hun creatieve talenten verder kunnen ontwikkelen onder het toeziend oog van de pro’s. De KAF Expo draait helemaal om landschapsarchitectuur. Hier vind je onder meer een stad van lego, een architectuurstudio en wisselende tentoonstellingen.

De laatste kaartjes

Op 12 treinminuten linksboven Amsterdam Centraal ligt hartjeZaandam. Hier tussen de groene huisjes staat Het Zaantheater. Een fijn, comfortabel theater met als grote plus dat je hier vaak nog goede plekken kunt scoren voor die ene cabaretier of voorstelling die verder óveral is uitverkocht. In het knusse popzaaltje De Flux kun je terecht voor leuke bandjes en met Flux op Locatie kun je zelfs in de gehele Zaanstreek naar landelijk en regionaal talent komen kijken.

Alles bij elkaar

Het grootste aanbod aan cultuur vind je nog het meest dichtbij in Amstelveen. Hier komen mensen van heinde en verre voor de prachtige kleurrijke werken en tentoonstellingen in Museum Cobra. Voor moderne kunst en glaskunst is Amstelveen ook waar je moet zijn, namelijk in Museum Jan van der Togt. Ze hebben hier ook bijzondere tentoonstellingen. De grote namen op het gebied van theater, klassiek, dans en meer zie je in Schouwburg Amstelveen. En alles wat niet in de Paradiso, Melkweg of Ziggo Dome staat vind je in het intieme P60, beroemd om de goede akoestiek. Fietsen mag, maar hoeft niet: als je tot de eindhalte in tram 5 blijft zitten sta je zo in het culturele hart van Amstelveen.