Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Afbeelding van Ben van Melzen Photography

Redenen om Het Gooi en Amstelland te bezoeken

In het Gooi vind je indrukwekkende kastelen, landgoederen en tuinen: een geschiedenis van weelde en rijkdom. Ook de natuur is hier reden voor een bezoek; vanaf de Vecht en de Drecht vaar je zo door naar de Loosdrechtse Plassen. Ontdek hier de redenen om Het Gooi en Amstelland te bezoeken.

Dwaal rond in de vele kastelen en forten

Afbeelding van Ben van Melzen Photography

Deze regio staat bol van de kastelen en forten. Eén van de oudste en best bewaarde kastelen in Nederland is het Muiderslot. Hier ontdek je het Middeleeuwse leven en er zijn altijd veel activiteiten. Wat dacht je bijvoorbeeld van kamperen in de kasteeltuin? Kasteel de Haar is een explosie van luxe, weelde en kunst en in Slot Zuylen kom je te weten hoe de Utrechtse adel vanaf de 13e eeuw leefde. UNESCO Werelderfgoed Forteiland Pampus in het IJmeer werd in 1887 aangelegd als onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Volg één van de bewegingsroutes door het fort, ontdek de video-installaties en games of maak een ballonvaart over de Stelling. 

Bewonder de kunst in Singer Laren, Cobra en Museum JAN

Singer Museum in Laren-garden
Afbeelding van Singer Laren

Kunst is niet moeilijk te vinden in Het Gooi en Amstelland. We beginnen bij Singer Laren, opgericht door echtpaar Anna en William Singer. Zij bouwden begin vorige eeuw villa De Wilde Zwanen, waar kunstenaars met bijzondere kunstcollecties bijeenkwamen. Sinds  1956 is dit ook een museum en theater. In de vaste collectie vind  je werken van Sluiters, Mauve en Rodin. Vergeet zeker ook de beeldentuin niet, ontworpen door landschapsarchitect Piet Oudolf. Ben je gek op moderne kunst, bezoek dan het Cobra Museum. Hier vind je een collectie kunstwerken van de beroemde internationale Cobra-beweging zoals Karel Appel en Corneille. Bij Museum JAN draait alles om glaskunst en Dutch design, met een rijke collectie modern werk van de meesters op dit gebied.

Ontdek diverse musea

Museum Hilversum photography gallery interior and exhibition
Afbeelding van Rick Mandoeng

In Hilversum bezoek je natuurlijk Museum Hilversum, een inspirerende plek die draait om mediakunst en fotografie. Ze hebben zo'n 10 tentoonstellingen per jaar én organiseren World Press Photo en De Zilveren Camera. In het Nederlands Vestingmuseum leer je alles over Naarden-Vesting, de best bewaarde vestingstad van Nederland. Ontdek hoe de vesting vroeger functioneerde als verdediging van het land. Er worden rondleidingen gegeven, je kunt er rondvaarten doen en zelfs demonstraties zien met historische kanonnen van ruim 200 jaar oud!

Ga de natuur in, in de Vechtstreek

Gooi Vecht & Flevoland-lake with docked boats
Afbeelding van Koen Dijkstra

Omdat de Vechtstreek ook wel de Watertuin van Nederland genoemd wordt, moet je hier eigenlijk wel even het water op. Huur bijvoorbeeld een sloep en vaar door de natuur, langs landgoederen en dorpen. Onderweg kom je meerdere plekken tegen waar je kunt genieten van een kop koffie, een lunch of zelfs een uitgebreid diner. En op warme dagen duik je gewoon even het water in. In de jachthaven van Kortenhoef kun je allerlei soorten boten huren. In het gebied rond de Loosdrechtse Plassen kun je ook wandelen, picknicken en zwemmen.

Jachthaven Kortenhoef | Moleneind 2A, Kortenhoef

Duik het theater of nachtleven in

In het eerder genoemde Singer Laren bevindt zich ook een theater. Hier kun je terecht voor zeer veel verschillende voorstellingen. Van cabaret en muziek tot arrangementen en toneel. Het Amsterdamse Bostheater, midden in het Amsterdamse Bos, voert theater-, muziek- en jeugdvoorstellingen op in de open lucht. Een fijne plek voor een romantische avond. Meer zin in een concert of dansfeest? Bij Poppodium P60 bezoek je concerten van gevestigde bands en opkomende artiesten. Tijdens de clubavonden dans je op techno, house, indie of nineties muziek.