Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
theetuin
Afbeelding van Huize Frankendael

Verborgen parels in Oost

In Oost zijn zoveel mooie en leuke plekjes aan te wijzen, dat het bijna onmogelijk is om er maar een paar uit te lichten. Toch hebben we een aantal bijzondere spots op een rijtje gezet. Plekken waarvoor je met alle liefde je telefoon uitzet en waar je 'ouderwets' offline rust, cultuur en gezelligheid vindt.

Ontdek talenten en toppers bij het Plein Theater

Op zoek naar een uitje waar zowel de puber, als de peuter, als (o)pa gelukkig van wordt, dan is een bezoek aan een voorstelling van het Plein Theater wellicht een idee. Dit theater biedt kleine en intieme voorstellingen met bijvoorbeeld moderne dans, jeugdtheater, kamermuziek en experimenteel theater, van zowel grote namen als beginnelingen. Met de voorstellingen wil het theater makers de ruimte geven te laten zien waar het wrikt in de samenleving en waar verandering nodig is. Dat kan nog eens mooie gesprekken opleveren. En dat kan uitstekend in het Eetlokaal van het Plein Theater. Met een kopje koffie, lunch of diner.

Verwen jezelf en geniet van de ultieme stadsontspanning

People sitting outside on the terrace from Bar Bukowski at Beukenplein, Amsterdam-Oost.
Afbeelding van Jan de Ridder

Wat is er fijner dan op een vrije – en hopelijk zonnige – dag op je fiets te springen, een tourtje te maken en onderweg alleen maar dingen te doen waar je simpelweg zin in hebt? Begin met een bezoek aan Erik's Delicatessen op het Beukenplein en sla alles in voor een uitgebreide picknick in het park. Deze zaak heeft een enorm assortiment kazen, vleeswaren, wijnen, stokbroden, croissants en andere traktaties. Ook als zoetekauw ben je hier aan het juist adres: de lekkerste koeken, bonbons, brownies en dadels liggen op je te wachten.

Inkopen doen op weg naar Park Frankendael

theetuin
Afbeelding van Huize Frankendael

Je tas gevuld? Volgende stop is de Linnaeus Boekhandel, waar je dat ene boek aanschaft dat al tijden op je verlanglijstje staat. Pas wel op dat je je ogen niet te veel de kost geeft. Voor je het weet, sta je door de fijne tips van de lieve medewerkers met nog een extra boek, tijdschrift of krant bij de kassa. Weer buiten kan de ultieme ontspanning beginnen, en wel bij de prachtige 17-eeuwse buitenplaats: Park Frankendael. Zoek een mooi plekje uit in deze historische, romantische tuinen van de Watergraafsmeer en leg je meegebrachte kleedje neer.

Eet, drink, lees, en geniet

Vergulden Eenhoorn people at jeu de boules
Afbeelding van TK Photography

Na een paar uur in deze oase van rust, kun je het ontspannen gevoel nog even doortrekken. Sluit de dag ideaal af met een smakelijke maaltijd in een geweldige, ongedwongen setting. Bij De Vergulden Eenhoorn; een oude stadsboerderij middenin het groen, ervaar je het goede bourgondische leven. De heerlijke kaart met pure gerechten, plus de idyllische omgeving en relaxte sfeer zorgen ervoor dat je je echt even op vakantie waant. Proost!

Versnaperingen in het verborgen groen

Afbeelding van Koen Smilde Photography

Over vakantie gesproken, dat gevoel bekruipt je ook wanneer je naar 't Nieuwe Diep in het Flevopark gaat. Dit pareltje zit goed verstopt, maar is het omfietsen absoluut waard. Het prachtige witte voormalige gemaal is – ongetwijfeld – niet alleen onderwerp van menig idyllisch Instagram-kiekje; het doet sinds 2010 ook dienst als distilleerderij. Hier worden de meest smakelijke jenevers, bitters, likeuren, vodka's, gins en meer gemaakt. Proef ze bij mooi weer in de rustgevende boomgaard of buiten op het terras van het proeflokaal. Bestel ook een klein hapje, en geniet van het wonderschone uitzicht op het water van het Nieuwe Diep en het omliggende weelderige groen. Vergeet voor je weg gaat niet een rondje over het dijkje om het Nieuwe Diep te maken.