Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Afbeelding van creativebros.nl

Activiteiten in het Gooi en Amstelland

Het Gooi en Amstelland puilt uit van de historische dorpjes, ongerepte natuurgebieden en prachtige meren, maar het gebied staat vooral bekend om de vele kastelen en landgoederen. De forten die deel uitmaken van de verdedigingslinie maken van dit gebied ook een paradijs voor geschiedenis- en cultuurfans.

De natuur in op de Loosdrechtse Plassen en de Vecht

Afbeelding van creativebros.nl

Het Loosdrechtse Plassengebied omvat de Loosdrechtse Plassen, de Vecht, de Ankeveense Plassen en de Spiegelplas. Het unieke gebied vol erfgoed en natuur is een fijne uitvalsbasis voor een actieve of ontspannen dag. Ga het water op om te wakeboarden, waterskiën, zeilen of roeien. Je vindt hier ook diverse openbare recreatie eilanden waar je kunt zwemmen en waar aanlegplaatsen zijn voor boten. In de Jachthaven van Kortenhoef huur je een boot naar keuze. Genoeg van het water? Geniet van een ontspannen picknick of maak een wandeling over de hei of in het bos.

Jachthaven Kortenhoef | Moleneind 2A, Kortenhoef

Leer van het Nederlands Vestingmuseum

Naarden was granted its city rights in 1300 (the only town in Het Gooi with these rights) and later developed into a fortified garrison town with a textile industry. Naarden is the home of the Netherlands Fortress Museum (Nederlands Vestingmuseum).

In het Nederlands Vestingmuseum ontdek je het bijzondere verhaal van de best bewaarde vestingstad van Nederland: Naarden-Vesting. Kom erachter hoe de vesting vroeger functioneerde ter verdediging van het land en leer over de oorlogsgeschiedenis van Nederland. Hier kun je terecht voor rondleidingen, rondvaarten en zelfs demonstraties met historische kanonnen van ruim 200 jaar oud!

Nederlands Vestingmuseum | Westwalstraat 6, Naarden Vesting

Ontdek Forteiland Pampus

Afbeelding van Tony Perez

Forteiland Pampus werd in 1887 aangelegd als onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Het eiland is te bereiken met een pont vanuit Muiden of Amsterdam en staat nu op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Op Forteiland Pampus ontdek je de verhalen aan de hand van zogenaamde bewegingsroutes, speurtochten en diverse activiteiten. Maak een ballonvaart over de stelling en ontdek de video-installaties en games. Ook om culinair te genieten kom je naar Fort Pampus. In de zomer vind je hier pop-up restaurant Zomerlicht, waar je kunt picknicken. In de winter dineer je in het sfeervolle en warmgestookte pop-up restaurant Winterlicht.

Forteiland Pampus | Afvaart bij Muiderslot - Herengracht 1, Muiden

Fietsen naar Ouderkerk aan de Amstel

A boat in the water near the church bridge (Kerkbrug) over the river Amstel in the village of Oudekerk aan de Amstel.
Afbeelding van Koen Smilde

Als je zin hebt in een actieve dag ga je fietsen langs de Amstel. Pak je eigen fiets of huur een elektrisch exemplaar zodat je nóg meer kunt zien. Start in Amsterdam bij het Amstelpark en volg de kronkelige Amstel om een gevarieerde fietstocht te maken langs landgoederen, forten, natuur en dorpjes tot Uithoorn en Ouderkerk aan de Amstel. Hier kun je de fiets even neerzetten om te voet verder te gaan. Het pittoreske middeleeuwse dorp Ouderkerk aan de Amstel kent namelijk vele pareltjes. Maak een wandeling langs de Beth Haim begraafplaats, molen de Zwaan, de Sint Urbanuskerk en de Amstelkerk.

Bezoek Landgoed Zonnestraal

Rijksmonument Zonnestraal, in de jaren 20 ontworpen als sanatorium voor tuberculosepatiënten, omvat 120 hectare aan landgoed met bos- en heidegebied. Op het bedrijventerrein vind je een wijngaard, brasserie, kweker, pluktuin en zelfs zorgwoningen en een camping. Je kunt hier heerlijk wandelen in de natuur.

Landgoed Zonnestraal | Loosdrechtse Bos, Hilversum

Wandel door het Amsterdamse Bos en bezoek het Bostheater

The audience is ready for the show in the Amsterdamse Bostheater.
Afbeelding van Koen Smilde

Het Amsterdamse bos is een stuk natuur aan de rand van de stad. Maak hier een wandeling of ren een rondje rond De Bosbaan. In het Bostheater midden in het Amsterdamse Bos kun je sinds 1985 elke zomer genieten van de mooiste theater- en muziekvoorstellingen, filmavonden en jeugdspektakels onder de sterrenhemel. Bestel een picknicktas vol verse hapjes of ontdek de burgerbar. Goed om te weten: het Bostheater doet aan duurzaamheid, alle glazen zijn gemaakt van recyclebaar plastic.

Amsterdamse Bostheater | De Duizendmeterweg 7, Amstelveen

Dwaal rond in het Muiderslot

Afbeelding van Ben van Melzen Photography

Eén van de oudste en best bewaarde kastelen in Nederland is het in 1285 gebouwde Muiderslot met kasteeltuin en slotgracht. Dwaal rond, ontdek harnassen, zwaarden, meubels en schilderijen en kom erachter hoe het leven in het Muiderslot was. Je kunt er ook  workshops doen, concerten beluisteren of meedoen aan een  ridderweekend, waar je de middeleeuwen zelf beleeft. In de zomer kun je suppen in de vestinggracht en dineren of kamperen in de kasteeltuin. Ook voor kinderen is er genoeg te doen!

Muiderslot | Herengracht 1, Muiden

Fiets langs tuinen en kastelen

Spring Market at the Weesp city hall
Afbeelding van Koen Smilde

Om veel van de regio te zien pak je de fiets om de vele tuinen, kastelen en forten te bewonderen. Start in Amsterdam bij de Wibautstraat en fiets via het Diemerpark richting Muiden. Vervolg via Weesp en Abcoude terug naar Amsterdam. Een paar tips op deze route? Fort Diemerdam met nabijgelegen Paviljoen Puur, middeleeuws kasteel Muiderslot, en vestingstad Weesp met zijn forten, molens en gezellige terrasjes.